KIASMA

Kutsu medialle: Tom of Finland – Rohkea matka- ja Dreamy-näyttelyiden esittely Kiasmassa to 27.4. klo 10–14

Jaa
Maailman tunnetuimpiin suomalaistaiteilijoihin kuuluva Tom of Finland on kuuluisa omaleimaisesta tyylistään ja ikonisista kuvistaan. Kiasmassa avautuva näyttely nostaa esiin Tom of Finlandin taituruuden kuvantekijänä ja osoittaa hänen asemansa yhtenä 1900-luvun taiteen ja visuaalisen kulttuurin keskeisistä tekijöistä. Samaan aikaan avautuu omista kokoelmistamme koottu näyttely Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida. Tervetuloa näyttelyiden tiedotustilaisuuteen Kiasmaan torstaina 27.4.2023 klo 10–14. Ilmoittauduthan: kiira.koskela@kiasma.fi
Tom of Finland, Nimetön, 1977. Private collection, Courtesy Galerie Judin, Berlin. © Tom of Finland Foundation
Tom of Finland, Nimetön, 1977. Private collection, Courtesy Galerie Judin, Berlin. © Tom of Finland Foundation

Tom of Finland – Rohkea matka -näyttelyssä on esillä teoksia Los Angelesissa sijaitsevan Tom of Finland -säätiön kokoelmista sekä Suomen Kansallisgallerian kokoelmista, minkä lisäksi nähdään myös teoksia julkisista ja yksityisistä kokoelmista niin Suomesta kuin ulkomailta. Piirustusten ohessa on esillä arkistomateriaalia, taiteilijan asuja ja muistoesineitä, kirjeitä, julkaisuja, lehtiä ja elokuva.

Näyttelyyn sisältyy myös tuotantoyhtiö Donkey Hotelin tuottama virtuaaliympäristö, jossa katsoja pääsee tutustumaan Tom of Finlandin entiseen työhuoneeseen Los Angelesissa osoitteessa 1421 Laveta Terrace.

Näyttelyn tarinallisena lähtökohtana ovat Tom of Finlandin (s. Touko Laaksonen, 1920–1991) elämänvaiheet. Keskeisiä tapahtumia ja paikkoja ovat nuoruus maaseudulla, aika asepalveluksessa, muutto kaupunkiin, sodan jälkeinen kausi ja monet matkat Euroopassa ja Amerikassa. Teoksissa toistuvat Tom of Finlandin vakiohahmot kuten metsuri, motoristi, toimistotyöläinen, sotilas ja poliisi. Näyttelyn kuratoinnista vastaavat museonjohtaja Leevi Haapala ja näyttelyintendentti João Laia.

Samaan aikaan Kiasmassa avautuu ryhmänäyttely Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida, joka esittelee queerejä teoksia Kansallisgallerian kokoelmista. Näyttelyn teemoja ovat muun muassa yhteyden hakeminen, kodin löytäminen, yksityisen ja julkisen elämän välillä liikkuminen sekä rakkauden etsiminen. Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Nan Goldin, Jacolby Satterwhite, Lynda Benglis ja Artor Jesus Inkerö. Kokonaisuuden on kuratoinut freelance-kuraattori ja kirjoittaja Max Hannus, joka on paikalla tiedotustilaisuudessa.

Tom of Finland – Rohkea matka
28.4.–29.10.2023

Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida
28.4.–26.11.2023

Ilmoittautuminen tiedotustilaisuuteen ja lisätiedot tilaisuudesta:

Kiira Koskela, tiedottaja, kiira.koskela@kiasma.fi, 0294 500 631

Lehdistökuvia:

https://press.kiasma.fi/media/tom-of-finland/

https://press.kiasma.fi/media/dreamy/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kiira Koskela, tiedottaja, kiira.koskela@kiasma.fi, 0294 500 631

Kuvat

Tom of Finland, Nimetön, 1977. Private collection, Courtesy Galerie Judin, Berlin. © Tom of Finland Foundation
Tom of Finland, Nimetön, 1977. Private collection, Courtesy Galerie Judin, Berlin. © Tom of Finland Foundation
Lataa
Jacolby Satterwhite,
En Plein Air: Music of Objective Romance: Track #1 Healing in My House, 2016. Kuva: Kuvakaappaus
Jacolby Satterwhite, En Plein Air: Music of Objective Romance: Track #1 Healing in My House, 2016. Kuva: Kuvakaappaus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

KIASMA
KIASMA
Mannerheiminaukio 2
00100 HELSINKI

0294 500 200, info@kiasma.fihttp://www.kiasma.fi

Nykytaiteen museo Kiasma on osa Kansallisgalleriaa yhdessä Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KIASMA

Strike over – Kiasma_strike accepts outcome of negotiations28.4.2023 15:23:40 EEST | Press release

A strike by more than two hundred artworkers and four organisations against Museum of Contemporary Art Kiasma has ended with a negotiation outcome that will affect the entire art and museum field. A meeting of the Board of the Finnish National Gallery on 27.4 approved revised ethical guidelines for private funding, which will hopefully bring about a significant change on the Finnish museum scene, and beyond.

Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida -näyttelyn teoksista voi löytää oman paikan etsimistä, kipua, rakkautta ja himoa27.4.2023 09:36:18 EEST | Tiedote

Ryhmänäyttely Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida keskittyy seksuaalisuuden ja sukupuolen kysymyksiin Kansallisgallerian kokoelmista valituissa teoksissa. Näyttely avautuu Kiasmassa perjantaina, ja sen teemoja ovat muun muassa yhteyden hakeminen, kodin löytäminen ja rakkauden etsiminen. Teemoja syventää entisestään Kiasma-teatterin ohjelmisto.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme