Oulun yliopisto

Kutsu: Mitä tapahtuu vetytaloudessa, tekoälyssä ja arktisessa ympäristössä juuri nyt?

Jaa
Oulun yliopisto laajentaa tutkimustaan kolmella alueella, jotka ovat vetytalous ilmastonmuutoksen ratkaisuna (H2Future), ihmisen vahvuudet digitalisoituvassa maailmassa (Hybrid Intelligence) sekä globaali muutos ja arktisen ympäristön ja ihmisen kestävät suhteet (FRONT).

Uudet tutkimusteemat vahvistavat jo olemassa olevia yliopiston profiilialoja ja linkittävät niitä uusiin monitieteisiin aiheisiin. Uusiin kokonaisuuksiin on parhaillaan avoinna 12 uutta tutkijapaikkaa, ja rekrytointeja on tulossa lisää. Tutkimuksen laajeneminen perustuu Suomen Akatemian profilaatio-ohjelmaan (Profi 7) ja yliopiston omaan rahoitukseen.

Avaustilaisuudessa tiistaina 21.3.2023 klo 13–16 uusien hankkeiden johtajat kertovat teemojen mahdollisuuksista ja keskustelevat niistä yhdessä. Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan tilaisuutta paikan päälle Linnanmaan kampuksen Agoraan Ouluun (Erkki Koiso-Kanttilan katu, ovi 2T) tai Zoomin välityksellä. Tilaisuus on englanninkielinen, mutta tutkijoita voi haastatella erikseen myös suomeksi.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset: elina.nuutinen@oulu.fi, puh. 040 144 1625

Event timetable: 

13.00–13.10 Opening words from the University of Oulu's Vice rector Taina Pihlajaniemi

13.10–13.30 Marko Huttula: Hydrogen Future as a Climate Change Solution (H2FUTURE) 

13.30–13.50 Sanna Järvelä: Hybrid Intelligence: Human-AI Co-evolution and Learning in Multi-realities (HI)

13.50–14.10 Jarkko Saarinen: Frontiers of Arctic and Global Resilience (FRONT)

14.10–14.30 Coffee and cake

14.30–15.50 Participatory panel discussion: "What new opportunities will the Profi7 offer to the University of Oulu's scientific community?"

15.50–16.00 Closing

Tutkimuskokonaisuuksien johtajat:

Professori Marko Huttula: marko.huttula@oulu.fi, 050 3502942

Professori Sanna Järvelä, sanna.jarvela@oulu.fi, 040 5777164

Professori Jarkko Saarinen, jarkko.saarinen@oulu.fi, 040 4840777

Lisää tutkimusteemoista:

H2Future. Vetytutkimukseen kohdistuu suurta painetta ja toiveita huomattavasta hiilidioksidipäästöjen vähentymisestä eri aloilla. Oulun yliopiston nousu yhdeksi maamme tärkeimmistä vetytutkimuksen keskuksista nojaa monitieteiseen tutkimusperinteeseen. Tutkimuksella edistetään vedyn puhtaita tuotantoteknologioita, vedyn hyödyntämistä terästuotannossa ja vetyä kestävien terästen kehittämistä.

Hybrid Intelligence -teema (HI) pyrkii yhdistämään ihmisten ja koneiden vahvuudet eettisesti, vastuullisesti ja tuloksellisesti. HI-tutkimus linkittää Oulun yliopiston huippuosaamista tunnetekoälyn, oppimisprosessien ja havainnointitekniikan aloilla tekoälypohjaisten ratkaisujen kehittämiseen esimerkiksi koulutuksessa ja hoitotyössä.

FRONT-teemassa (Frontiers of Arctic and Global Resilience) tutkitaan ihmisten, organisaatioiden ja ympäristön resilienssiä eli muutoskykyä ja kestävyyttä. Tavoitteena on laajentaa tietämystä, jota tarvitaan resilienssin vahvistamiseksi globaaleissa muutoksissa ja kestävyyden viheliäisten ongelmien ratkaisemisessa. Ihmisen ja ympäristön suhteita ja kestävyyttä tarkastellaan monitieteisesti ja eri aluetasoilla.

Lue lisää:

Suomen Akatemialta 12 miljoonaa euroa vahvistamaan Oulun yliopiston tutkimuksen profiilialoja

Oulun yliopisto avaa yksitoista tenure track -tehtävää vahvistamaan profiilialojensa tutkimusta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye