Aivoliitto

Kutsu: Puheterapiaa ei riitä kaikille - Aivojen asialla -tunnustuspalkinto Suomen Puheterapeuttiliitolle

Jaa

Tiedote 29.9.2017 / vapaa julkaistavaksi 2.10.2017 klo 11. Aivoliiton myöntämän Aivojen asialla -palkinnon saa 2.10.2017 Suomen Puheterapeuttiliitto ry, joka tehnyt ansiokkaasti työtään näkyväksi ja vienyt tietoa sekä asiakkaille että päättäjille.

Miltä tuntuisi, jos et pystyisi sanomaan, mitä tarkoitat? Jos mielessäsi olisi jokin asia, mutta et pystyisi sanomaan mitään - tai suustasi tulisi vain käsittämättömiä äänteitä ja sanomaasi ei ymmärrettäisi?

Suomessa on noin 65 000 ihmistä, jotka eivät pysty puhumaan tai puhe on hyvin epäselvää. Osalle heistä myös puheen ymmärtäminen voi olla vaikeaa. Puhevammalla tarkoitetaan vaikeutta ymmärtää tai tuottaa puhetta niin hyvin kuin arjen vuorovaikutuksen sujumiseksi olisi tarpeen. Puhevammaisten viikkoa vietetään 2.- 8.10.2017.

Puheterapia on lääkinnällistä puheen, kielen ja äänen häiriöiden arviointia ja kuntoutusta. Puheterapiaresurssit ovat tällä hetkellä valtakunnallisesti riittämättömät. Usein afasian tai kielellisen erityisvaikeuden diagnoosin saaneet joutuvat jonottamaan puheterapeutille pääsyä jopa vuoden.

Aivojen ja puheen asialla olevan Aivoliitto ry:n kohderyhminä ovat henkilöt, joilla on afasia tai kielellinen erityisvaikeus. Aivoverenkiertohäiriön seurauksena tullut afasia on tällä hetkellä lähes 20 000 suomalaisella ja väestön vanhetessa määrä uhkaa kasvaa. Afasia eristää ihmisen sosiaalisesta kanssakäymisestä muiden kanssa ja hankaloittaa merkittävästi hänen normaalia päivittäistä asioimistaan. Kielellinen erityisvaikeus on jopa 7 %:lla ikäryhmästä eli heitä on alle 18‐vuotiaissa noin 70 000. Lasten ja nuorten kielellinen erityisvaikeus hankaloittaa monella tapaa perheiden arkea.

- Kunnon palveluja ei ole joka puolella Suomea saatavilla. Edelleen löytyy paikkakuntia, joissa puheterapiapalveluita ei ole aikuisille kielihäiriöisille tarjolla lainkaan. Henkilöt, joilla on afasia, jäävät ilman tietoa, ohjausta ja neuvontaa kriisissä, joka koskettaa heitä itseään ja kaikkia ihmisiä heidän ympärillään, toteaa Aivoliiton toiminnanjohtaja Tiina Viljanen.

- Puheterapeuttiliitossa on valmistunut vuonna 2016 suositus kielellisen erityisvaikeuden kuntoutuksesta. Tällä hetkellä valmistellaan vastaavaa suositusta aikuisten kielellisten vaikeuksien osalta. Suositusten toteuttamista käytännössä vaikeuttaa puheterapeuttipula, jonka seurauksena sekä aikuisten että lasten puheterapiapalveluita on saatavilla liian vähän, vahvistaa Suomen Puheterapeuttiliitto ry:n toiminnanjohtaja Heta Piirto.

Suomen Puheterapeuttiliitolle Aivojen asialla -palkinto

Aivoliitto ry myöntää Aivojen asialla -tunnustuspalkinnon henkilölle, työryhmälle tai teolle, joka edistää merkittävästi joko aivoterveyttä, puheen ja kielen ja/tai aivoverenkiertohäiriöiden hoitoa ja kuntoutusta. Nyt palkittavana on Suomen Puheterapeuttiliitto ry.

- Puheterapeuttiliitto on vuosien saatossa edistänyt sekä kielellisen erityisvaikeuden että afasian tuntemusta ja kuntoutusta. Puheterapeutit poistavat, lieventävät ja ehkäisevät kielen ja puheen häiriöitä sekä niihin liittyviä vuorovaikutuksen haasteita. Puheterapeuttiliitto on tehnyt ansiokkaasti työtään näkyväksi ja vienyt tietoa sekä asiakkaille että päättäjille, toteaa Tiina Viljanen.

Palkinto myönnetään maanantaina 2.10.2017 klo 11. Tilaisuuden paikkana on Turun suomenkielinen työväenopisto, luentosali 1, Kaskenkatu 5, Turku. (Kutsu tilaisuuteen välitetty 26.9.2017)

Palkinnon luovuttavat Aivoliiton puheenjohtaja, neurologi Terttu Erilä ja toiminnanjohtaja Tiina Viljanen. Tilaisuuteen osallistuu myös juttu-tupalaisia, joita voi haastatella. Juttu-tupa on afaattisille henkilöille suunnattua kurssitoimintaa työväen- ja kansalaisopistoissa. Toiminta on Aivoliiton ja opistojen välistä yhteistyötä. Paikalla on vastaava suunnittelija Pirjo Laine.

Työväenopiston Juttu-tupa-kurssilla on avoimet ovet 2.10.2107 klo 9-11, 2 krs., luokka 206.

Aivojen asialla -tunnustuspalkinto jaossa viidettä kertaa

Vuosi 2017 on Aivoliiton 40-vuotisjuhlavuosi, jonka suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Vuoden teemana on aivot ja musiikki. Aivoliitto myöntää juhlavuotenaan kaikkiaan neljä tunnustuspalkintoa. Tämän vuoden ensimmäisen palkinnon sai eduskunnan AVH-ryhmä 22.3.2017 ja toisen toimittaja Kaj Kunnas 8.6.2017. Palkinnon ovat aikaisemmin saaneet Seinäjoen keskussairaalan neurologian toimintayksikkö vuonna 2015 ja Niilo Mäki Instituutti vuonna 2016.

Aivojen asialla -veistoksen on tehnyt mynämäkeläinen seppämestari Marko Anttila.

Lisätietoja Aivojen asialla palkinnosta, Aivoliiton toiminnasta ja 40-vuotisesta historiasta:

Toiminnanjohtaja Tiina Viljanen, Aivoliitto ry,
p. 040 833 1511, tiina.viljanen@aivoliitto.fi, www.aivoliitto.fi

Palkinnon saajan yhteystiedot:
Toiminnanjohtaja Heta Piirto, Suomen Puheterapeuttiliitto ry
p. 040 505 2019, heta.piirto@puheterapeuttiliitto.fi
www.puheterapeuttiliitto.fi

Juttu-tupalaisten/afaattisten henkilöiden haastattelut:
Vastaava suunnittelija Pirjo Laine, p. 050 597 7663
pirjo.laine@aivoliitto.fi

Puhevammaisten viikko:
http://www.puhevammaistenviikko.fi

Yhteyshenkilöt

Ilmoittautuminen ja lisätietoja:

Ilmoittautuminen tilaisuuteen 29.9. mennessä viestintäpäällikkö Päivi Seppä-Lassila, p. 040 715 5198, paivi.seppa-lassila@aivoliitto.fi. Maanantaina 2.10. yhteyshenkilönä on järjestötiedottaja Susanna Manu p. 044 724 4901, susanna.manu@aivoliitto.fi

Kutsun lähettäjä:

Päivi Seppä-Lassila
Viestintäpäällikkö
Aivoliitto ry
p. 040 715 5198, paivi.seppa-lassila@aivoliitto.fi
www.aivoliitto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aivoliitto ry on potilas- ja asiantuntijajärjestö, joka tukee edustamiensa ryhmien arjessa selviytymistä. Näitä ryhmiä ovat aivoverenkiertohäiriön sairastaneet ja heidän läheisensä sekä perheet, joiden lapsella tai nuorella on kielellinen erityisvaikeus.

Aivoliitto on yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka edistää toiminnallaan aivoverenkiertohäiriöiden ennaltaehkäisyä, kielellisen erityisvaikeuden varhaista tunnistamista sekä hyvää hoitoa ja kuntoutusta. Liiton perustehtävänä on oikeuksien valvonta, viestintä ja asenteisiin vaikuttaminen, AVH:n ennaltaehkäisy sekä yhdistystoiminta ja palvelut. Tutkimuksellaan liitto luo pohjaa toiminnalle. Aivoliitto tuo esiin puhevammaisten asioita sekä tarjoaa sopeutumisvalmennuskursseja, kuntoutusta, koulutusta ja terapiaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aivoliitto