KIASMA

Kutsu: Sääennuste tulevaisuudelle -näyttelyn esittely medialle Kiasmassa to 30.1. klo 11

Jaa

Tervetuloa Sääennuste tulevaisuudelle -näyttelyn tiedotustilaisuuteen Kiasmaan torstaina 30. tammikuuta klo 11. Ilmoittauduthan paivi.oja@kiasma.fi

Näyttelyn teokset olivat esillä Venetsian biennaalin Pohjoismaisessa paviljongissa 2019. Kuva: Kansallisgalleria/ Pirje Mykkänen
Näyttelyn teokset olivat esillä Venetsian biennaalin Pohjoismaisessa paviljongissa 2019. Kuva: Kansallisgalleria/ Pirje Mykkänen

Sääennuste tulevaisuudelle -näyttely käsittelee ihmisen suhdetta muihin lajeihin aikana, jolloin ilmastonmuutos ja lajien joukkosukupuutto kaventavat elämän mahdollisuuksia maapallolla. Kun ajattelemme tulevaisuutta, meidän on otettava huomioon se, miten riippuvaisia eri lajit ovat toisistaan, ja arvioitava lajienväliset suhteet uudelleen. Näyttely oli esillä Venetsian biennaalin Pohjoismaisessa paviljongissa 2019.

Ihmisen on usein vaikea havaita asioita, jotka tapahtuvat täysin toisenlaisessa mittakaavassa. Tällaisia ovat esimerkiksi mikroskooppiset eliöt, myrkkyjen hidas vaikutus ympäristöön ja maatumiseen liittyvät pitkäkestoiset prosessit. Kiinnittämällä katsojan huomion tilan ja teosten aineellisuuteen ja rinnastamalla hänen kehonsa toisiin elämänmuotoihin näyttely pyrkii saamaan yhteyden ihmistä laajempiin kokonaisuuksiin.

Näyttelyssä ovat mukana suomalainen taiteilijakollektiivi nabbteeri, norjalainen Ane Graff ja ruotsalainen Ingela Ihrman.

Taiteilijakollektiivi nabbteeri kerää usein teoksiin tarvittavan materiaalin paikan päältä ja hyödyntää verkostomaisissa installaatioissaan kierrätystavaraa. Heidän teoksensa ovat kokonaisuuksia, jotka rakentuvat taiteilijoiden ja muiden, myös ei-inhimillisten eliöiden välisestä vuorovaikutuksesta. Usein teosten keskiössä on mikroskooppisen pieniä, ihmisen kanssa eläviä eliöitä.

Ane Graff yhdistää taiteessaan luonnontieteiden kuten mikrobiologian ja kemian menetelmiä omiin materiaalitutkimuksiinsa. Installaatioissaan Graff kyseenalaistaa vakaiksi miellettyjä rakenteita ja tieteeseen ja kulttuuriin perustuvia luokitteluja. Hän kysyy, miten käsitys ihmisen ainutlaatuisuudesta muihin eläimiin nähden ja dualistinen ajattelu liittyvät ekologiseen kriisiin.

Ingela Ihrman yhdistää esinekoosteissaan, liikkuvan kuvan teoksissaan ja teksteissään mielikuvitusta, käsityötekniikoita sekä omia tunteitaan ja kokemuksiaan. Ihrmanin leväinstallaatio kertoo ihmisen nestemäisestä alkuperästä ja eri elämänmuotojen välisistä yhteyksistä.

Pohjoismainen paviljonki 2019 -projektissa ovat olleet mukana Moderna Museet Ruotsista, Office for Contemporary Art Norway (OCA) Norjasta ja Nykytaiteen museo Kiasma. Näyttelyn tuotannosta vastasi Kiasma.

Sääennuste tulevaisuuteen Kiasmassa 31.1.-16.8.2020

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja medialle:

Piia Oksanen, amanuenssi
p. 0294 500 500 538
piia.oksanen@kiasma.fi

Kiasman viestintä
Piia Laita, p. 0294 500 507
piia.laita@kiasma.fi

Päivi Oja, p. 0294 500 534
paivi.oja@kiasma.fi

Kuvat

Näyttelyn teokset olivat esillä Venetsian biennaalin Pohjoismaisessa paviljongissa 2019. Kuva: Kansallisgalleria/ Pirje Mykkänen
Näyttelyn teokset olivat esillä Venetsian biennaalin Pohjoismaisessa paviljongissa 2019. Kuva: Kansallisgalleria/ Pirje Mykkänen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

KIASMA
KIASMA
Mannerheiminaukio 2
00100 HELSINKI

0294 500 200, info@kiasma.fihttp://www.kiasma.fi

Nykytaiteen museo Kiasma on osa Kansallisgalleriaa yhdessä Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kanssa. www.kansallisgalleria.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KIASMA

389 051 kävijää vieraili Pohjoismaisessa paviljongissa Venetsian biennaalissa26.11.2019 09:57:09 EETTiedote

Venetsian biennaalin Pohjoismaisessa paviljongissa vieraili ennätyksellinen määrä kävijöitä. Näyttely keräsi tänä vuonna yhteensä 389 051 kävijää. Kiasman toteuttama näyttely sai runsaasti kiitosta ja kansainvälistä huomiota ajankohtaisella ilmastoteemallaan. Näyttely Weather Report: Forecasting Future käsitteli ihmisen suhdetta muihin lajeihin aikana, jolloin ilmastonmuutos ja lajien joukkosukupuutto kaventavat elämän mahdollisuuksia maapallolla. Marraskuun aikana Venetsiaa koettelivatkin poikkeuksellisen rajut tulvat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme