Amnesty International

Kutsu: Shout out for trans rights! -seminaari 28.6.

Jaa

Amnesty järjestää Helsinki Pride -viikolla 28.6. keskustelun transihmisten oikeuksista ja syrjimättömyydestä tulevaisuuden Suomessa. Keskustelussa ovat mukana muun muassa transaktivisti Sakris Kupila ja stand up -koomikko Jamie MacDonald.

Aika: torstaina 28.6. kello 17–19

Paikka: Pride House, Keskuskatu 1, Helsinki

Missä maassa henkilön sukupuolen määrittelee joku muu kuin ihminen itse? Entä missä ihminen pakotetaan tarpeettomiin hormonihoitoihin? Minkälaisia muutoksia Suomen translakiin vaaditaan? Miten transihmisyyttä voidaan kuvata, esittää ja dokumentoida kunnioittaen yksilöllisyyttä? Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan Amnestyn Internationalin Suomen osaston järjestämässä Shout out for trans rights! -seminaarissa 28.6. kello 17–19.

Keskusteluun osallistuvat suomalainen transaktivisti Sakris Kupila, Aalto-yliopiston apulaisprofessori Christopher Brzuska, stand up -koomikko Jamie MacDonald sekä toimittaja ja ohjaaja Pia Asikainen. Amnestysta mukana keskustelussa ovat Pia Puu Oksanen ja Otava Piha.

Tilaisuuden juontavat toimittajat Yagmur Özberkan ja Susani Mahadura. Tilaisuus on englanninkielinen.

Amnesty luovutti keväällä pääministeri Juha Sipilälle suunnatun vetoomuksen, jossa vaadittiin translain kokonaisuudistusta. Vetoomuksen allekirjoitti yli 22 000 suomalaista, ja globaalisti Suomen translain muuttamiseksi on kampanjoinut yli 350 000 ihmistä.

Nykyinen translaki edellyttää juridista sukupuolta vahvistavalta henkilöltä lisääntymiskyvyttömyyttä, lääketieteellistä diagnoosia ja täysikäisyyttä. Diagnostiikan keskeisestä työkalusta, ICD-11-luokittelusta, on poistettu transsukupuolisuus mielenterveyden häiriöistä.

”Tämänhetkinen translaki ei kunnioita ihmisen yksityisyyttä ja ihmisarvoa. Oikeudellinen ja lääketieteellinen prosessi tulee erottaa toisistaan”, sanoo Pia Puu Oksanen, Amnestyn Suomen osaston sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija.

Amnesty vaatii Suomen translain muuttamista itsemääräämisoikeutta ja ihmisoikeuksia kunnioittavaksi. Kampanjaan voi osallistua esimerkiksi allekirjoittamalla vetoomus, jossa kannustetaan eduskuntapuolueita kirjaamaan translain kokonaisuudistus hallitusohjelmaan.

Shout out for trans rights! -seminaari järjestetään torstaina 28.6. kello 17–19 Pride Housessa osoitteessa Keskuskatu 1, Helsinki. Tilaisuus on osa HeSeta ry:n järjestämää Helsinki Pridea.

Seminaaria voi seurata myös verkossa. Keskusteluun voi osallistua myös sosiaalisessa mediassa tunnisteella #translaki.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sisältökohtaiset yhteydenotot:
Pia Puu Oksanen
Sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija
Amnesty International, Suomen osasto
p. 040 833 1140
pia.oksanen@amnesty.fi

Tapahtumaan liittyvät yhteydenotot:
Leena Tarjamo
Kampanjakoordinaattori
Amnesty International, Suomen osasto
p. 050 558 9997
leena.tarjamo@amnesty.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestylla on 7 miljoonaa tukijaa lähes kaikissa maailman maissa. Amnestyn tehtävänä on tehdä ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkia vakavia ihmisoikeusloukkauksia sekä kampanjoida niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Tavoitteenamme on maailma, jossa ihmisoikeusjulistuksessa lausutut oikeudet ja vapaudet toteutuvat kaikille ihmisille. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967. Amnestylla on Suomessa noin 40 000 tukijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty: USA:n rajalla erotettujen perheiden määrä suurempi kuin annettu ymmärtää ­– 6000 perhettä neljässä kuukaudessa11.10.2018 16:30Tiedote

Peräti 6000 Yhdysvalloista turvaa hakenutta perhettä on erotettu neljän kuukauden aikana. Luku on suurempi kuin viranomaisten aiemmin myöntämä. Perheiden laittomien erottamisten lisäksi Meksikon rajalla on käännytetty ihmisiä antamatta heille mahdollisuutta hakea turvapaikkaa. Tämä politiikka on tuottanut tuhansille ihmisille äärimmäistä kärsimystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme