Helsingin yliopisto

Kutsu tapahtumaan: Miten demokratia muuttuu?

Jaa

Helsingin yliopiston Tiedekulmassa keskustellaan muun muassa demokratian haastavista itsevaltiaista sekä tavoista, joilla demokraattinen osallistuminen ja vaikuttaminen muuttuvat. Tutkittu tieto tarjoaa ymmärrystä muutoksiin ja epävarmuuteen Minne menet, maailma? -ohjelmasarjassa 24.1.–3.2.

Ohjelmasarjassa ovat äänessä muun muassa sosiaalisen median, kansainvälisen politiikan ja poliittisen historian asiantuntijat. He käsittelevät esimerkiksi jännitteiden vaikutusta maailman turvallisuustilanteeseen, salaliittoteorioita ja demokratiaa haastavia voimia. 

Tapahtumia voi seurata Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4) ja striimin välityksellä. Keskustelut julkaistaan jälkikäteen videotallenteina Youtubessa ja podcasteina yleisimmissä podcast-sovelluksissa. 

Lisätietoa Minne menet, maailma? -ohjelmasarjan verkkosivuilla.  

 
Ti 24.1. klo 17: Influenssereista vaikuttajaviestintään – miten demokratia muuttuu? 

Tapahtuman tutkijat ja esitykset: 

  • Salla-Maaria Laaksonen: Miten digitaaliset alustat vaikuttavat julkiseen keskusteluun? 
  • Essi Pöyry: Poliitikot somevaikuttajien jalanjäljissä – poliittisen vaikuttamisen uudet keinot 
  • Taina Meriluoto: Itkuselfieitä, kuvapareja ja Darth Putin – miten somekuvat politisoivat? 
  • Matti Ylönen: Miten vaikuttajaviestintä ja viestintätoimistot muuttavat demokratiaa? 
  • Katja Valaskivi: Uhkaako salaliittoteorioihin uskominen demokratiaa?  

Katso lisätiedot tapahtumasta.

To 26.1. klo 17: Itsevaltiaiden armoilla? 

Tapahtumassa keskustellaan maailman demokratian tilasta ja autoritaaristen johtajien vallan rakentumisesta. Mukana ovat professori Juhana Aunesluoma, Oikeusvaltiokeskuksen johtaja Tuija Brax, professori Jaakko Husa ja professori Teivo Teivainen. Keskustelun juontaa toimittaja Ville Blåfield.

Katso lisätiedot tapahtumasta.

Ti 31.1. klo 17: Taistelu maailman suunnasta 

Tapahtumassa keskustellaan maailmanpolitiikan jännitteistä ja kamppailun eri osapuolista sekä tulevaisuuden maailmanjärjestyksestä. Mukana ovat yliopistonlehtori Risto Marjomaa, Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä, vanhempi tutkija Elina Sinkkonen ja yliopistotutkija Johanna Vuorelma. Juontajana on Rosa Kettumäki

Katso lisätiedot tapahtumasta. 
 

Pe 3.2. klo 9: Media, oikeus, politiikka – mitkä tekijät vaikuttavat siihen, miten perustuslakia tulkitaan? 

Tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen. 

Eduskunnan perustuslakivaliokunta käyttää merkittävää valtaa. Sen politisoitumisesta on käyty vilkasta keskustelua. Tapahtumassa keskustellaan siitä, mitkä tahot vaikuttavat perustuslain tulkintaan ja millainen vaikutus medialla siihen on. Mukana ovat viestinnän tutkija Timo Harjuniemi, toimittaja Marko Junkkari, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä ja valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen. Tilaisuuden alussa kuullaan esitys julkisoikeuden apulaisprofessori Maija Dahlbergiltä. Tapahtuman juontaa Anu Partanen

Katso lisätiedot tapahtumasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toni Rönni
vastaava tuottaja
toni.ronni@helsinki.fi
+358 50 326 8990

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme