Kutsu tapahtumaan: Miten demokratia muuttuu?

Ohjelmasarjassa ovat äänessä muun muassa sosiaalisen median, kansainvälisen politiikan ja poliittisen historian asiantuntijat. He käsittelevät esimerkiksi jännitteiden vaikutusta maailman turvallisuustilanteeseen, salaliittoteorioita ja demokratiaa haastavia voimia.
Tapahtumia voi seurata Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4) ja striimin välityksellä. Keskustelut julkaistaan jälkikäteen videotallenteina Youtubessa ja podcasteina yleisimmissä podcast-sovelluksissa.
Lisätietoa Minne menet, maailma? -ohjelmasarjan verkkosivuilla.
Ti 24.1. klo 17: Influenssereista vaikuttajaviestintään – miten demokratia muuttuu?
Tapahtuman tutkijat ja esitykset:
- Salla-Maaria Laaksonen: Miten digitaaliset alustat vaikuttavat julkiseen keskusteluun?
- Essi Pöyry: Poliitikot somevaikuttajien jalanjäljissä – poliittisen vaikuttamisen uudet keinot
- Taina Meriluoto: Itkuselfieitä, kuvapareja ja Darth Putin – miten somekuvat politisoivat?
- Matti Ylönen: Miten vaikuttajaviestintä ja viestintätoimistot muuttavat demokratiaa?
- Katja Valaskivi: Uhkaako salaliittoteorioihin uskominen demokratiaa?
Katso lisätiedot tapahtumasta.
To 26.1. klo 17: Itsevaltiaiden armoilla?
Tapahtumassa keskustellaan maailman demokratian tilasta ja autoritaaristen johtajien vallan rakentumisesta. Mukana ovat professori Juhana Aunesluoma, Oikeusvaltiokeskuksen johtaja Tuija Brax, professori Jaakko Husa ja professori Teivo Teivainen. Keskustelun juontaa toimittaja Ville Blåfield.
Katso lisätiedot tapahtumasta.
Ti 31.1. klo 17: Taistelu maailman suunnasta
Tapahtumassa keskustellaan maailmanpolitiikan jännitteistä ja kamppailun eri osapuolista sekä tulevaisuuden maailmanjärjestyksestä. Mukana ovat yliopistonlehtori Risto Marjomaa, Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä, vanhempi tutkija Elina Sinkkonen ja yliopistotutkija Johanna Vuorelma. Juontajana on Rosa Kettumäki.
Katso lisätiedot tapahtumasta.
Pe 3.2. klo 9: Media, oikeus, politiikka – mitkä tekijät vaikuttavat siihen, miten perustuslakia tulkitaan?
Tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen.
Eduskunnan perustuslakivaliokunta käyttää merkittävää valtaa. Sen politisoitumisesta on käyty vilkasta keskustelua. Tapahtumassa keskustellaan siitä, mitkä tahot vaikuttavat perustuslain tulkintaan ja millainen vaikutus medialla siihen on. Mukana ovat viestinnän tutkija Timo Harjuniemi, toimittaja Marko Junkkari, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä ja valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen. Tilaisuuden alussa kuullaan esitys julkisoikeuden apulaisprofessori Maija Dahlbergiltä. Tapahtuman juontaa Anu Partanen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toni Rönni
vastaava tuottaja
toni.ronni@helsinki.fi
+358 50 326 8990
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme