Kutsu: Tapahtumasarja Euroopan murroksesta ja sen syistä

– Euroopassa tapahtuu tällä hetkellä paljon ja vaikuttaa siltä, että elämme historiallisia aikoja. Aina ei ole kuitenkaan helppo hahmottaa, mitkä ovat aidosti suuria muutoksia ja mikä ohimenevää kuohuntaa. Silloin kannattaa kääntyä yhteiskunnan ja historian tutkijoiden puoleen, sillä he pohtivat juuri näitä asioita työkseen, sanoo Leena Malkki, Eurooppa-tutkimuksen keskuksen johtaja.
Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen ja Tiedekulman yhteistyössä tuottamissa keskusteluissa tarkastellaan sotaa 2020-luvun Euroopassa, eurooppalaisia identiteettejä ja kansainvälisen järjestyksen kriisiä.
Tutustu Pinnalla-sarjan tapahtumiin tarkemmin Tiedekulman verkkosivuilla ja tule Tiedekulmaan (Yliopistonkatu 4) oppimaan lisää Euroopan murroksesta ja syistä murroksen taustalla! Tapahtumia voi myös seurata etänä.
Millaista on sota 2020-luvun Euroopassa? | 28.9. klo 17
Syyskuussa keskustellaan siitä, miten perinteisen sodankäynnin paluu muuttaa eurooppalaista turvallisuuspolitiikkaa. Mikä on Naton rooli tulevaisuudessa ja mitkä ovat pienen valtion mahdollisuudet muuttuneessa tilanteessa?
Keskustelemassa sotilasprofessori Marko Palokangas, Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessori Katri Pynnöniemi ja poliittisen historian apulaisprofessori Johanna Rainio-Niemi. Etäyhteydellä mukana Suomen Nato-edustuston päällikkö Klaus Korhonen. Juontajana on Helsingin Sanomien Nato-kirjeenvaihtaja Elina Kervinen.
SEURAA KESKUSTELUA SUORANA LÄHETYKSENÄ 28.9. KLO 17 TÄSTÄ LINKISTÄ
Euroopan näkymättömät rajat | 19.10. klo 17
Keitä Euroopassa autetaan ja millä ehdoin? Lokakuussa keskustellaan Euroopan solidaarisuuden rajoista. Mikä merkitys EU-jäsenyydellä on kriisitilanteissa ja mitä eurooppalaisuus merkitsee vaikeina aikoina?
Keskustelemassa akatemiatutkija Timo Miettinen, vastaava tutkija Miika Tervonen ja tutkijatohtori Johanna Vuorelma. Juontajana on Anu Partanen.
SEURAA KESKUSTELUA SUORANA LÄHETYKSENÄ 19.10. KLO 17 TÄSTÄ LINKISTÄ
Kenen säännöillä Euroopassa pelataan? | 16.11. klo 17
Marraskuun tapahtumassa pohditaan sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestyksen tulevaisuutta. Ovatko ihmisoikeudet rapautumassa ja onko luottamus yhteistyöhön mennyt?
Keskustelemassa kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Martti Koskenniemi, tutkimusjohtaja Hanna Ojanen ja eurooppalaisen aatehistorian professori Kaius Tuori. Juontajana on Anu Partanen.
SEURAA KESKUSTELUA SUORANA LÄHETYKSENÄ 16.11. KLO 17 TÄSTÄ LINKISTÄ
Lisätietoja:
Toni Rönni
Tiedekulman vastaava tuottaja
0503268990
toni.ronni@helsinki.fi
Leena Malkki
Eurooppa-tutkimuksen keskuksen johtaja
0503182158
leena.malkki@helsinki.fi
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme