Kutsu: Vaalikevään isot kysymykset käsittelyssä Tiedekulmassa
Pinnalla: Vaaleista isosti! -ohjelmasarja käsittelee eduskuntavaalien kynnyksellä suomalaisen yhteiskunnan suuria murroksia ja kohtalonkysymyksiä.
Asiantuntijat taustoittavat vaalikeskustelua ja puhuvat ratkaisuista, joilla on vaikutusta. Tapahtumissa käsitellään seuraavan hallituksen pöydälle nousevia isoja kysymyksiä: hyvinvointivaltion rahoitusta, vaikuttavimpia ilmastotekoja sekä terveydenhuollon tulevaisuutta.
Sarjan järjestävät yhteistyössä Helsingin yliopisto ja Helsingin Sanomat.
Pinnalla-sarjan tapahtumat ovat kaikille avoimia, ja niitä voi seurata sekä Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki) että striimin välityksellä Tiedekulman verkkosivuilla ja HS.fi:ssä.
Tapahtumista julkaistaan jälkikäteen videotallenteet Tiedekulman Youtube-kanavalla ja podcastit yleisimmissä podcast-palveluissa.
Ohjelmasarjan osat:
Köyhtyykö Suomi? 8.3. klo 17
Millaisella talouspolitiikalla suomalainen hyvinvointiyhteiskunta turvataan myös tulevaisuudessa? Millaisilla teoilla on suurin vaikutus? Mitä vaalikeskusteluissa on jäänyt sanomatta?
Keskustelemassa makrotaloustieteen professori Niku Määttänen, Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum ja väitöskirjatutkija Antti Ronkainen. Juontajana Helsingin Sanomien toimittaja Robert Sundman.
Miten estämme sosiaali- ja terveyspalveluiden romahtamisen? 14.3. klo 17
Mikä terveydenhuoltoa ja hoiva-alaa odottaa tulevina vuosina? Miten palveluita voidaan priorisoida ja kuka valinnat tekee? Mitä valintoja seuraavan hallituksen tulee tehdä?
Keskustelemassa tutkimusjohtaja Ville-Pekka Sorsa, tutkimuspäällikkö Liina-Kaisa Tynkkynen ja apulaisprofessori Paulus Torkki. Juontajana Helsingin Sanomien toimittaja Veera Paananen.
Mikä ilmastoteko on kaikkein tärkein? 21.3. klo 17
Miten Suomi pystyy saavuttamaan omat ja kansainväliset tavoitteet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi? Mitkä ovat seuraavan vaalikauden tärkeimmät ilmasto- ja ympäristötoimet?
Keskustelemassa vanhempi tutkija, Luontopaneelin varapuheenjohtaja Liisa Kulmala, yliopistotutkija Kaisa Matschoss sekä tutkimusjohtaja, Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen. Juontajana Helsingin Sanomien toimittaja PetjaPelli.
Yhteyshenkilöt
Toni Rönni
Vastaava tuottaja
Helsingin yliopisto/Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
+358 (0)50 3268990
toni.ronni@helsinki.fi
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiTietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Terveydelle vaarallisia radioaktiivisia pienhiukkasia löytyi ydinvoimalan läheisestä hylätystä koulurakennuksesta Fukushimassa5.6.2023 12:12:48 EEST | Tiedote
Fukushiman ydinvoimalassa vuonna 2011 sattuneen onnettomuuden seurauksena läheiseen koulurakennukseen tunkeutuneet hiukkaset voivat olla uhka ihmisen terveydelle hengitettynä. Erittäin radioaktiivisia ja huonosti liukenevia cesiumpitoisia mikrohiukkasia löytyi edelleen suuria määriä. Tutkimus osoittaa, että sisätiloissa esiintyvät cesiumpitoiset mikrohiukkaset tulee ottaa huomioon turvallisuusarvioinneissa ja alueen puhdistustöissä.
Mediakutsu: Tervetuloa Kilpisjärven Tiedepolkujen avajaisiin 8.6.20231.6.2023 16:02:33 EEST | Kutsu
Kilpisjärven Tiedepolut -applikaatio tarjoaa matkailijalle kurkistuksen maiseman taakse kiehtovan tiedesisällön kautta. Avajaisiin voi osallistua paikan päällä Kilpisjärven tutkimusasemalla tai livestriimin välityksellä.
Huono koulumenestys on yhteydessä suurempaan mielenterveyshäiriöiden riskiin1.6.2023 07:50:00 EEST | Tiedote
Vaikka mielenterveyden ongelmat koskettavat suurta osa ihmisistä jossain elämänvaiheessa, ne korostuvat tutkimuksen mukaan erityisesti heillä, jotka ovat pärjänneet huonosti peruskoulussa.
Unkarin illiberaali hallinto täyttää ’fasistisen minimin’31.5.2023 08:45:00 EEST | Tiedote
Unkarin illiberaali hallinto ei haikaile maan totalitaariseen menneisyyteen, vaan on tulevaisuuteen suuntautuva järjestelmä. Väitöstutkimuksen mukaan Viktor Orbánin ultranationalistinen ja vallankumouksellinen politiikka täyttää historioitsijoiden määrittelemän ’fasistisen minimin.’
Tervetuloa juhliin! Luonnontieteellisen museon uusi Juhlat metsässä -näyttely avautuu 3.6.202330.5.2023 11:00:00 EEST | Tiedote
Luomuksen Eläintieteen yksikön kokoelmat muuttivat Pohjoiselle Rautatiekadulle 1923 ja se on samalla Luonnontieteellisen museon syntyhetki. Satavuotista historiaa juhlistetaan tänä vuonna monin tavoin, muun muassa 3.6.2023 yleisölle avautuvalla Juhlat metsässä -näyttelyllä. Media voi tutustua näyttelyyn etukäteen perjantaina 2.6.2023.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme