Helsingin yliopisto

Kutsu: Vaalikevään isot kysymykset käsittelyssä Tiedekulmassa

Jaa
Hyvinvointivaltion rahoitus, vaikuttavimmat ilmastoteot ja terveydenhuollon tulevaisuus ovat asiantuntijoiden aiheina kolmessa keskustelussa 8.–21.3.2023.

Pinnalla: Vaaleista isosti! -ohjelmasarja käsittelee eduskuntavaalien kynnyksellä suomalaisen yhteiskunnan suuria murroksia ja kohtalonkysymyksiä. 

Asiantuntijat taustoittavat vaalikeskustelua ja puhuvat ratkaisuista, joilla on vaikutusta. Tapahtumissa käsitellään seuraavan hallituksen pöydälle nousevia isoja kysymyksiä: hyvinvointivaltion rahoitusta, vaikuttavimpia ilmastotekoja sekä terveydenhuollon tulevaisuutta.  

Sarjan järjestävät yhteistyössä Helsingin yliopisto ja Helsingin Sanomat.  

Pinnalla-sarjan tapahtumat ovat kaikille avoimia, ja niitä voi seurata sekä Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki) että striimin välityksellä Tiedekulman verkkosivuilla ja HS.fi:ssä. 

Tapahtumista julkaistaan jälkikäteen videotallenteet Tiedekulman Youtube-kanavalla ja podcastit yleisimmissä podcast-palveluissa. 

Ohjelmasarjan osat: 

Köyhtyykö Suomi? 8.3. klo 17 

Millaisella talouspolitiikalla suomalainen hyvinvointiyhteiskunta turvataan myös tulevaisuudessa? Millaisilla teoilla on suurin vaikutus? Mitä vaalikeskusteluissa on jäänyt sanomatta?    

Keskustelemassa makrotaloustieteen professori Niku Määttänen, Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum ja väitöskirjatutkija Antti Ronkainen. Juontajana Helsingin Sanomien toimittaja Robert Sundman.  
 

Miten estämme sosiaali- ja terveyspalveluiden romahtamisen? 14.3. klo 17 

Mikä terveydenhuoltoa ja hoiva-alaa odottaa tulevina vuosina? Miten palveluita voidaan priorisoida ja kuka valinnat tekee? Mitä valintoja seuraavan hallituksen tulee tehdä? 

Keskustelemassa tutkimusjohtaja Ville-Pekka Sorsa, tutkimuspäällikkö Liina-Kaisa Tynkkynen ja apulaisprofessori Paulus Torkki. Juontajana Helsingin Sanomien toimittaja Veera Paananen. 
 

Mikä ilmastoteko on kaikkein tärkein? 21.3. klo 17 

Miten Suomi pystyy saavuttamaan omat ja kansainväliset tavoitteet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi? Mitkä ovat seuraavan vaalikauden tärkeimmät ilmasto- ja ympäristötoimet?  

Keskustelemassa vanhempi tutkija, Luontopaneelin varapuheenjohtaja Liisa Kulmala, yliopistotutkija Kaisa Matschoss sekä tutkimusjohtaja, Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen. Juontajana Helsingin Sanomien toimittaja PetjaPelli. 

Tutustu koko sarjaan 

Yhteyshenkilöt

Toni Rönni  
Vastaava tuottaja  
Helsingin yliopisto/Viestintä ja yhteiskuntasuhteet  
+358 (0)50 3268990  
toni.ronni@helsinki.fi  

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Terveydelle vaarallisia radioaktiivisia pienhiukkasia löytyi ydinvoimalan läheisestä hylätystä koulurakennuksesta Fukushimassa5.6.2023 12:12:48 EEST | Tiedote

Fukushiman ydinvoimalassa vuonna 2011 sattuneen onnettomuuden seurauksena läheiseen koulurakennukseen tunkeutuneet hiukkaset voivat olla uhka ihmisen terveydelle hengitettynä. Erittäin radioaktiivisia ja huonosti liukenevia cesiumpitoisia mikrohiukkasia löytyi edelleen suuria määriä. Tutkimus osoittaa, että sisätiloissa esiintyvät cesiumpitoiset mikrohiukkaset tulee ottaa huomioon turvallisuusarvioinneissa ja alueen puhdistustöissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme