Kutsu: Viikonloppuna hakkeroidaan Suomi24-aineistoja
Digitaalisesta sisällöstä voi kerätä suuria aineistoja, jotka voivat antaa vastauksia laajoihin tutkimuskysymyksiin. Humanistis-yhteiskuntatieteellisen alan tutkijoilta kuitenkin usein puuttuu tietotaitoa aineistojen keräämiseen ja käsittelyyn.
Kansakunnan mielentila -hanke (Citizen Mindscapes) järjestää tänä viikonloppuna Data Science Hackathonin, jossa tavoitteena on istuttaa tutkijat ja koodarit saman pöydän ääreen pohtimaan tapoja ratkaista yhteiskuntatieteellisiä kysymyksiä ohjelmoinnin keinoin.
Kaksipäiväisessä tapahtumassa työskennellään intensiivisesti pienryhmissä ja esitellään ratkaisuja yhteisesti mietittyihin tutkimusongelmiin. Kutsumme myös tiedotusvälineiden edustajia mukaan seuraamaan tapahtumaa tai osallistumaan siihen!
Käytössä Suomi24-palvelun koko sisältö
Hackathonissa osallistujien käytössä on koko Suomi24-yhteisöpalvelun keskusteluaineisto useassa erilaisessa koneluettavassa formaatissa. Aineisto kattaa kaikki keskusteluviestit vuodesta 2001 vuoteen 2015 ja sisältää kaikkiaan yli 120 miljoonaa sanaa. Tällaista kokonaisuutta on käytännössä mahdoton perinteisin tekstianalyysimenetelmin tutkia, mutta laskennallisen yhteiskuntatieteen ohjelmoidut työkalut tarjoavat siihen mahdollisuuden.
Helsingin yliopiston tutkijoista alkunsa saanut Kansakunnan mielentila järjestää tapahtuman yhteistyössä Futurice Oy:n ja Aller Media Oy:n kanssa. Tapahtuma on osa Nordic Open Data Weekiä. Yhteistyötahona toimii tiedon avoimuutta edistävä Open Knowledge Foundation.
MikäSuomi24?
Suomi24:ssä on tärkeää ostopäätöksen tekoon, yhteiskunnallisiin valintoihin ja kuluttajatrendeihin liittyvää dataa. Palvelua käyttää 1,4 miljoonaa suomalaista viikoittain, ja kuukausittain sivustolla vierailee jopa 86 prosenttia suomalaisista internetkäyttäjistä*.
Kansakunnan mielentila -joukkueen tavoitteena on valjastaa Suomi24-aineisto yhteiskunnalliseen tutkimuskäyttöön laskennallisen kielitieteen ja tekstianalyysin avulla. Yhteistyökumppaneina ovat Aller Media Oy ja FIN-CLARINin Kielipankki. Nyt avattu aineisto on kaikkien käytettävissä Kielipankin Korp-käyttöliittymän avulla.
Joukkue valittiin Helsingin yliopiston Helsinki Challenge -ideakilpailun semifinaaliin syksyllä yhdessä 19 muun joukkueen kanssa. Kilpailussa yliopistolaiset etsivät uudenlaisia ratkaisuja hyvinvoinnin edistämiseen yhdessä yhteiskunnan eri toimijoiden kanssa. Ideakilpailun voittaja tai voittajat julkistetaan marraskuussa 2015, jolloin jaossa on 375 000 euron palkinto. Palkittavista päättää kansainvälinen tuomaristo.
*)TNS 2014
Pyydämme ilmoittautumaan mukaan:
http://futurice.com/events/data-science-hackathon-citizen-mindscapes-and-suomi24
Tilaisuuden ohjelma:
Perjantai 29.5.2015
16.00–17.30 Avauspuheenvuorot
Pauli Aalto-Setälä (Aller Media Oy) 16.00
Suomi24 ja datan merkitys medialiiketoiminnalle
Krista Lagus (University of Helsinki), Mika Pantzar (University of Helsinki) 16.20
Citizen Mindscapes -tutkimushanke
Lauri Eloranta (University of Helsinki, Futurice Oy) 16.40
Digitaalinen murros yrityksissä ja yhteiskuntatieteissä
Antti Rauhala (Futurice Oy) 17.00
Tekstianalyysiä koneoppimisen (machine learning) avulla: case Suomi24
17.30–23.00 Tiimiytyminen ja projektien aloittaminen
Lauantai 30.5.2015
09.00–18.00 Työskentelyä tiimeissä
18.00–22.00 Projektien demoesitykset
Lisätietoja:
Lauri Eloranta (Helsingin yliopisto / Futurice Oy / Citizen Mindscapes)
lauri.eloranta@futurice.com
+358 40 775 8184
Salla-Maaria Laaksonen (Helsingin yliopisto / Citizen Mindscapes)
salla.laaksonen@helsinki.fi
+358 50 415 6576
Lue lisää: Suomi24-keskustelut avattiin yhteiskunnalliseen tutkimuskäyttöön
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina Mattila-Niemitiedottaja
Puh:+358 50 415 0494elina.mattila-niemi@helsinki.fiTietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme