Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kuuden suurimman kaupungin kaupunginjohtajat: Sote-uudistus vie kunnilta elinvoimaa sekä kykyä investoida ja auttaa ihmisiä arjessa

Jaa

Maamme suotuisa kehitys rakentuu pitkälti sen varaan, että kunnilla on kyky toimia kasvun moottoreina. Hallituksen esittämä sote-uudistus vie kunnilta mahdollisuudet investoida kestävään kasvuun ja jättää erityisesti kasvavat kaupungit taloudellisesti kestämättömään tilanteeseen. Vaikka uudistuksessa on muitakin ongelmia, ovat erityisesti rahoitusmalliin liittyvät ratkaisut vaikutuksineen kohtalokkaita niin kuntien talouden, kilpailukyvyn ja elinvoiman kuin kansantalouden näkökulmasta. Lausuntopalautteen pohjalta muokattu hallituksen esitys ja hallituksen uudet, lokakuussa tekemät linjaukset eivät tuo tähän muutosta.

Keskeisin ongelma ovat uudistuksen myötä kuntatalouteen kohdistuvat leikkaukset. Perustettavien hyvinvointialueiden kustannusten kattamiseksi suurin osa erityisesti suurten kaupunkien, mutta myös muiden kuntien tuloista siirtyy hyvinvointialueille. Pienemmällä verotulokertymällä kuntien tulee kuitenkin rahoittaa ennallaan pysyvät ja jopa kasvavat investointi- ja palvelutarpeet, kuten uudet päiväkodit, koulut, uusien kaavoitettavien alueiden infrastruktuuri ja saavutettavuutta parantavat merkittävät väylähankkeet. Yhtälö on erityisesti kasvaville suurille kaupungeille mahdoton. Jäljelle jäävällä rahoituksella kaupungit eivät pysty turvamaan välttämättömien kasvuinvestointien rahoitusta ja uudistus vaarantaa myös suurten kaupunkien mahdollisuuden tukea ihmisiä, erityisesti lapsia ja nuoria arjessa. Esitetyn rahoitusratkaisun myötä kunnilla tulee olemaan suuria haasteita selviytyä tehtävistään, velvoitteistaan ja veloistaan. Suurten kaupunkien suhteellinen velkaantuneisuus kaksinkertaistuu ja pidemmällä aikavälillä myös niiden rahoitusasema heikkenee. Lisähaasteita palveluiden järjestämiselle tuo hyvinvointialueille varattu kohtuuttoman niukka rahoitus, joka ei edelleenkään huomioi kasvavien alueiden sosiaalisten ja terveydellisten ongelmien moninaisuutta ja laajuutta. Ongelmallista on sekin, että uudistuksen myötä tehtävistä omaisuussiirroista ei olla maksamassa riittävää korvausta tai kompensaatiota kunnille.

Kuntatalous on ollut haastavassa tilanteessa jo ennen vallitsevaa, yhä jatkuvaa ja pitkäaikaista koronaviruspandemiaa. Pandemian vaikutus elinkeinoelämään on ja tulee olemaan merkittävä, minkä seurauksena työttömyys kasvaa ja kuntien käyttötalous ja verotulojen taso heikkenevät entisestään. Sote-uudistus lisää kuntatalouteen kohdistuvaa poikkeuksellisen suurta epävarmuutta. Kuntatalouden kestävyyttä heikentävät lisäksi sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä hallituksen kaavailemat kuntien uudet lakisääteiset tehtävät ja velvoitteet.

Kaupunkien erityiskysymykset ja aiheellisesti esiin nostamat huolet koko maan kasvusta ja menestyksestä on sote-uudistuksen valmistelussa unohdettu. Uudistuksen vaikutuksia kuntien talouteen tarkastellaan vain muutoskustannuksina, mutta kuntien tulevaisuutta ja selviytymistä uudistuksen jälkeisenä aikana ei ole tarkasteltu lainkaan.

Tulevaisuuden kunnat ja kaupungit ovat entistä enemmän elinvoiman ja kasvun mahdollistajia, eivät vain vinoutuneen kuntakäsityksen mukaisia palvelukoneita. Ne voivat toteuttaa vaikuttavaa kasvu- ja elinvoimapolitiikkaa ja hyödyttää suomalaista yhteiskuntaa parhaalla mahdollisella tavalla vain, jos niiden laaja-alainen toiminta varmistetaan myös riittävällä rahoituksella. Siksi on syytä muistuttaa, että sote-uudistuksen mukanaan tuomat haitalliset vaikutukset erityisesti kaupunkiseutujen kilpailu- ja investointikykyyn eivät koidu vain kuntien tappioksi, vaan kärsijänä on koko kansantalous ja sitä kautta kaikki suomalaiset.

Jan Vapaavuori
pormestari, Helsinki

Jukka Mäkelä
kaupunginjohtaja, Espoo

Ritva Viljanen
kaupunginjohtaja, Vantaa

Minna Arve
kaupunginjohtaja, Turku

Lauri Lyly
pormestari, Tampere

Päivi Laajala
kaupunginjohtaja, Oulu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pormestarin erityisavustaja Lotta Backlund, puh. 040 531 3076, s-posti: lotta.backlund@hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi palvelujen avaamisesta asteittain 17.5.2021 alkaen11.5.2021 17:30:05 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan tiistaina 11.5.2021, että epidemiatilanteen kehitys mahdollistaa joidenkin alueen palvelujen avaamisen asteittain ja rajoitetusti 17.5.2021 alkaen. Linjauksessaan koronakoordinaatioryhmä toteuttaa lapset ja nuoret ensin -periaatetta. Lisäksi ulkona tapahtuvaa toimintaa avataan sisätiloja ennen ja kiinnitetään huomiota toimintakyvyltään rajoittuneiden ja ikääntyneiden asemaan. Koordinaatioryhmä perustaa linjauksensa epidemiologiseen arvioon ja kokonaisharkintaan koronatilanteen kehittymisestä.

Kaupungintalosta Helsinki Pride 2021 -viikon päätapahtumapaikka Pride House10.5.2021 13:00:04 EEST | Tiedote

Suomen suurinta ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtumaa Helsinki Pride -viikkoa vietetään tänä vuonna 28.6.–4.7. Helsingin kaupunki on jo toista vuotta yksi Helsinki Pride -viikon pääyhteistyökumppaneista. Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta juhlitaan ympäri kaupunkia, mutta päätapahtumapaikka Pride House löytyy ensimmäistä kertaa Helsingin kaupungintalolta, jossa järjestetään viikon aikana muun muassa erilaisia keskustelutilaisuuksia, kohtaamisia ja valokuvanäyttely. Pride Housesta löytyy tuttuun tapaan myös Pride Info & Shop.

MEDIAKUTSU: Sittenkin töihin! – maahan muuttaneiden naisten työllistymistä tukenut hanke päättyy7.5.2021 12:00:00 EEST | Kutsu

Helsingin kaupungin työllisyydenhoidon koordinoima Women to Work -hanke (ESR) on päättymässä. Hankkeessa on vuosina 2019–2021 ohjattu yli 200 osallistujaa intensiivisesti ja omakielisesti osallistujien lähtötilanne huomioiden. Hanke oli suunnattu naisille, jotka puhuvat äidinkielenään somalia, arabiaa tai venäjää tai pärjäävät selkosuomeksi. Tervetuloa Helsingin kaupungin Women to Work -hankkeen loppuwebinaariin 18.5. klo 9–12.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme