Kuulonkuntoutukseen panostaminen tukee muistia
Kuuloliitto haluaa Kansainvälisenä Kuulopäivänä 3.3. korostaa oikea-aikaisen kuulon kuntoutuksen tärkeyttä ikääntyneen muistin ja tiedonkäsittelyn tukemisessa. Kuulonalenema on ikääntyneillä yleistä ja hoitamattomana sen on osoitettu olevan yksi muistisairauksien riskitekijöistä. Ikääntyneiden oikea-aikaisellakuulonkuntoutuksella on toimintakyvyn tukemisen ohella iso merkitys myös kansantaloudellisesti. Muistisairauksien hinnaksi on arvioitu Suomessa useita miljardeja.

Hoitamaton kuulovamma vaikeuttaa ikääntyneen vuorovaikutustilanteita, mikä kuormittaa muistia sekä muita kognitiivisia toimintoja. Ikään liittyvä kuulonalenema lisää ikääntyneen riskiä kokea masennusta, yksinäisyyttä ja jopa kaatumisia.
–Huolimatta kuulonalenemien mukanaan tuomista toiminnallisista rajoituksista ikääntyneet odottavat monesti jopa kymmenen vuotta ennen kuin hakeutuvat kuulonkuntoutukseen, toteaa Kuuloliitontoiminnanjohtaja Sanna Kaijanen.
Tutkimukset niin Suomessa kuin maailmalla osoittavat, kuinka oikea-aikainen kuulonkuntoutustukee kognitiota, muistia ja tiedonkäsittelyä. Tämä iäkkäiden elämänlaadun positiivinen kehitys siirtyy suoraan taloudellisena hyötynä yhteiskunnalle.
– Uusien hyvinvointialueiden rakenteiden tulee mahdollistaa esteetön ja nopea pääsy kuulon ja muistin tutkimuksiin asuinpaikasta riippumatta. Lisäksi tulee investoida riittävästi kuulonkuntoutuksen palveluihin, korostaa Sanna Kaijanen.
Yhtenä keinona ennaltaehkäistä kuulon ja muistin yhteyksien aiheuttamia ongelmia olisi luoda WHO:n suosittelemat säännölliset ikäkausitarkastukset. WHO:n mukaan kuulontutkimus tulisi sisältyä viidenkymmenen vuoden iästä lähtien normaaleihin viiden vuoden välein suoritettaviin ikäkausiterveystarkastuksiin aina 64vuoden ikään asti ja yli 65-vuotiaille kuulontutkimuksia tulisi olla 1-3vuoden välein. WHO:n (2021) mukaan hoitamattomat kuulovammat maksavat maailmantaloudelle vuosittain 750 miljardia dollaria.
Kuuloliiton Kuule ja muista -hankkeen (2021–2023)tavoitteena on lisätä yleistä tietoisuutta kuulon ja muistin yhteyksistä sekä hoitamattoman kuulonaleneman hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista.
–Kannustamme ikäihmisiä tutkituttamaan ja arvioimaan säännöllisesti sekä kuuloaan että muistiaan. Panostamalla kuulon heikkenemisestä johtuvien haasteiden ja muistin pulmien ennaltaehkäisyyn yhteiskuntamme säästää miljoonia. Lisäksi mahdollistuu inhimillinen vanhuus, kun ikääntynyt saa nauttia toimintakykyisestä ja mielekkäästä arjestaan omassa kodissaan, sanovat hankkeen asiantuntijatMaarit Honkasola ja Tiina Ahonen.
Kuule ja muista -hanke tuo päättäjien ja ammattilaisten tietoisuuteen iäkkäiden kuulon tutkimisen ja hoidon tärkeyden muistisairauksien ennaltaehkäisyssä. Muistisairaidenkin elämänlaatua ja toimintakykyä voidaan tukea oikeanlaisella kuulonkuntoutuksella.
Yhteyshenkilöt
Kuule ja muista -hankkeen asiantuntija Maarit Honkasola (maarit.honkasola@kuuloliitto.fi , 044 346 9544) ja asiantuntija Tiina Ahonen (tiina.ahonen@kuuloliitto.fi, 044 346 9539)
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kuuloliitto ry
Helppo kuulla -viikko haastaa kehittämään kuunteluympäristöjä15.5.2022 00:01:00 EEST | Tiedote
Kuunteluympäristöjen toimimattomuus estää tällä hetkellä kuulovammaisia henkilöitä osallistumasta täysipainoisesti yhteiskunnan eri toimintoihin. Laeista ja asetuksista huolimatta kuulovammaisille soveltuvat äänensiirtojärjestelmät ovat edelleen liian harvinaisia. Kuuloliiton Helppo kuulla -teemaviikko (16.5–20.5.) korostaa esteettömän kuunteluympäristön tärkeyttä kuulovammaisille. Osana teemaviikkoa Kuuloliitto käynnistää Herkällä korvalla -palkinnon haun.
Tekstitysbarometri: Kotimaisten tv-ohjelmien tekstityksessä parantamisen varaa27.1.2022 06:00:00 EET | Tiedote
Kyselytutkimuksella selvitettiin, kuinka katsojat kokevat kotimaisten tv-ohjelmien ja suoratoistopalvelujen tekstityksen. Selvisi, että tekstityksen laadussa on yhä parantamisen varaa. Monia kotimaisia tv-ohjelmia ei tekstitetä lainkaan, Ylen ohjelmatarjontaa lukuun ottamatta. Tämä rajaa erityisesti kuulovammaisen katsojan valinnanvapautta. Parhaimmillaan kotimainen tv-tekstitys palvelee monia eri käyttäjäryhmiä.
Ikäkuulo – huonosti tunnistettu riskitekijä muistisairauksille21.9.2021 11:00:00 EEST | Tiedote
Muistiviikon yhteydessä Kuuloliitto haluaa korostaa kuulonkuntoutuksen tärkeyttä ikääntyneen muistin ja tiedonkäsittelyn tukemisessa ja ylläpitämisessä. Hoitamaton kuulovamma haittaa vuorovaikutustilanteita, mikä voi edesauttaa muistiongelmien syntyä. Ikäihmisten kuulonkuntoutuksen tarpeeseen on kiinnittänyt huomiota myös kansanedustaja ja Muistiliiton puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd).
Maskien käyttö vaikeuttaa kuulovammaisten työelämää ja opiskelua16.9.2021 05:00:00 EEST | Tiedote
Maskisuosituksesta luovuttaneen koko maassa, kun riittävä rokotekattavuus on saavutettu. Kuuloliitto pitää tätä hallituksen linjausta erittäin tärkeänä kuulovammaisille. Liiton keväällä tekemästä kyselystä kävi ilmi, että kasvomaskien käyttö tekee kommunikaatiotilanteista vaikeita. Haastavia tilanteita kohtaavat erityisesti asiakastyötä tekevät kuulovammaiset. Pahimmillaan maskien tuomat ongelmat lisäävät työkyvyttömyyttä ja syrjäytymistä.
Kuulovahvistimia markkinoidaan harhaanjohtavin lupauksin6.9.2021 09:15:03 EEST | Tiedote
Kuuloliiton tietoon on tullut, että postitse ikäihmisille lähetetyissä markkinointikirjeissä väitetään myytävän tuotteen, ”Ultrafonisen kuulovahvistimen” olevan monin verroin tavallista kuulokojetta parempi. Todellisuudessa kyse on halvahkosta kuulovahvistimesta, joka ei ominaisuuksiltaan ole kuulokojeen veroinen ja se voi lisäksi vaarantaa jäljellä olevan kuulon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme