Kuuloliitto ry

Kuulonkuntoutukseen panostaminen tukee muistia

Jaa
Kuuloliitto haluaa Kansainvälisenä Kuulopäivänä 3.3. korostaa oikea-aikaisen kuulon kuntoutuksen tärkeyttä ikääntyneen muistin ja tiedonkäsittelyn tukemisessa. Kuulonalenema on ikääntyneillä yleistä ja hoitamattomana sen on osoitettu olevan yksi muistisairauksien riskitekijöistä. Ikääntyneiden oikea-aikaisellakuulonkuntoutuksella on toimintakyvyn tukemisen ohella iso merkitys myös kansantaloudellisesti. Muistisairauksien hinnaksi on arvioitu Suomessa useita miljardeja.
Kuulonkuntoutukseen panostaminen tukee muistia.
Kuulonkuntoutukseen panostaminen tukee muistia.

Hoitamaton kuulovamma vaikeuttaa ikääntyneen vuorovaikutustilanteita, mikä kuormittaa muistia sekä muita kognitiivisia toimintoja. Ikään liittyvä kuulonalenema lisää ikääntyneen riskiä kokea masennusta, yksinäisyyttä ja jopa kaatumisia 

 Huolimatta kuulonalenemien mukanaan tuomista toiminnallisista rajoituksista ikääntyneet odottavat monesti jopa kymmenen vuotta ennen kuin hakeutuvat kuulonkuntoutukseen, toteaa Kuuloliitontoiminnanjohtaja Sanna Kaijanen  

Tutkimukset niin Suomessa kuin maailmalla osoittavat, kuinka oikea-aikainen kuulonkuntoutustukee kognitiota, muistia ja tiedonkäsittelyä. Tämä iäkkäiden elämänlaadun positiivinen kehitys siirtyy suoraan taloudellisena hyötynä yhteiskunnalle.  

 Uusien hyvinvointialueiden rakenteiden tulee mahdollistaa esteetön ja nopea pääsy kuulon ja muistin tutkimuksiin asuinpaikasta riippumatta. Lisäksi tulee investoida riittävästi kuulonkuntoutuksen palveluihin, korostaa Sanna Kaijanen. 

Yhtenä keinona ennaltaehkäistä kuulon ja muistin yhteyksien aiheuttamia ongelmia olisi luoda WHO:n suosittelemat säännölliset ikäkausitarkastukset. WHO:n mukaan kuulontutkimus tulisi sisältyä viidenkymmenen vuoden iästä lähtien normaaleihin viiden vuoden välein suoritettaviin ikäkausiterveystarkastuksiin aina 64vuoden ikään asti ja yli 65-vuotiaille kuulontutkimuksia tulisi olla 1-3vuoden välein. WHO:n (2021) mukaan hoitamattomat kuulovammat maksavat maailmantaloudelle vuosittain 750 miljardia dollaria. 

Kuuloliiton Kuule ja muista -hankkeen (20212023)tavoitteena on lisätä yleistä tietoisuutta kuulon ja muistin yhteyksistä sekä hoitamattoman kuulonaleneman hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista.  

Kannustamme ikäihmisiä tutkituttamaan ja arvioimaan säännöllisesti sekä kuuloaan että muistiaan. Panostamalla kuulon heikkenemisestä johtuvien haasteiden ja muistin pulmien ennaltaehkäisyyn yhteiskuntamme säästää miljoonia. Lisäksi mahdollistuu inhimillinen vanhuus, kun ikääntynyt saa nauttia toimintakykyisestä ja mielekkäästä arjestaan omassa kodissaan, sanovat hankkeen asiantuntijatMaarit Honkasola ja Tiina Ahonen 

Kuule ja muista -hanke tuo päättäjien ja ammattilaisten tietoisuuteen iäkkäiden kuulon tutkimisen ja hoidon tärkeyden muistisairauksien ennaltaehkäisyssä. Muistisairaidenkin elämänlaatua ja toimintakykyä voidaan tukea oikeanlaisella kuulonkuntoutuksella.   

 

Yhteyshenkilöt

Kuule ja muista -hankkeen asiantuntija Maarit Honkasola (maarit.honkasola@kuuloliitto.fi , 044 346 9544) ja asiantuntija Tiina Ahonen (tiina.ahonen@kuuloliitto.fi, 044 346 9539)

Kuvat

Kuulonkuntoutukseen panostaminen tukee muistia.
Kuulonkuntoutukseen panostaminen tukee muistia.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kuuloliitto ry
Kuuloliitto ry
Ilkantie 4
00400 Helsinki

http://www.kuuloliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kuuloliitto ry

Helppo kuulla -viikko haastaa kehittämään kuunteluympäristöjä15.5.2022 00:01:00 EEST | Tiedote

Kuunteluympäristöjen toimimattomuus estää tällä hetkellä kuulovammaisia henkilöitä osallistumasta täysipainoisesti yhteiskunnan eri toimintoihin. Laeista ja asetuksista huolimatta kuulovammaisille soveltuvat äänensiirtojärjestelmät ovat edelleen liian harvinaisia. Kuuloliiton Helppo kuulla -teemaviikko (16.5–20.5.) korostaa esteettömän kuunteluympäristön tärkeyttä kuulovammaisille. Osana teemaviikkoa Kuuloliitto käynnistää Herkällä korvalla -palkinnon haun.

Tekstitysbarometri: Kotimaisten tv-ohjelmien tekstityksessä parantamisen varaa27.1.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Kyselytutkimuksella selvitettiin, kuinka katsojat kokevat kotimaisten tv-ohjelmien ja suoratoistopalvelujen tekstityksen. Selvisi, että tekstityksen laadussa on yhä parantamisen varaa. Monia kotimaisia tv-ohjelmia ei tekstitetä lainkaan, Ylen ohjelmatarjontaa lukuun ottamatta. Tämä rajaa erityisesti kuulovammaisen katsojan valinnanvapautta. Parhaimmillaan kotimainen tv-tekstitys palvelee monia eri käyttäjäryhmiä.

Ikäkuulo – huonosti tunnistettu riskitekijä muistisairauksille21.9.2021 11:00:00 EEST | Tiedote

Muistiviikon yhteydessä Kuuloliitto haluaa korostaa kuulonkuntoutuksen tärkeyttä ikääntyneen muistin ja tiedonkäsittelyn tukemisessa ja ylläpitämisessä. Hoitamaton kuulovamma haittaa vuorovaikutustilanteita, mikä voi edesauttaa muistiongelmien syntyä. Ikäihmisten kuulonkuntoutuksen tarpeeseen on kiinnittänyt huomiota myös kansanedustaja ja Muistiliiton puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd).