Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Kuusamon yhteismetsältä uusia luonnonsuojelualueita noin 240 hehtaaria

Jaa

Kuusamon yhteismetsä ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ovat sopineet yksityisten luonnonsuojelualueiden perustamisista Kuusamoon. Suurin alueista on noin 116 hehtaarin suuruinen Halsin luonnonsuojelualue, joka sijaitsee Irnijärven eteläpuolella. Tammelan luonnonsuojelualue on noin 106 hehtaaria ja se sijaitsee Virmajoen pohjoispuolella rajoittuen vanhojen metsien suojelualueeseen. Pahka-ahon luonnonsuojelualue on noin 9 hehtaarin suuruinen ja on osa Isosuo-Kivisuon Natura-aluetta. ELY-keskus on tehnyt näiden suojelualueiden perustamispäätökset vuoden vaihteessa.

Tammelan luonnonsuojelualue. Kuva: Eero Melantie
Tammelan luonnonsuojelualue. Kuva: Eero Melantie

Lisäksi syyskuussa laajennettiin aiemmin perustettua Rinteenlampien luonnonsuojelualuetta noin 8 hehtaarilla, jolla alueen pinta-ala kaksinkertaistui. Rinteenlampien luonnonsuojelualue sijaitsee Oulangan kansallispuiston rajalla.

Halsin luonnonsuojelualueen merkittävin osa ja nähtävyys ovat alueen keskellä olevat upeat rotkolaaksot, joista etenkin Kallio-Halsin jyrkät rotkoseinät ovat vaikuttavia. Rotkojen ympärillä on luonnontilaisia vanhoja metsiä. Tammelan luonnonsuojelualue on etenkin etäläosiltaan verrannollinen Virmajoen vanhojen metsien alueeseen. Nyt suojellut alueet ovat jatkumoa aiempiin yhteismetsältä suojeltuihin alueisiin ja yhteismetsä on omilla päätöksillään pitänyt ne metsän käsittelyn ulkopuolella.

Suojelualueiden rauhoitusmääräyksissä on kielletty mm. metsänhakkuut ja kaikki metsänhoitotoimenpiteet. Metsästyksestä alueella päättää edelleen maanomistaja kuten tähänkin saakka. Suojeltujen alueiden omistus säilyy yhä Kuusamon yhteismetsällä.

Yksikön päällikkö Eero Melantie Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta: ’’Yhteismetsä tarjosi vapaaehtoiseen suojeluun hienoja alueita, joiden suojelun mahdollisti kesäkuun lopussa 2020 valtion lisäbudjetissa myönnetty lisämääräraha, jota kohdennetaan erityisesti Pohjois-Suomen metsien suojeluun. Lisämääräraha on käytettävissä vuoden 2022 loppuun saakka, joten nyt on myös muilla metsänomistajilla hyvät mahdollisuudet saada suojelukriteerit täyttäviä kohteita suojeluun korvausta vastaan.’’

Kuusamon yhteismetsä on toiminnanjohtaja Jarmo Korhosen mukaan tyytyväinen, kun alueiden suojelusta päästiin sopimukseen: ”Suojeluun haetut alueet ovat ympäristöstään erottuvia edustavia kokonaisuuksia ja ne täydentävät hyvin yhteismetsästä aiemmin suojeltuja vanhojen metsien alueita. Yhteistyö ELY-keskuksen kanssa on ollut hyvää ja rakentavaa.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toiminnanjohtaja Jarmo Korhonen, Kuusamon yhteismetsä, p. 040 514 6058
Yksikön päällikkö, Eero Melantie, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0295 038 377

Kuvat

Tammelan luonnonsuojelualue. Kuva: Eero Melantie
Tammelan luonnonsuojelualue. Kuva: Eero Melantie
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Muutoksia Raahen ja Oulun välisessä sekä Raahen seudun sisäisessä joukkoliikenteessä 1.1.2022 alkaen23.12.2021 14:02:56 EET | Tiedote

Raahen ja Oulun välisessä sekä Raahen seudun sisäisessä joukkoliikenteessä tehdään reitti- ja aikataulumuutoksia 1.1.2022 alkaen. Työmatkustajia palveleva iltapäivävuoro Raahen terästehtaalta Ouluun muutetaan vaihdolliseksi. Samalla muutetaan Raahesta Ruukkiin ja Paavolaan liikennöivän iltapäivävuoron aikataulua siten, että vuoro lähtee terästehtaalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme