Taideyliopisto

Kuvan Kevät -maisterinäyttely siirtyy syksylle 2020

Jaa

Kuvan Kevät, Taideyliopiston Kuvataideakatemian näyttelykevään kohokohta siirtyy syksylle 2020. Näyttelyn avajaisia oli tarkoitus juhlistaa Kuvataideakatemian gallerioissa tällä viikolla.

Exhibition Laboratory sijaitsee Helsingin Punavuoressa. Kuva Petri Summanen
Exhibition Laboratory sijaitsee Helsingin Punavuoressa. Kuva Petri Summanen

Kuvan Kevät -maisterinäyttelyn valmistelut keskeytyivät maaliskuussa, kun Taideyliopisto sulki tilansa ja siirtyi etäopetukseen koronapandemian takia. Näyttelylle löytyi uusi aika syksyn näyttelykalenterista, ja näyttely järjestetään suunnitelmien mukaan 10.10.–8.11.2020 Kuvataideakatemian Exhibition Laboratoryssa (Merimiehenkatu 36) ja Project Roomissa (Lönnrotinkatu 35) sekä muissa tiloissa. Koronatilanne vaikuttaa myös näyttelyn ripustukseen, joka suunnitellaan uudelleen niin, että esimerkiksi kuulokkeita käyttäviin ääni- ja videoteoksiin tutustuminen on turvallista.

Tilojen sulku tapahtui näyttelyn valmistelujen kannalta huonoimmalla mahdollisella hetkellä. Kuvataiteen opetus perustuu pitkälti läsnäoloon, ja työskentely vaatii erikoistuneet tilat, laitteet ja työkalut sekä ohjauksen niiden turvalliseen käyttöön.

”Vajaat kaksi kuukautta ennen näyttelyn avajaisia on juuri se ajankohta, jolloin teokset syntyvät”, sanoo taiteen esittämiskäytäntöjen lehtori Sakari Tervo, joka seuraa näyttelyn osallistuvien taiteilijoiden työskentelyä läheltä. Lähes kaikki näyttelyn taiteilijat puolsivat näyttelyn siirtämistä, kun pääsy omiin, akatemian tiloissa sijaitseviin työhuoneisiin ja yhteisiin työpajatiloihin estyi.

Kuvan Kevät on järjestetty nykymuodossaan vuodesta 2009 alkaen, ja valmistuvien kuvataiteilijoiden lopputyönäyttelyiden perinne ulottuu tätäkin pidemmälle suomalaisen taiteen historiaan. Näyttely herättää joka vuosi suurta mielenkiintoa nuorten taiteilijoiden taidetta kohtaan. 

”On ollut hienoa huomata, että olemme pystyneet toimimaan yhdessä siitä huolimatta, että asiat ympärillämme muuttuvat emmekä voi mitenkään hallita tilannetta,” Tervo sanoo. ”Kiinnostavaa on, miten tämä kaikki mahdollisesti näkyy näyttelyyn tulevissa teoksissa." 

Näyttelyn taiteilijoihin voi jo nyt tutustua näyttelyn verkkosivulla. Myös Kuvan Kevät -blogi päivittyy jo kevään aikana. Blogiin kirjoittavat maalaustaiteen maisteriopiskelijat Eva Lamppu ja Valentine Smets, jotka jakavat blogissa ajatuksiaan taiteesta, taiteen opiskelusta ja näyttelyyn valmistautumisesta poikkeusaikana.

Taideyliopiston kaikki tapahtumat on peruttu 30.6. asti. Kevään ja alkukesän peruuntuneet näyttelyt pyritään järjestämään kesä-syyskaudella. Taideyliopisto on pääkaupunkiseudulla merkittävä tapahtumajärjestäjä, ja Kuvataideakatemian kahdessa Helsingin kantakaupungin galleriassa järjestetään vuosittain lähes 30 näyttelyä, jotka esittelevät opiskelijoiden, alumnien ja vierailevien taiteilijoiden teoksia. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Exhibition Laboratory sijaitsee Helsingin Punavuoressa. Kuva Petri Summanen
Exhibition Laboratory sijaitsee Helsingin Punavuoressa. Kuva Petri Summanen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
Töölönkatu 3 A
00100 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Paavo Heinisen sävelkielestä syntyi ensimmäinen väitöskirja9.9.2020 11:30:00 EESTTiedote

Paavo Heininen hyödyntää Silkkirumpu-oopperassaan uudenlaisia intermediaalisia kerronnan keinoja. Tämä käy ilmi Inkeri Jaakkolan väitöskirjasta "Laakeripuun luona: Tekstin ja musiikin vuorovaikutus Paavo Heinisen oopperassa Silkkirumpu op. 45", joka tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 26.9.2020. Jaakkolan tutkimus on ensimmäinen Heinisen sävelkieleen musiikkianalyysin keinoin pureutuva suomalainen väitöskirja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme