SDP EDUSKUNTA

Kvarnström: EU:n pitäisi määrätä talouspakotteita Turkkia vastaan

Jaa

Suomen selkeä päätös tuomita Turkin hyökkäys Syyrian kurdeja vastaan ja samalla lopettaa asevienti Turkkiin on kannatettavaa, mutta ei vielä riitä, toteaa SDP:n kansanedustaja Johan Kvarnström. Kvarnström vaatii, että Suomi EU-puheenjohtajamaana ajaa aktiivisesti taloudellisten rangaistusten määräämistä Turkille. Kvarnströmin mukaan tämä on moraalinen velvollisuutemme, vaikka EU:n Nato-maiden hyväksynnän saaminen taloudellisten painostuskeinojen aloittamiseksi Nato-maa Turkkia kohtaan on pieni.

-EU ja Suomi ovat vieneet sotilastarvikkeita Turkkiin. Niitä käytetään nyt, vaikka lopetimmekin aseviennin lokakuun puolivälistä lähtien. Vahinko on jo tapahtunut ja se vain suurenee. Meidän on purettava Turkin kanssa solmittu sopimus, pelkästään se ei riitä, että emme enää tee uusia sopimuksia, sanoo Johan Kvarnström.

Toinen peruste taloudellisten sanktioiden käyttämiselle on Kvarnströmin mukaan se, että EU-maana Suomi on osasyyllinen EU:n Erdoğanin kanssa solmimaan pakolaissopimukseen.

-Pidän häpeällisenä, että EU maksaa Turkille useita miljardeja euroja siitä, että Erdoğan pitää turvapaikanhakijat Turkin rajojen sisäpuolella. Mielestäni EU-maiden ei tulisi solmia tällaisia sopimuksia maiden kanssa, jotka eivät kunnioita ihmisoikeuksia eivätkä demokratiaa. Ja Erdoğanin Turkki ei näitä kunnioita, toteaa Johan Kvarnström.

-Sanktioiden määrääminen Turkille on ainoa oikea, ja ainoa mahdollinen, rauhanomainen vallankäyttöväline. Erdoğanin uhkaus miljoonien pakolaisten päästämisestä rajan yli ei saa vaikuttaa EU:n päätöksentekoon. Erdoğanin esittämä painostus todistaa vain sen, että EU:n ei olisi pitänyt alun perinkään maksaa Erdoğanille senttiäkään, painottaa Kvarnström.

Kvarnströmin mielestä Suomen ja EU:n tulee jatkossa toimia siten, että välikäsien sijaan, humanitäärinen apu toimitetaan mahdollisimman kattavasti suoraan avuntarvitsijoille niillä alueilla, jotka ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi Pohjois-Syyriassa.

-On aika siirtyä sanoista solidaarisuuden, vakauden ja rauhan tekoihin. Ihmisoikeuksien puolesta. Maailma ei saa ummistaa silmiään, kun siviilit kuolevat ja haavoittuvat.

Kvarnström: EU borde införa ekonomiska sanktioner mot Turkiet

Finlands tydliga beslut att fördöma Turkiets attack mot kurderna i Syrien och samtidigt stoppa vapenexport är bra, men inte tillräckligt enligt riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP). Kvarnström anser att Finland som EU-ordförandeland aktivt ska driva frågan om ekonomiska sanktioner mot Turkiet. Enligt honom har vi en moralisk skyldighet att göra det även om chanserna är små för att EU:s Nato-länder ska ge sitt godkännande till sådana påtryckningar mot Nato-landet Turkiet.

-EU och Finland har exporterat militär materiel till Turkiet. Det används nu, även om vi stoppar vidare export i mitten av oktober framåt. Skadan är redan skedd och växer. Vi måste riva upp redan uppgjorda avtal med Turkiet, att endast låta bli att göra upp nya avtal för vapenexport räcker inte, anser Johan Kvarnström.

Ett annat skäl till ekonomiska sanktioner är enligt Kvarnström att vi som EU-land är medskyldiga till EU:s överenskommelse med Erdoğan i asylfrågan.

-Det är, enligt mig skamlöst, att EU betalar flera miljarder euro till Turkiet för att Erdoğan ska hålla asylsökande på sin sida om gränsen. Min uppfattning är att EU-länder inte borde göra den typen av överenskommelser med länder som inte respekterar mänskliga rättigheter och demokrati. Och det gör inte Erdoğans Turkiet, anser Johan Kvarnström.

-Införandet av sanktioner mot Turkiet är att det är det enda rätta, vårt enda möjliga och fredliga maktmedel. Hot om att Erdoğan släpper in miljontals migranter får inte påverka EU. Den typen av påtryckningar från Erdoğans sida bevisar endast att EU aldrig borde ha betalat honom en cent, betonar Kvarnström.

Vidare bör Finland och EU enligt Kvarnström agera för humanitär hjälp som i så stor utsträckning som möjligt går fram direkt till hjälpbehövande i de nu utsatta områdena i norra Syrien, inte till mellanhänder.

-Nu är det dags att gå från ord till handlingar av solidaritet, för stabilitet och fred. För mänskliga rättigheter. Världen får inte blunda då civila dödas och skadas

Yhteyshenkilöt

Johan KvarnströmKansanedustaja - Riksdagsledamot

050 514 4080

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Berg: Vihdoin pääsemme eroon epäoikeudenmukaisesta aktiivimallista / SDP:s Berg glad över att den orättvisa aktiveringsmodellen äntligen slopas14.11.2019 14:43:46 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja Kim Berg on iloinen, että vihdoinkin päästään eroon epäoikeudenmukaisesta aktiivimallista. Aktiivimallin ongelmat olivat ilmeisiä jo silloin kun esitys viime kaudella tuotiin eduskunnan käsittelyyn. Jo mallin valmistelun yhteydessä asiantuntijalausunnoissa epäiltiin mallin toimivuutta. Aktiivimalli on tilastojen mukaan lisännyt työttömien osallistumista työllistymistä edistäviin, erityisesti lyhyisiin, enintään viisi päivää kestäviin palvelujaksoihin. On kuitenkin vaikea sanoa, onko aktiivisempi osallistuminen palveluihin lisännyt lainkaan työllistymistä. - Nyt olemme vihdoin lähellä sitä päivää kun tästä työttömiä epäoikeudenmukaisesti kohtelevasta aktiviimallista päästään vihdoin eroon. Aktiivimallin leikkuri ja velvoitteet puretaan 1.1.2020 ja työllisyyttä hoidetaan jatkossa kepin sijasta enemmän työttömiä tukemalla. Tuen hallituksen esitystä todella lämpimästi, sillä tämä epäoikeudenmukainen aktiivimalli leikkasi työttömyysturvaa yli 100 000 työttömältä ilman,

SDP:n Tuula Väätäinen: Epäoikeudenmukainen aktiivimalli kuopataan13.11.2019 17:25:29 EETTiedote

Kansanedustaja Tuula Väätäinen pitää hallituksen päätöstä purkaa työttömiä kurittanut aktiivimaali ainoana oikeana ratkaisuna. - Monella suulla on nyt todettu, että aktiivimalli ei ole ollut tuloksellinen eikä työtöntä auttava, vaan se on ollut tehoton sekä työttömiä eriarvoistava ja lannistava. On aivan oikein, että epäoikeudenmukainen aktiivimalli kuopataan, painottaa Väätäinen. - Aktiivimallin positiivisena vaikutuksena on sanottu olevan palvelujen käytön lisääntyminen. Nyt ei kuitenkaan tiedetä, millaista lisääntynyt palvelujen käyttö tai palvelun saaminen on ollut laadultaan ja tehokkuudeltaan. TE-toimistoista saadun palautteen mukaan aktiivimalli on kannustanut aktiivisuuteen, joka ei ole työllistymisen kannalta tarkoituksenmukaista eikä perustu asiakkaan tarpeisiin ja motivaatioon. Aktiivimalli on kannustanut työttömiä ihmisiä näennäiseen aktiivisuuteen, joka on palvellut ainoastaan aktiivimallin ehtojen täyttämistä, muistuttaa Väätäinen. Työllisyyden kasvun kannalta suurta pote

SDP:n Viitanen: Vihdoin työttömiä kurittanut aktiivimalli saa mennä 13.11.2019 13:14:57 EETTiedote

Kansanedustaja Pia Viitanen on tyytyväinen, että vihdoin myös Kokoomus on muuttanut kantansa ja on valmis purkamaan työttömiä kurittaneen aktiivimallin leikkurin. - Vielä kuukausi sitten Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli valmis säilyttämään aktiivimallin, kehui sen erinomaisuutta monin sanakääntein ja piti sitä kannustavana. Koko viime kauden kokoomuksen edustajat vannoivat aktiivimallin nimeen, se oli heidän mukaansa työllisyydenhoidon teholääke. Nyt kokoomuslaiset yhtenä rintamana todistivat eilisessä eduskunnan salikeskustelussa, miten kukaan heistä ei jää aktiivimallia kaipaamaan sen poistuessa ensi vuoden alussa, toteaa Viitanen. - On tietysti hyvä, että Kokoomus on vihdoin tullut sille kannalle, että työttömille keppiä tarjonnut ja köyhyyttä lisännyt aktiivimalli saa mennä. Tämän olisi kuitenkin voinut tehdä jo huomattavasti aiemmin ja säästää työttömät toimeentulon leikkauksilta, puhumattakaan nöyryytyksestä, jota työttömät ovat joutuneet kokemaan yrittäessään täyttää a

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme