SDP EDUSKUNTA

Kvarnström: EU:n pitäisi määrätä talouspakotteita Turkkia vastaan

Jaa

Suomen selkeä päätös tuomita Turkin hyökkäys Syyrian kurdeja vastaan ja samalla lopettaa asevienti Turkkiin on kannatettavaa, mutta ei vielä riitä, toteaa SDP:n kansanedustaja Johan Kvarnström. Kvarnström vaatii, että Suomi EU-puheenjohtajamaana ajaa aktiivisesti taloudellisten rangaistusten määräämistä Turkille. Kvarnströmin mukaan tämä on moraalinen velvollisuutemme, vaikka EU:n Nato-maiden hyväksynnän saaminen taloudellisten painostuskeinojen aloittamiseksi Nato-maa Turkkia kohtaan on pieni.

-EU ja Suomi ovat vieneet sotilastarvikkeita Turkkiin. Niitä käytetään nyt, vaikka lopetimmekin aseviennin lokakuun puolivälistä lähtien. Vahinko on jo tapahtunut ja se vain suurenee. Meidän on purettava Turkin kanssa solmittu sopimus, pelkästään se ei riitä, että emme enää tee uusia sopimuksia, sanoo Johan Kvarnström.

Toinen peruste taloudellisten sanktioiden käyttämiselle on Kvarnströmin mukaan se, että EU-maana Suomi on osasyyllinen EU:n Erdoğanin kanssa solmimaan pakolaissopimukseen.

-Pidän häpeällisenä, että EU maksaa Turkille useita miljardeja euroja siitä, että Erdoğan pitää turvapaikanhakijat Turkin rajojen sisäpuolella. Mielestäni EU-maiden ei tulisi solmia tällaisia sopimuksia maiden kanssa, jotka eivät kunnioita ihmisoikeuksia eivätkä demokratiaa. Ja Erdoğanin Turkki ei näitä kunnioita, toteaa Johan Kvarnström.

-Sanktioiden määrääminen Turkille on ainoa oikea, ja ainoa mahdollinen, rauhanomainen vallankäyttöväline. Erdoğanin uhkaus miljoonien pakolaisten päästämisestä rajan yli ei saa vaikuttaa EU:n päätöksentekoon. Erdoğanin esittämä painostus todistaa vain sen, että EU:n ei olisi pitänyt alun perinkään maksaa Erdoğanille senttiäkään, painottaa Kvarnström.

Kvarnströmin mielestä Suomen ja EU:n tulee jatkossa toimia siten, että välikäsien sijaan, humanitäärinen apu toimitetaan mahdollisimman kattavasti suoraan avuntarvitsijoille niillä alueilla, jotka ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi Pohjois-Syyriassa.

-On aika siirtyä sanoista solidaarisuuden, vakauden ja rauhan tekoihin. Ihmisoikeuksien puolesta. Maailma ei saa ummistaa silmiään, kun siviilit kuolevat ja haavoittuvat.

Kvarnström: EU borde införa ekonomiska sanktioner mot Turkiet

Finlands tydliga beslut att fördöma Turkiets attack mot kurderna i Syrien och samtidigt stoppa vapenexport är bra, men inte tillräckligt enligt riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP). Kvarnström anser att Finland som EU-ordförandeland aktivt ska driva frågan om ekonomiska sanktioner mot Turkiet. Enligt honom har vi en moralisk skyldighet att göra det även om chanserna är små för att EU:s Nato-länder ska ge sitt godkännande till sådana påtryckningar mot Nato-landet Turkiet.

-EU och Finland har exporterat militär materiel till Turkiet. Det används nu, även om vi stoppar vidare export i mitten av oktober framåt. Skadan är redan skedd och växer. Vi måste riva upp redan uppgjorda avtal med Turkiet, att endast låta bli att göra upp nya avtal för vapenexport räcker inte, anser Johan Kvarnström.

Ett annat skäl till ekonomiska sanktioner är enligt Kvarnström att vi som EU-land är medskyldiga till EU:s överenskommelse med Erdoğan i asylfrågan.

-Det är, enligt mig skamlöst, att EU betalar flera miljarder euro till Turkiet för att Erdoğan ska hålla asylsökande på sin sida om gränsen. Min uppfattning är att EU-länder inte borde göra den typen av överenskommelser med länder som inte respekterar mänskliga rättigheter och demokrati. Och det gör inte Erdoğans Turkiet, anser Johan Kvarnström.

-Införandet av sanktioner mot Turkiet är att det är det enda rätta, vårt enda möjliga och fredliga maktmedel. Hot om att Erdoğan släpper in miljontals migranter får inte påverka EU. Den typen av påtryckningar från Erdoğans sida bevisar endast att EU aldrig borde ha betalat honom en cent, betonar Kvarnström.

Vidare bör Finland och EU enligt Kvarnström agera för humanitär hjälp som i så stor utsträckning som möjligt går fram direkt till hjälpbehövande i de nu utsatta områdena i norra Syrien, inte till mellanhänder.

-Nu är det dags att gå från ord till handlingar av solidaritet, för stabilitet och fred. För mänskliga rättigheter. Världen får inte blunda då civila dödas och skadas

Yhteyshenkilöt

Johan KvarnströmKansanedustaja - Riksdagsledamot

050 514 4080

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Väätäinen: Rintamalisän korotus on kaivattu kunnianosoitus sotiemme veteraaneille15.11.2019 15:15:24 EETTiedote

Eduskuntaryhmät ovat päättäneet tuntuvasti korottaa sotiemme veteraanien rintamalisää nykyisestä 50 eurosta 125 euroon. Korotus on suurin, mitä rintamalisään on koskaan tehty. Monille pienillä tuloilla eläville veteraanille korotus tuo pitkään kaivattua helpotusta arjen välttämättömiin menoihin. -Päätös on osoitus siitä, että tämä eduskunta välittää sotaveteraaneista ja on sitoutunut edistämään heidän etujaan. Monet veteraanit ovat joutuneet elämään liian pienien tulojen varassa aivan liian pitkään. On korkea aika korjata tämä yhteiskuntamme epäkohta ennen kuin on liian myöhäistä, sanoo kansanedustaja Tuula Väätäinen. -Sotiemme veteraanit ovat tehneet Suomelle valtavan palveluksen. Yhteiskuntamme velka näille ihmisille on mittaamaton. Heidän uhrauksiaan ja elämäntyötään ei tule milloinkaan unohtaa. Osoittakaamme siis veteraaneille heidän ansaitsemaa kunnioitusta, korostaa Väätäinen.

SDP:n kansanedustaja Berg: Vaasan keskussairaala saa vihdoinkin ympärivuorokautisen päivystyksen. Iso kiitos Rinteen hallitukselle!15.11.2019 13:40:14 EETTiedote

Hallituksen esityksessä (HE 38/2019 vp) ehdotetaan muutettaviksi terveydenhuoltolakia ja lakia kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta. Vaasan sairaanhoitopiirille lisättäisiin velvoite järjestää laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksikkö keskussairaalansa yhteyteen. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin velvoite järjestää päivystyspalvelut suomen ja ruotsin kielellä poistettaisiin tarpeettomana. - Hallituksen esityksen tavoitteena on turvata päivystyspalvelujen saaminen suomen lisäksi myös ruotsin kielellä nykyistä paremmin Vaasan sairaanhoitopiirissä. Muutoksella parannetaan Vaasan sairaanhoitopiirin väestön kielellisten oikeuksien toteutumista päivystyspalveluissa siten, että päivystyspalvelujen saatavuus paranee ja matka kiireelliseen hoitoon lyhenee, Berg toteaa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta toteaa mietinnössään, että Vaasan keskussairaalan päivystyspalvelut vastaavat nykyisinkin lähes laajan päivystyksen sairaaloilta edellytettyä laajuutta ja niitä vahvistetaa

Eduskuntaryhmät sopineet sotiemme veteraanien rintamalisän tuntuvasta korottamisesta15.11.2019 12:35:21 EETTiedote

Eduskuntaryhmät ovat syksyn aikana käsitelleet sotiemme rintamaveteraanien neuvottelukunnan ja veteraaniliittojen valtuuskunnan esityksiä veteraanien aseman parantamisesta. Veteraaneja on jäljellä n. 8000. Koska polvi pienenee, on viimeisiä hetkiä tehdä päätöksiä, jolla varmistetaan, että pystymme huomioimaan veteraanisukupolvet arvokkaasti heidän uhrauksiaan kunnioittavalla tavalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme