SDP EDUSKUNTA

Kvarnström: EU:n pitäisi määrätä talouspakotteita Turkkia vastaan

Jaa

Suomen selkeä päätös tuomita Turkin hyökkäys Syyrian kurdeja vastaan ja samalla lopettaa asevienti Turkkiin on kannatettavaa, mutta ei vielä riitä, toteaa SDP:n kansanedustaja Johan Kvarnström. Kvarnström vaatii, että Suomi EU-puheenjohtajamaana ajaa aktiivisesti taloudellisten rangaistusten määräämistä Turkille. Kvarnströmin mukaan tämä on moraalinen velvollisuutemme, vaikka EU:n Nato-maiden hyväksynnän saaminen taloudellisten painostuskeinojen aloittamiseksi Nato-maa Turkkia kohtaan on pieni.

-EU ja Suomi ovat vieneet sotilastarvikkeita Turkkiin. Niitä käytetään nyt, vaikka lopetimmekin aseviennin lokakuun puolivälistä lähtien. Vahinko on jo tapahtunut ja se vain suurenee. Meidän on purettava Turkin kanssa solmittu sopimus, pelkästään se ei riitä, että emme enää tee uusia sopimuksia, sanoo Johan Kvarnström.

Toinen peruste taloudellisten sanktioiden käyttämiselle on Kvarnströmin mukaan se, että EU-maana Suomi on osasyyllinen EU:n Erdoğanin kanssa solmimaan pakolaissopimukseen.

-Pidän häpeällisenä, että EU maksaa Turkille useita miljardeja euroja siitä, että Erdoğan pitää turvapaikanhakijat Turkin rajojen sisäpuolella. Mielestäni EU-maiden ei tulisi solmia tällaisia sopimuksia maiden kanssa, jotka eivät kunnioita ihmisoikeuksia eivätkä demokratiaa. Ja Erdoğanin Turkki ei näitä kunnioita, toteaa Johan Kvarnström.

-Sanktioiden määrääminen Turkille on ainoa oikea, ja ainoa mahdollinen, rauhanomainen vallankäyttöväline. Erdoğanin uhkaus miljoonien pakolaisten päästämisestä rajan yli ei saa vaikuttaa EU:n päätöksentekoon. Erdoğanin esittämä painostus todistaa vain sen, että EU:n ei olisi pitänyt alun perinkään maksaa Erdoğanille senttiäkään, painottaa Kvarnström.

Kvarnströmin mielestä Suomen ja EU:n tulee jatkossa toimia siten, että välikäsien sijaan, humanitäärinen apu toimitetaan mahdollisimman kattavasti suoraan avuntarvitsijoille niillä alueilla, jotka ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi Pohjois-Syyriassa.

-On aika siirtyä sanoista solidaarisuuden, vakauden ja rauhan tekoihin. Ihmisoikeuksien puolesta. Maailma ei saa ummistaa silmiään, kun siviilit kuolevat ja haavoittuvat.

Kvarnström: EU borde införa ekonomiska sanktioner mot Turkiet

Finlands tydliga beslut att fördöma Turkiets attack mot kurderna i Syrien och samtidigt stoppa vapenexport är bra, men inte tillräckligt enligt riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP). Kvarnström anser att Finland som EU-ordförandeland aktivt ska driva frågan om ekonomiska sanktioner mot Turkiet. Enligt honom har vi en moralisk skyldighet att göra det även om chanserna är små för att EU:s Nato-länder ska ge sitt godkännande till sådana påtryckningar mot Nato-landet Turkiet.

-EU och Finland har exporterat militär materiel till Turkiet. Det används nu, även om vi stoppar vidare export i mitten av oktober framåt. Skadan är redan skedd och växer. Vi måste riva upp redan uppgjorda avtal med Turkiet, att endast låta bli att göra upp nya avtal för vapenexport räcker inte, anser Johan Kvarnström.

Ett annat skäl till ekonomiska sanktioner är enligt Kvarnström att vi som EU-land är medskyldiga till EU:s överenskommelse med Erdoğan i asylfrågan.

-Det är, enligt mig skamlöst, att EU betalar flera miljarder euro till Turkiet för att Erdoğan ska hålla asylsökande på sin sida om gränsen. Min uppfattning är att EU-länder inte borde göra den typen av överenskommelser med länder som inte respekterar mänskliga rättigheter och demokrati. Och det gör inte Erdoğans Turkiet, anser Johan Kvarnström.

-Införandet av sanktioner mot Turkiet är att det är det enda rätta, vårt enda möjliga och fredliga maktmedel. Hot om att Erdoğan släpper in miljontals migranter får inte påverka EU. Den typen av påtryckningar från Erdoğans sida bevisar endast att EU aldrig borde ha betalat honom en cent, betonar Kvarnström.

Vidare bör Finland och EU enligt Kvarnström agera för humanitär hjälp som i så stor utsträckning som möjligt går fram direkt till hjälpbehövande i de nu utsatta områdena i norra Syrien, inte till mellanhänder.

-Nu är det dags att gå från ord till handlingar av solidaritet, för stabilitet och fred. För mänskliga rättigheter. Världen får inte blunda då civila dödas och skadas

Yhteyshenkilöt

Johan KvarnströmKansanedustaja - Riksdagsledamot

050 514 4080

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Heinäluoma esittää: Liikunta- ja kulttuuriseteleillä myös messuille25.1.2020 08:05:00 EETTiedote

Suomessa järjestetään vuosittain lukuisia liikunta-, hyvinvointi- ja kulttuurialan messuja. Näillä messuilla osallistujat pystyvät tutustumaan laajaan kattaukseen erilaisten toimijoiden tarjoamia palveluita, jotka liittyvät hyvinvoinnin edistämiseen niin kulttuurin kuin liikunnankin saralla. ”Esimerkiksi liikunnan alan ammattilaiset tarjoavat tapahtumissa henkilökohtaista opastusta liikunnan harrastamisen aloittamiseen ja tapahtumassa pääsee kokeilemaan niin perinteisiä kuin uusiakin lajeja. Messulippuja ostaessa kävijät eivät kuitenkaan voi hyödyntää työnantajan tukemaa työntekijän omatoimisen liikunta- ja kulttuuritoiminnan tukea eli kulttuuri-, liikunta- tai virikeseteleitä”, Heinäluoma huomauttaa ministerille lähettämässään kirjallisessa kysymyksessä. Messukäynnit määritettiin verovapaan työnantajan tukeman liikuntaedun edun ulkopuolisiksi vuonna 2008. Tuolloin tuloverolakia muutettiin niin, että verovapaaksi henkilöstöeduksi luettiin liikuntasetelin lisäksi myös kulttuuriseteli. T

Toimituksille tiedoksi SDP:n Filatovin kirjoitus kokoomuksen avaukseen liittyen22.1.2020 14:28:52 EETTiedote

Toimituksille tiedoksi kansanedustaja Tarja Filatovin kirjoitus Facebookissa. Filatov on eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen. https://www.facebook.com/tarja.filatov *** Kokoomus julistaa, että tarvitaan 120.000 työpaikkaa, että talous on tasapainossa. Kyllä,työllisyyttä on ehdottomasti parannettava ensisijaisesti ihmisten hyvinvoinnin vuoksi. Talouden tasapaino on tässä vain väline. Talouden tasapainon ja työllisyyden välillä on selvä yhteys. Oleellista on työpaikkojen määrän ohella, tehdyt työtunnit, työn tuottavuus, palkkataso. Nyt työllisyys on lähinnä palvelualojen varassa. Kansainvälinen talous vaikuttaa vientiimme. On oikeastaan absurdia, että työn laadusta ei puhuta mitään. Jos yksi ihminen tekee useampaa työtä ja on silti riippuvainen toimeentulotuesta, työllisyys ei ole kovin palkitsevaa. Eikä lisää hyvinvointia. Ristiriitaista on se, että viime eduskuntakaudella työllisyys kyllä parani, mutta toimeentulotukiasiakkuus ei vähentynyt, vaan jopa kasvoi työllisyystoimien seur

SDP:n Kymäläinen tyytyväisenä taksiselvitysten valmistumisesta21.1.2020 13:59:55 EETTiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on tyytyväinen, kun selvitykset viime hallituskaudella uudistuneen taksisääntelyn vaikutuksista ovat valmistuneet ja liikennepalvelulain uudelleenarviointiprosessi etenee. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä Verohallinnon harmaan talouden yksikkö toimittivat liikenne- ja viestintäministeriölle selvitykset taksisääntelyn toimivuudesta ja ratkaisuehdotuksista. Marinin hallituksen ohjelmassa linjataan, että tällä hallituskaudella tehdään liikennepalvelulain uudelleenarviointi ja taksiliikenteen osalta tehdään tarvittavat korjaukset ottaen huomioon toiminnan turvallisuus ja harmaan talouden torjunta. Kymäläisen mukaan on tärkeää, että edellisen taksilainuudistuksen myötä ilmaantuneet epäkohdat korjataan. – Erityisen tärkeää on puuttua taksien saatavuus- ja luotettavuuskysymyksiin sekä pohtia uudelleen muun muassa Kela- ja koulukyytien kilpailutusta, Kymäläinen toteaa

Kansanedustaja Tuula Väätäinen: Hallitus panostaa perusterveydenhuollon palveluiden saatavuuden parantamiseen17.1.2020 16:52:03 EETTiedote

Osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa Sosiaali- ja terveysministeriön jakaa yhteensä 190 miljoonaa euroa valtionavustuksia sote-palveluiden kehittämiseen. Avustusta myönnetään terveydenhuollon järjestämistehtävien ja palveluiden sisällölliseen kehittämiseen sekä yhtenäistämiseen ja saatavuuden parantamiseen. Vuonna 2020 alueille jaetaan 70 miljoonaa euroa valtionavustusta. Tänä vuonna painotus kohdistuu perusterveydenhuollon, sosiaalihuollon, mielenterveyspalveluiden ja kuntoutus palveluiden saatavuuden parantamiseen. Kansanedustaja Tuula Väätäinen on tyytyväinen hallituksen toimenpiteisiin peruspalveluiden saatavuuden vahvistamisessa. - Olen tyytyväinen, että hallitus panostaa perusterveydenhuollon palveluiden saatavuuden parantamiseen. Suomessa palvelujen alueelliset erot ovat kasvaneet aivan liian suuriksi. Ongelmia ei ole pelkästään palveluiden saatavuudessa vaan myös hoitoon pääsyssä. Useasti ihmiset voivat joutua matkustamaan hyvinkin pitkiä matkoja tarvittavaa

Jarmo Aaltonen vahvistamaan eduskuntaryhmän viestintää7.1.2020 15:40:10 EETTiedote

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän viestinnässä aloittaa tänään mediasuhteiden asiantuntijan tehtävässä Jarmo Aaltonen. Aaltonen tulee vahvistamaan päivittäisviestintää ja hänen tehtäviinsä kuuluu mm. yhteydenpito mediaan. Aaltosella on pitkä kokemus journalismin alalta. Hän on toiminut mm. politiikan ja talouden toimittajana Helsingin Sanomissa sekä tuottajana Oma Aika -aikakauslehdessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme