Kvinnor deltar allt oftare i en vit januari – hälsoskäl en viktig orsak till att avstå från alkohol

Tidigare var det främst kvinnor och män i pensionärsåldern som valde att avstå från alkohol under en månad, men nu är det allt vanligare hos kvinnor under 25 år samt hos kvinnor i åldern 35–49 år.
Andelen vuxna som håller en vit månad har sjunkit under senaste åren, men samtidigt har andelen nyktra blivit större. Enligt undersökningen anger en tredjedel av alla vuxna att de är helt nyktra. Trenden är stigande.
Att hålla en vit januari är populärt framför allt hos dem som använder alkohol med måtta. Av dem som angett att de druckit alkohol en gång i månaden eller mer sällan håller 18% en vit januarimånad. Av dem som använder alkohol oftare var det 6–8% som deltog i en vit januari. Temamånaden når alltså bäst dem som inte använder rikligt med alkohol.
Hälsoskäl den främsta orsaken till en vit månad
Bättre hälsa är ett av de främsta motiven för att hålla en vit januarimånad. Hela 37% anger hälsoskäl som den viktigaste orsaken. En fjärdedel ser den vita månaden som en tradition, och ungefär lika många tar det som en utmaning att vara nykter i en månad. En tiondel av deltagarna vill avstå alkohol för att spara pengar och lika många är nyktra i början av året för att gå ner i vikt.
Största delen av dem som höll en vit januarimånad ändrade på sina alkoholvanor. Allt som allt 66% berättade att de hade fortsatt att vara nyktra i februari eller minskat på sin alkoholkonsumtion. Det är sällsynt att man avbryter nykterheten; undersökningarna visar att så lite som procent avbryter den vita månaden.
Nykterhet i olika åldersgrupper
Enligt undersökningen använder 32% av 65 år fyllda inte alkohol alls. Mest används alkohol i åldersgruppen 25–34 åringar. En femtedel dricker alkohol 2–3 gånger i veckan eller oftare, varannan dricker 2–4 gånger i månaden och var femte högst en gång i månaden.
Det finns regionala skillnader i dryckesvanorna. Man använder oftare alkohol i städerna och i synnerhet i huvudstadsregionen. Minst används alkohol i Västra Finland och på landsbygden.
Den vita månaden är snart här igen
Kampanjen om en vit januarimånad börjar snart igen. I januari uppmuntras alla vuxna att reflektera över sitt alkoholbruk. Är det möjligt att hitta alternativ till alkohol och utveckla helt nya vanor? Vit januari är en nationell kampanj som koordineras av Nätverket för förebyggande rusmedelsarbete och EHYT rf. Kampanjen har fick sin början redan på 1940-talet och är en återkommande tradition för många.
Undersökningen ordnades som en telefonundersökning 7. –18.2.2022. I undersökningen deltog 1003 människor i åldern 18-79år från Finland (förutom Åland). Felmarginalen är ca. 3,1 procentenheter. Undersökningen verkställdes av Kantar TNS Oy på uppdrag av EHYT rf.
Nyckelord
Kontakter
Tilläggsuppgifter:
Annika Eloranta, enhetschef (svenska)
EHYT ry/Nätverket för förebyggande rusmedelsarbete
tel. 050 411 0357
annika.eloranta@ehyt.fi
Muusa Kostilainen, kommunikationsspecialist (finska)
EHYT ry/Nätverket för förebyggande rusmedelsarbete
tel. 044 763 1329
muusa.kostilainen@ehyt.fi
Päivi Tiittanen, kommunikationsschef
EHYT ry
tel. 050 362 0882
paivi.tiittanen@ehyt.fi
Bilder
Länkar
Om
Följ EPT-verkosto
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från EPT-verkosto
Emme halua viinejä ruokakauppoihin, eikä niitä sinne tarvita6.6.2023 10:18:47 EEST | Blogi
Keskustelu viinien saamisesta ruokakauppoihin on edennyt nyt hallitusneuvotteluihin. Julkisuudessa asiaa on tähän saakka pyöritelty milloin kenenkin näkökulmasta – ja luonnollisesti sekä puolesta että vastaan. Päivittäistavarakaupan kanta on selvä, ja sitä ohjaa taloudellinen mielenkiinto sekä halu saada lisää voittoa. Moni kuluttaja puolestaan saattaa ajatella, että oma elämänlaatu paranee, kun viinin saa näppärästi ruokaostosten kanssa samasta paikasta. Mutta unohtuuko tällöin ajatella asiaa itseä laajemmin?
Läheisten päihteiden käyttö ja mielenterveyden haasteet huolettavat suomalaisia9.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Päihteiden käyttö horjuttaa koko perheen hyvinvointia. Tuore kysely osoittaa, että kolmasosa suomalaisista on huolissaan läheisen päihteiden käytöstä tai mielenterveyden haasteista. Huoli kuormittaa erityisesti alle 35-vuotiaita heikossa sosioekonomisessa asemassa olevia naisia. Palveluissa tulee huomioida myös läheisten jaksaminen ja kehittää yhteistyötä ammattilaisten kanssa.
Organisationerna vädjar: Nu är inte läge att öka alkoholtillgänglighet!27.4.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Välfärdsstatens centrala element är dess första ord: välfärd. Politiskt beslutsfattande ska styras av sådana åtgärder som förstärker och stödjer befolkningens trygghet, hälsa och välfärd. Därför vädjar vi organisationer att det inte är dags att öka på tillgängligheten av alkoholen. Alkohol är ett berusningsmedel som på många sätt påverkar finländarnas väl- och illamående. Därför anser man i välfärdssamhällen att alkohol inte är en vanlig livsmedel och därför ska dess pris och tillgänglighet kontrolleras. Alkohol orsakar direkta skador både för individer, samfund och samhället.
Järjestöt vetoavat: Nyt ei ole oikea aika lisätä alkoholin saatavuutta27.4.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Hyvinvointivaltion keskeinen elementti on sen ensimmäisessä sanassa: hyvinvointi. Poliittista päätöksentekoa tulee ohjata sellaiset toimet, jotka vahvistavat ja tukevat kansalaisten turvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia. Siksi me järjestöt vetoamme, että nyt ei ole oikea aika lisätä alkoholin saatavuutta.
Alkoholipoliittisissa päätöksissä katse lapsiin ja perheisiin16.3.2023 08:10:00 EET | Tiedote
Alkoholipolitiikan tarkoitus on vähentää alkoholin käyttäjille, heidän läheisilleen, muille ja yhteiskunnalle aiheutuvia ongelmia ja haittoja. On olemassa vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että alkoholin saatavuuden rajoittaminen on tehokkain keino kulutuksen ja haittojen vähentämisessä.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum