Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Kvinnor som gärningspersoner och offer i fokus på forsknings- och nätverksdagen

Dela

Östra och Norra Finlands brottspåföljdsregion samt juridiska institutionen och institutionen för samhällsvetenskaper vid Östra Finlands universitet har en gemensam temadag kring forskning och nätverkande den 11 november 2021. Rubriken för dagen, som nu ordnas för fjärde gången, är ”Offer för och förövare av våld – Erfarenheter, aktörskap och våldsåtgärdande insatser hos kvinnor med brottsbakgrund”.

Kvinnor är en marginell grupp bland såväl gärningspersoner som intagna i fängelser. Män och kvinnor som begått våldsbrott har det gemensamt att de levt i utsatthet sedan tidig barndom och att de har missbruksproblem. Undersökningen om kvinnor som förövare lyfter dock fram ett flertal särdrag när det gäller både gärningar de begått och brottspåföljder de dömts till och hur det gått för dem att bygga upp sin tillvaro efter frigivningen. Kvinnor är oftare offer än gärningspersoner, och de gärningar som kvinnor begått och som resulterat i fängelse inte sällan förblir engångsföreteelser. Dessutom återfaller kvinnor mer sällan än vad män gör. I den aktuella diskussionen lyfter man fram traumainformerat arbete och vad sociala nätverk spelar för roll när kvinnor begår brott och ska ta sig ur kriminalitet.

Under dagen angriper man tematiken med infallsvinklar på aktörskap, kvinnospecificitet och stöd. Forskare Vera Virolainen från Tammerfors universitet öppnar perspektiv till aktörskap och identitetsaspekter. Kvinnospecificitet tas upp i synnerhet i anförandena av Kaisa Tammi, direktör för Vånå fängelse, och Sari Lönnberg, projektchef vid Kriminalvårdens stödstiftelse, och Suvi Kivimäki, psykolog. Stöd till kvinnor i riktning mot en våldsfri vardag och ansvarstagande är temat för Emma Laine, koordinator vid Maria Akademi rf. Under dagen får man dessutom ta del av inlägg av erfarenhetsexperter.

Evenemanget vänder sig till personalen vid Brottspåföljdsmyndigheten, studerande, forskare och lärare vid universitetet, Brottspåföljdsmyndighetens samarbetspartners och alla som är intresserade av tematiken. Evenemanget är avgiftsfritt och går att följa med på webben. På Twitter kan man följa med och delta i diskussionen under hashtaggen #uefrisepäivä.

Ytterligare information och program finns på adressen https://www.uef.fi/fi/tapahtuma/vakivallan-uhrina-ja-tekijana-rikostaustaisten-naisten-kokemukset-toimijuus-ja-vakivaltatyo. Väl mött!

För mer information kontakta

Miika Kaskinen,utvecklingschef, Östra och Norra Finlands brottspåföljdsregion, miika.kaskinen@om.fi

Mia Kilpeläinen, universitetslärare, juridiska institutionen, Östra Finlands universitet, mia.kilpelainen@uef.fi

Nyckelord

Bilder

Om

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Brottspåföljdsmyndigheten har hand om verkställighet av samhällspåföljder och fängelsestraff. Brottspåföljdsmyndigheten lyder under justitieministeriet. Brottspåföljdsmyndigheten har till uppgift att främja säkerheten i samhället genom att förebygga återfall i brott.

Följ Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Klienternas särbehov nu bättre tillgodosedda i öppna anstalten för kvinnor i Kestilä21.10.2021 13:36:07 EEST | Tiedote

Processen att förvandla Kestilä fängelse till en öppen anstalt för kvinnor ha gått bra. Personalen har varit aktivt med och adapterat sysselsättningarna. Klientorientering är en central utgångspunkt när det gäller att utveckla verksamheten. Kvinnliga dömda placeras framgent i två öppna anstalter, antingen i Kestilä fängelse eller på öppna avdelningen vid Vånå fängelse.

Experiment pågår i fängelser: Intagna delar på datorer och väktarnas arbete synliggörs27.9.2021 10:00:26 EEST | Tiedote

Pressmeddelande från Brottspåföljdsmyndigheten och Arbetshälsoinstitutet 27.9.2021: En ökad elektronisk kommunikation med begränsad tillgång till internet och digitala tjänster och ett bättre utnyttjande av digitala system i arbetet med de intagna har testats med goda resultat i ett gemensamt projekt mellan Brottspåföljdsmyndigheten och Arbetshälsoinstitutet. De beprövade metoderna kommer att spridas till andra fängelser genom utbildning och mentorskap.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum