Aluehallintovirasto

Kyberturvallisuus tärkeää myös pandemiahäiriötilanteessa (Länsi- ja Sisä-Suomi)

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta muistuttaa, että COVID19-pandemian aikana verkon kautta tapahtuneet huijaukset ja huijausyritykset ovat lisääntyneet. Häiriötilanteita käytetään hyväksi myös disinformaation levittämisessä. Oikean tiedon tunnistaminen on tärkeä arkinen taito. Myös koronaan liittyviä määräyksiä ja suosituksia pitää edelleen noudattaa, jotta saamme tilanteen normalisoitua mahdollisimman pian.

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellisen valmiustoimikunnan kokouksessa 11.2.2021 käsiteltiin koronapandemian tilannekatsaus ja kuultiin Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen asiantuntijan esitys tietoverkkojen turvallisuuteen kehitetyistä maksuttomista työkaluista.

Ulkomailta tulleiden koronatartuntojen määrän lisääntyminen on lisännyt myös rajojen terveysturvallisuuteen liittyvää ohjeistusta ja kontrollia, totesi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja, valmiustoimikunnan puheenjohtaja Marko Pukkinen. ”Kunnalliset viranomaiset vastaavat rajoilla tehtävistä tarkastuksista”, jatkaa Pukkinen. Sisärajatarkastukset jatkuvat Valtioneuvoston päätöksen mukaan tässä vaiheessa 25.2.2021 saakka.

Kyberturvallisuudesta huolehtiminen kuuluu jokaiselle – avuksi Kybersää ja Kybermittari 

”Digitaaliseen toimintaympäristöön kohdistuu yhä enemmän kyberuhkia ja häiriöitä. Organisaatioiden keskinäisriippuvuudet, lisääntynyt etätyö ja pilvipalveluiden käyttö lisäävät riskejä toiminnan keskeytyksille. Varautuminen vaatii kaikkien toimijoiden yhteistyötä sekä ymmärrystä yli toimialojen. Kyse on myös koko Suomen kyberturvallisuustason turvaamisesta”, kokosi kyberturvallisuuden keskeistä sanomaa Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Harri Koivunen.

Koivunen esitteli kansallisen kyberturvallisuuden arviointimallin eli Kybermittarin, jonka avulla organisaatiot pystyvät arvioimaan ja kehittämään toimintansa kyberturvallisuutta ja suojautumaan uhkilta. ”Kybermittarin avulla toimijat voivat tehdä yhteistyötä ja parantaa yhteistä ymmärrystä kyberturvallisuudesta. Kybermittarin saa käyttöönsä maksutta osoitteesta www.kyberturvallisuuskeskus.fi”, kertoi Koivunen. Samasta osoitteesta löytyy myös kuukausittain julkaistava Kybersää -tuote, jossa esitetään kuluneen kuukauden aikaiset merkittävät tietoturvapoikkeamat ja -ilmiöt. Lukija saa nopean kokonaiskuvan siitä, mitä kyberturvallisuuskentällä on kauden aikana tapahtunut. Molemmat tuotteet löytyvät netistä myös hakusanoilla.

Koivunen painotti kyberturvallisuuden arkista luonnetta ja totesi sen olevan olennainen osa riskienhallintaa ja varautumista. Voimakas digitalisaatio on nostanut kyberturvallisuuden riskienhallinnan keskiöön. ”Kyberharjoitusten avulla kyberhäiriöitä simuloidaan eli luodaan todentuntuiset kuvitteelliset olosuhteet, joissa häiriön vaikutuksia ja niistä toipumista voidaan testata. Kyberharjoittelun tavoitteena on parantaa organisaatioiden toimintavalmiuksia ja reagointikykyä vakavien tietoturvaloukkaustilanteiden varalta sekä lyhentää ja pienentää varsinaisten kyberhyökkäysten vaikutuksia”, kertoo erityisasiantuntija Harri Koivunen Kyberturvallisuuskeskuksesta. Koivusen mukaan myös koronapandemian vaikutuksia kyberturvallisuuteen on tutkittu.

Kansalaispulssi ja koronapandemia

Valtioneuvoston toimeksiannosta selvitetään kolmen viikon välein kansalaisten näkemyksiä ajankohtaisista aiheista. Kysymyksiä on muun muassa viranomaisten toiminnasta ja viestinnästä sekä vastaajan omasta mielialasta ja tulevaisuuden odotuksista. Kansalaispulssin tulokset löytyvät hakusanalla internetistä tai vaihtoehtoisesti valtioneuvoston ja tilastokeskuksen verkkosivuilta.

Koronaväsymys on tunnustettu tosiasia, mutta virusta vastaan käydään sisulla ja sitkeydellä

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta toteaa, että koronaväsymysoireilua esiintyy monissa ihmisryhmissä, ja suojaustoimenpiteistä ja rajoituksista halutaan jo eroon. ”Häiriötilanne on jatkunut pitkään, mutta voidaan todeta, että reilusti yli puolen välin on varmasti jo selvitty tästä pandemiasta”, kokoaa ajatuksia yhteen puheenjohtaja Marko Pukkinen. Valmiustoimikunta kannustaa kaikkia pysymään hereillä koronatilanteessa tapahtuvista muutoksista, sillä pandemian selättäminen edellyttää vielä huolellisia määräysten ja suojaustoimenpiteiden noudattamista, jotta tauti saadaan kesytettyä.

Lisätietoja

ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 582, etunimi.sukunimi@avi.fi

johtaja Tarja Wiikinkoski, p. 0295 018 800, etunimi.sukunimi@avi.fi

Linkit

Ohjeet rajanylitykseen koronapandemian aikana

Kyberturvallisuuskeskuksen kyberturvallisuusraportti

Valtioneuvoston kokoama kansalaispulssi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston voimassa oleva kokoontumisrajoituspäätös, voimassa 1.3.2021 asti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohje turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä (minedu.fi-verkkosivuilla)

Mitä yleisötilaisuuksia, kokoontumisia ja toimintaa aluehallintovirastojen antamat määräykset koskevat?

Kaikki avi.fi-sivuston kysymykset koronasta ja yleisötilaisuuksien järjestämisestä

Vaasan sairaanhoitopiirin verkkosivu alueella voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista,

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivu alueella voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista,

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivu alueella voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista,

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivu alueella voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista,

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin verkkosivu alueella voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista,

Aluehallintoviraston koronaneuvonta tapahtumanjärjestäjille (ma-pe klo 8-11.30 ja 12.30-16): 0295 016 666, koronainfo@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Skärpta sammankomstbegränsningar i Södra Finlands område den 5 mars - sammankomster med över sex personer är förbjudna, också mindre bör undvikas5.3.2021 14:54:16 EETTiedote

På grund av det allvarliga epidemiologiska läget skärper Regionförvaltningsverket i Södra Finland sammankomstbegränsningarna. Alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över sex personer är förbjudna och dessutom bör man undvika också mindre sammankomster alltid när det är möjligt.

Pohjois-Pohjanmaalla kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään edelleen, turvatoimia noudattaen enintään 6 hengen tilaisuudet ovat mahdollisia (Pohjois-Suomi)5.3.2021 14:33:04 EETTiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto jatkaa nykyisiä yleisten kokoontumisten rajoituksia Pohjois-Pohjanmaan kuntien alueella 8.3. – 31.3.2021. Tartuntatautilain nojalla ovat kiellettyjä kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Pohjois-Pohjanmaan alueella 31. maaliskuuta saakka. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää välttämättömiä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 6 (kuusi) henkilöä edellyttäen, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 22.2.2021 päivittämää ohjetta, joka täydentää suoraan tartuntatautilain muutoksista tulevia velvollisuuksia.

Työnantajan viivyttely työtodistuksen ja palkkalaskelman antamisessa johti sakkoihin työsopimuslain rikkomisesta5.3.2021 13:50:05 EETTiedote

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi siivousalan työnantajan 18 päiväsakon sakkorangaistukseen työsopimuslakirikkomuksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 26.2.2021. Asiassa oli kysymys siitä, että työnantaja ei antanut työntekijälle tämän pyytämää työtodistusta ja palkkalaskelmaa. Työnantaja viivytteli asiakirjojen antamista vielä senkin jälkeen, kun aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue oli kehotuksella velvoittanut työnantajaa antamaan työtodistuksen ja palkkalaskelman työntekijälle. Aluehallintovirasto joutui kehotuksen jälkeen asettamaan velvoitteiden noudattamiselle uhkasakon. Vasta tämän jälkeen työnantaja antoi työtodistuksen ja palkkalaskelman työntekijälle. Työnantajalla on velvollisuus antaa työsuhteeseen liittyvät asiakirjat Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajalla on työsopimuslakiin perustuva velvollisuus antaa työntekijälle työsuhteeseen liittyvät asiakirjat, joita ovat työtodistus, palkkalaskelma ja selvitys työsuhteen keskeisistä ehdoista. Työsuhteeseen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme