Finnish Information Security Cluster – Kyberala ry

Kyberturvallisuusala esittää tietoturvaseteliä digitaalisen turvallisuuden parantamiseksi

Jaa

Tietojärjestelmien tietoturvallisuudesta ja tietosuojasta on käyty viime aikoina erittäin tarpeellista keskustelua. On käynyt ilmi, että esimerkiksi kriittisten toimialojen tietojärjestelmien tietoturvallisuutta ei kyetä valvomaan uskottavasti. Viranomaisten resurssien rajallisuuden vuoksi myöskään säännöllisiä järjestelmiin kohdistuvia tarkastuksia tai arviointeja ei voida toteuttaa kattavasti. Työelämän, tuotannon ja palveluiden nopea digitalisoituminen sekä merkittävästi lisääntynyt etätyö edellyttävät nyt lisäpanostuksia suomalaisen yhteiskunnan kyberturvallisuuteen.

Finnish Information Security Cluster – Kyberala ry esittää, että julkinen sektori suuntaa nopealla aikataululla varoja kriittisten tietojärjestelmien turvallisuuden tarkastamiseen ja parantamiseen. Tämä esitetään toteutettavaksi yrityksille, järjestöille, kunnille ja muille julkisen sektorin toimijoille tarjottavan tietoturvasetelin avulla. Seteli voitaisiin rahoittaa suuntaamalla siihen esimerkiksi EU:n elpymisvaroja.

Tietoturvasetelin avulla organisaatiot voisivat hankkia tarkastuksen ja arvion järjestelmiensä tietoturvatasosta kyberturvallisuusalan yrityksiltä sekä ryhtyä parantamaan järjestelmiensä tietoturvaa määrätietoisesti. Tietoturvasetelin suuruus olisi 15 000 euroa hakijaorganisaatiota kohden. Tavoitteena olisi ensi vaiheessa saada setelille 1000 organisaation kattavuus. Tämä tarkoittaisi 15 miljoonan euron suuruista panostusta suomalaisen yhteiskunnan kyberturvallisuuden parantamiseen. Investoinnilla olisi välittömiä, positiivisia vaikutuksia myös kyberturvallisuusalan tuotteiden ja palveluiden kehittymiseen sekä alan työllistämismahdollisuuksiin Suomessa.

Tietoturvasetelin käyttö soveltuu kaikille toimialoille sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Sitä voitaisiin hyödyntää seuraavasti:
• Järjestelmien tarkastus- ja arviointityö
• Tietoturvan parantamiseen tähtäävät hankinnat
• Henkilökunnan kouluttaminen ja osaamisen kehittäminen
• Harjoittelutoiminta

Tietoturvasetelin käyttöönotto olisi selkeä osoitus, että tietoturvallisuus ja tietosuoja ovat suomalaiselle yhteiskunnalle tärkeitä arvoja. Se vahvistaisi konkreettisesti kansalaisten tietosuojaa, Suomen kansainvälistä mainetta tietoturvallisuuden kärkimaana sekä suomalaisten yritysten kilpailukykyä kansainvälisessä ympäristössä.

– Käytännön yksityiskohdista ja setelin tehokkaimmasta toteutustavasta tulee vielä käydä yhdessä keskustelua. Olemme valmiit auttamaan parhaan ratkaisun löytämisessä. Tärkeintä on, että panostamme nyt tähän Suomessa yhdessä ja tosissamme, toteaa kyberala ry:n toiminnanjohtaja Mika Susi.

Yhteyshenkilöt

Lisätietojen antaja:

Toiminnanjohtaja Mika Susi
Finnish Information Security Cluster – Kyberala ry
050-3495008, etunimi.sukunimi@fisc.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finnish Information Security Cluster – Kyberala ry
Finnish Information Security Cluster – Kyberala ry

04480 Haarajoki

http://www.fisc.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.