Kybervakuutuksia tarjoavat vakuutusyhtiöt ovat turhan varovaisia

Yritykset tahtovat varautua kyberuhkiin yhä paremmin, ja erilaiset tietoturva- ja kybervakuutukset ovat yleistyneet. Vakuutuksia tarjoavat yhtiöt ovat kuitenkin varovaisia tarjoamaan laajoja kybervakuutuksia.
Vakuuttajat pelkäävät, että korvaussummat kasvavat nopeasti suuriksi, koska vakuutuksia ottaneet yritykset ovat it-järjestelmiensä kautta verkottuneet keskenään monin tavoin. Tällöin mahdollinen kyberhyökkäys voisi vaikuttaa kerralla moniin yrityksiin.
Tuoreen tutkimuksen mukaan vakuutusyhtiöillä ei kuitenkaan ole syytä liikaan varovaisuuteen, koska yritysten verkostoista aiheutuvat riskit vakuuttajille eivät ole niin suuria kuin mitä ne arvioivat. Tutkimus “When Are Cyber Blackouts in Modern Service Networks Likely? A Network Oblivious Theory On Cyber (Re)Insurance Feasibility” on hyväksytty julkaistavaksi ACM Transactions on Management Information Systems-lehdessä.
Riskit kasautuvat it-järjestelmien kautta
Erilaiset kyberturvallisuuden riskit liittyvät usein toisiinsa, koska yritykset ovat verkottuneet keskenään erilaisten it-järjestelmien ja palveluketjujen kautta. Niitä tarjoavat suuret ohjelmistoyritykset, kuten Oracle, SAP, HP Enterprise ja Fujitsu.
Jos tällaiseen suureen ohjelmistoyritykseen kohdistuu kyberhyökkäys, sen vaikutukset voivat säteillä kaikkiin niihin yrityksiin, jotka käyttävät ohjelmistoyrityksen palveluita. Hyökkäyksen aiheuttamat taloudelliset menetykset voivat liikkua miljardeissa dollareissa.
– Yksi haittaohjelman sisältävä sähköpostiviesti voi lamauttaa kokonaisen organisaation. Vaikutus voi säteillä kaikkiin muihinkin yrityksiin, joiden kanssa ensimmäinen yritys on verkottunut, kertoo yksi tutkijoista, tutkija Ranjan Pal Michigan Ann Arborin yliopistosta.
– Jos kaikki nämä yritykset alkavat vaatia korvauksia, kybervakuuttajalle tulee helposti kovat kustannukset. Tästä syystä kybervakuutuksien tarjoajat ovat varovaisia, ja pitävät omavastuumaksut korkeina, Pal sanoo.
Vakuutusyhtiöiden riski luultua pienempi
Tutkijat selvittivät, kuinka suuri taloudellinen riski vakuutusyhtiölle todellisuudessa tulee siitä koko verkostosta, jonka keskenään linkittyneet yritykset muodostavat, jos verkostoa kohtaa laaja ja vakava kyberhyökkäys.
Tutkijat osoittivat matemaattisen analyysin avulla, että IT-järjestelmien verkottuneisuudella on todellisuudessa vain pieni vaikutus siihen, kuinka suuri riski yksittäiselle kybervakuutusta tarjoavalle vakuutusyhtiölle lopulta tulee. Riski oli pieni myös vakavien kyberhyökkäysten tapauksessa.
– Tutkimus osoittaa, että pitkälti IT-järjestelmiin perustuvan liiketoimintaverkoston rakenne ei vaikuta merkittävästi yksittäisen vakuuttajan taloudelliseen riskiin, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, tietojenkäsittelytieteen professori Sasu Tarkoma Helsingin yliopistosta.
– Taloudellisen riskin muodostumiseen vaikuttavat merkittävästi enemmän yritysten markkina-arvo sekä riippuvuudet yksittäisistä IT-palveluista, Tarkoma sanoo.
Tutkijoiden mukaan tulos voisi rauhoitella vakuutusyhtiöitä, koska vakuuttajien näkökulmasta IT-järjestelmien toimintaa ja riskiä liiketoimintaverkostoissa on ollut vaikea mallintaa.
– Kybervakuutusten tarjontaa voisikin laajentaa kattamaan myös suuren luokan riskejä. Näin saisimme kybervakuutuksiin vakaamman tarjonnan, ja ennen kaikkea mielenrauhaa ihmisille, jotka hyökkäyksen sattuessa tarvitsisivat vakuutuskorvauksia, Tarkoma sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sasu Tarkoma
tietojenkäsittelytieteen professori, Helsingin yliopisto
0405062163
sasu.tarkoma@helsinki.fi
Ranjan Pal (englanniksi)
Michigan Ann Arborin yliopisto
palr@umich.edu
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme