Vanhustyön keskusliitto ry

Kylä palaa kaupunkeihin

Jaa

Asut yksin tai kaksin, kolmas huone korttelissa ja neljäs kaupungilla. Tulevaisuuden asumisen uusi normaali uudistaa kaupunginosat ja korttelit. Asukkaalla on enemmän sananvaltaa, asuminen on yhteisöllisempää ja vastuullisten elämäntapojen avulla torjutaan ilmastokriisiä.

Elämme nyt Suomessa kaupungistumisen murrosvaihetta, jossa maaseudun verkostot ovat osittain hajonneet ja uudet urbaanit kiintymispisteet ovat vielä muotoutumisvaiheessa. Samanaikaisesti vauhdilla enenevä neljäs teollinen vallankumous – digitalisaatio, tekoäly ja robotisaatio – muokkaa kaupunkiamme.

Rakennus- ja kiinteistöalan momentum on käynnissä, ja fiksuimmat toimijat ovat sen ymmärtäneet. Naapurustoissa ja kortteleissa pitää olla palveluja, toimijoiden olla avoimia ja tehdä yhteistyötä, avata rajapintojaan sekä hyödyntää digitaalisuutta kaikin mahdollisin tavoin.

Nykyajan kaupungissa kaikkea ei enää tarvitse omistaa, ja kiertotalouteen siirtymisen myötä tiloja, tavaroita ja laitteita käytetään tehokkaammin – jakamistalouden uusien sovellusten mahdollistaessa tämän.

Tulevaisuudessa puhutaan enemmän kotikortteleista, joissa on naapurustolle avautuvia ja varattavia tiloja. Koska asunnot ovat usein pienempiä, toimivat korttelitilat myös asukkaiden omissa juhlissa.

Kaupunkiasuminen on enemmän palvelu kuin tuote

Toimiva kaupunki on enemmän kuin palat yhdistänyt palapeli. Siellä elämä virtaa, ihmiset kohtaavat ja kulttuurit kukoistavat. Tulevaisuuden kaupunki on parhaimmillaan hyvän ja antoisan elämän käyttöliittymä.

Yhteisöllisyys on yhteistä tekemistä, yhteisen edestä toimimista ja arkea vahvistavien yhteisöjen rakentamista. Suomalainen yhteisöasuminen on yhdistelmä pohjoismaisia arvoja, italialaista yhteisökeittiötä ja hollantilaista pyöräilyä. Suomalaisuus tuo tähän metsäluonnon, saunomisen tasa-arvoisuuden ja satojen vuosien talkookulttuurin.

Talojen pihat kokevat renessanssin, koska terveyssyistä ulkoilmassa halutaan viettää enemmän aikaa. Parvekkeiden koko kasvaa, jolloin pieni yksiö muuttuu keväästä syksyyn kesäkaksioksi. Ulkoilmahuone on aitoa kaupunkiasumisen lisäarvoa, myös yöaikaan. Kattopuutarhat ja -viljelmät yleistyvät samalla kun aurinkopaneeleja asennetaan kaikkiin mahdollisiin pintoihin.

Ilmastokriisi muutosajurina

Ilmastokriisi ravistaa asumistamme lähivuosina tavoilla, joista meillä ei ole vielä kuin aavistuksia. Paikallinen, omalla tontilla tuotettu energia muuttuu kivasta trendistä välttämättömäksi velvollisuudeksi. Kaupunkialueilla oman auton sijasta käytetään yhteiskäyttöisiä sähköautoja ja -polkupyöriä.

Poikkeuksellisten sääolosuhteiden takia lisätään kaupungeissamme puiden, pensaiden ja kasvillisuuden määrää. Puuhastelusta alkanut kaupunkiviljely muuttuu pikkuhiljaa ammattimaiseksi kaupunkimaataloudeksi.

Tulevaisuuden asuminen tehdään tänään, omien valintojen ja päätösten avulla. Missä muuten sinä elät?

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teksti ja kuva:
Kimmo Rönkä
Future Living Specialist, CEO
Rönkä Consulting Oy

Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Vanhustyö-lehdessä 4/2019 otsikolla Tulevaisuuden asuminen on oman näköistä, yhteisöllistä ja vastuullista.

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vanhustyön keskusliitto ry
Vanhustyön keskusliitto ry
Malmin kauppatie 26
00700 HELSINKI

http://www.vtkl.fi

Vanhustyön keskusliitto - Centralförbundet för de gamlas väl ry VTKL on maan laajin vanhustyön valtakunnallinen edunvalvontaorganisaatio. Liiton tehtävänä on edistää vanhusten hyvinvointia ja sosiaalista turvallisuutta sekä toimia kolmannen sektorin edunvalvojana ja kilpailukyvyn kehittäjänä.

Liitto on asiantuntijaorganisaationa mukana vanhustenhuoltoon liittyvässä lainsäädäntö- ja muussa valmistelutyössä. Liitto tekee aktiivisesti yhteistyötä monien sosiaali- ja terveysalan järjestöjen sekä viranomaisten kanssa.

Liitto julkaisee Vanhustyö-lehteä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vanhustyön keskusliitto ry

Vanheneminen.fi – tietoa ja käytännöllisiä työkaluja tulevien vuosikymmenten suunnitteluun jokaiselle yli 50-vuotiaalle10.10.2019 08:30:00 EESTTiedote

Miten asun mukavasti ja turvallisesti, kun ikää tulee lisää? Mihin minun tulisi kiinnittää huomiota syömisessäni voidakseni hyvin? Mihin rahani riittävät eläkkeellä? Mikä on eläkevalmennus ja miksi hakeutuisin sellaiseen? Miten teen edunvalvontavaltuutuksen? Juuri avautunut Vanheneminen.fi-sivusto on laaja tietopaketti jokaiselle, joka haluaa suunnitella ja ennakoida itselleen ja läheisilleen turvallisia ja hyviä vuosikymmeniä.

Vanhuuteen varautumisen iltapäivä Oodissa Helsingissä 10.10. – Oma tulevaisuuden asuminen kirkastuu järjestelmällisellä suunnittelulla1.10.2019 09:57:45 EESTTiedote

Vanhuuteen varautumisen iltapäivä tarjoaa tietoa, kokemuksia ja keskustelua ikääntymisen suunnittelusta ja ennakoinnista Helsingin keskustakirjasto Oodissa torstaina 10.10. Kaikille avoimessa tilaisuudessa julkistetaan Vanheneminen.fi-sivusto – laaja tietopaketti jokaiselle, joka haluaa suunnitella ja ennakoida itselleen ja läheisilleen turvallisia ja hyviä vuosikymmeniä. Yleisötilaisuus ja Vanheneminen.fi -sivuston avaaminen ovat osa valtakunnallisen Vanhustenviikon ohjelmaa. Vanhustenviikkoa vietetään 6.–13.10.2019.