Lapin ELY-keskus

Kylmä sää hidastaa Lapin tulvia

Jaa
Vedenkorkeudet ovat Etelä- ja Keski-Lapin jokivesistöissä olleet nousussa. Lähipäivien kylmä sääjakso hidastaa virtaamien kasvua. Simojoella, Viantienjoella ja Kemijoella jäät ovat jo liikkuneet. Muissa vesistössä jäiden lähtöä vielä odotellaan.
Viantienjoki 2.5.2023. Kuva: Lapin ELY-keskus
Viantienjoki 2.5.2023. Kuva: Lapin ELY-keskus

Simojoella, Tornionjoella ja Ounasjoen alaosassa vedenkorkeus on noussut 0,5–1 metriä talven aikaisista lukemista. Muissa vesistöissä vedenkorkeus on noussut vain hieman. Kuluvalle viikolle on ennustettu kuivaa ja tavanomaista kylmempää säätä, mikä hidastaa lumen sulamista ja tulvavirtaamien kasvua.

Useassa vesistössä virtaamien odotetaan olevan huipussaan toukokuun loppupuolella. Tornionjoella ja Ounasjoen yläosalla tulvasta ennustetaan keskimääräistä suurempaa ja muissa vesistöissä tavanomaista tai tavanomaista pienempää. Sulamiskauden lämpötilan kehitys ja sateet vaikuttavat merkittävästi siihen, millaisena tulvat toteutuvat.

Viantienjoella ja Simojoella jäitä on jo virrannut alavirtaan. Merialue on vielä jäässä, joten jäitä voi kertyä jokien suistoalueille. Kemijoella jäät ovat pääosin lähteneet säännöstellyiltä jokijaksoilta. Tornionjoella jäänlähtöä ennustetaan ensi viikon alkuun. Ounasjoella, Ivalojoella ja Tenojoella jäät ovat vielä suuremmilta osin paikoillaan, mutta virtapaikkoja on jo sulana.

Seuraava viranomaisten tulvakokous on 11.5.2023

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen ympäristökeskus
Ryhmäpäällikkö Ari Koistinen (tulvaennusteet), puh. 0295 251 287

Lapin ELY-keskus
Johtava vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354
Johtava vesitalousasiantuntija Juha-Petri Kämäräinen (säännöstely), puh. 0295 037 406


Lapin ELY-keskuksen sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Viantienjoki 2.5.2023. Kuva: Lapin ELY-keskus
Viantienjoki 2.5.2023. Kuva: Lapin ELY-keskus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Tornionjoella tulvatilanne rauhoittumassa23.5.2023 14:34:57 EEST | Tiedote

Tulvakeskus ja Lapin ELY-keskus tiedottavat: Tornionjoen, Muonionjoen ja Ounasjoen kevättulvat ovat kääntyneet laskuun. Tiistaille ja keskiviikolle ennustetut sateet eivät enää nosta vedenpintoja, mutta ne saattavat hieman hidastaa niiden laskua. Tulva Muonionjoella ja Tornionjoella oli poikkeuksellisen suuri johtuen lumen nopeasta sulamisesta ja vesisateista. Tornionjoella tulvan suuruus sivusi vuoden 1968 ennätystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme