Pirkanmaan ELY-keskus

​Kylmä sää lykkää kevättulvia Pirkanmaalla, sulamispiikki voi olla raju

Jaa

Säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet on laskettu kevättulviin varautumiseksi Pirkanmaalla. Kevään myöhentyminen tarkoittaa vedenkorkeuksien pysymistä alhaisina tavanomaista pidempään. Myöhäinen sulaminen enteilee myös nopeaa sulamispiikkiä.

Vanajaveden alhainen vedenkorkeus on vaikuttanut myös Lempäälässä sijaitsevan Herralanvirran vedenkorkeuksiin. Kuva: Diar Isid, 16.3.2022
Vanajaveden alhainen vedenkorkeus on vaikuttanut myös Lempäälässä sijaitsevan Herralanvirran vedenkorkeuksiin. Kuva: Diar Isid, 16.3.2022

Säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet pysyvät alhaisina vielä jonkin aikaa Pirkanmaalla, koska sulamista ei ole vielä näköpiirissä. Tähän asti jatkunut kylmä sää lisää todennäköisyyttä, että sää lämpenee jossain vaiheessa nopeasti. Se voi enteillä rajua sulamispiikkiä.

Säännöstelyllä voidaan ehkäistä kevättulvia

Pirkanmaan suurimmat säännösteltävät järvet ovat Näsijärvi, Pyhäjärvi, Vanajavesi, Kyrösjärvi sekä Rauta- ja Kulovesi. Kaikkien näiden järvien ja myös pienempien säännöstelyjen järvien vedenkorkeuksia on laskettu, jotta järvissä olisi tilaa tulvavesille. Tänä vuonna tavanomaista suuremmat lumikertymät ovat lisänneet varautumistarvetta säännöstellyissä järvissä, mikä on näkynyt alhaisena vedenkorkeutena.

- Näyttää siltä, että sulamisen virtaamapiikki on voimakkaammillaan vasta huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa, mistä syystä säännösteltyjen järvien vedenkorkeuksia nostetaan tänä keväänä tavallista myöhemmin, kertoo Pirkanmaan ELY-keskuksen vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen.

Kevään sääolosuhteet määräävät tulvan suuruutta

Koska lumikertymä on tänä vuonna ollut tavanomaista suurempi, tulvaveden ennakoidaan nousevan tavanomaista korkeammalle. Lumimäärä ei kuitenkaan kerro suoraan, minkälainen tulvakeväästä tulee, vaan sääolosuhteilla on suuri merkitys tulvan suuruuteen.

- Loppukeväästä lämpötilan nopea nousu on entistä todennäköisempää. Voimakkaasti lämmennyt ilma höystettynä vesisateella saa lumet sulamaan nopeasti, mikä näkyy suurempina vedenkorkeuksina ja virtaamina. Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, minkälaisia tulvia on tulossa, toteaa Pirkanmaan ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid.

Tänä vuonna etenkin maakunnan itäosissa erityisesti Längelmäveden reitillä on odotettavissa keskimääräistä ja viime keväistä suurempia tulvia.

- Ainakin jonkin verran peltoja kastunee ja mahdollisesti rannanläheisiä rakennuksia, enteilee Isid.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid, p. 0295 036188
Vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen, p. 0295 036103

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Vanajaveden alhainen vedenkorkeus on vaikuttanut myös Lempäälässä sijaitsevan Herralanvirran vedenkorkeuksiin. Kuva: Diar Isid, 16.3.2022
Vanajaveden alhainen vedenkorkeus on vaikuttanut myös Lempäälässä sijaitsevan Herralanvirran vedenkorkeuksiin. Kuva: Diar Isid, 16.3.2022
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut lausunnon Kangasalan Lamminrahkan itäisen läjitysalueen täyttömäärän nosto -hankkeen YVA-ohjelmasta12.5.2022 08:29:52 EEST | Tiedote

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena lausuntonsa Kangasalan kaupungin suunnitteleman Lamminrahkan itäisen läjitysalueen vuosittaisen täyttömäärän nostamisen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Hankealue sijaitsee Kangasalla, lähellä Tampereen rajaa. Yhteysviranomaisena Pirkanmaan ELY-keskus katsoo YVA-ohjelman kokonaisuutena hyvälaatuiseksi, mutta edellyttää selvittämään arvioinnissa huolellisesti esimerkiksi vaikutuksia maankäyttöön, pintavesiin ja ihmisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme