Vaasan Sähkö Oy

Kylmä talvi ja poikkeuksellisen lämmin kesä näkyivät energiayhtiön myynnissä

Jaa

Kylmä alkuvuosi ja lämmin kesäkausi näkyivät vuoden 2018 energiankulutuksessa. Alkuvuonna lämmöntarve oli normaalia suurempaa, kun taas aikaisin alkanut kesä pienensi kulutusta. Sähkön kokonaismyynti nousi ja edellisvuotta suurempi osuus myytiin tukkumarkkinoille. Sähköverkon toimitusvarmuutta parantavia investointeja jatkettiin.

Vaasan Sähkö Oy:n sähkön kokonaismyynti nousi vuonna 2018 edellisvuoteen verrattuna noin 12 prosenttia 1 911 GWh:iin. Tästä 73 prosenttia (vrt. 82 %) myytiin yhtiön yksityis- ja yritysasiakkaille ja loput sähköpörssiin. Suurin ero edellisvuoteen syntyikin lähes tuplaantuneesta myynnistä pörssiin. Päästöttömän tuotannon osuus ylsi noin 70 prosenttiin.

Vaasan Sähkö on jatkanut panostustaan tuulivoimaan, mikä näkyy myös kasvavasta tuulienergian osuudesta yhtiön hankintasalkussa. Viime vuonna myydystä sähköenergiasta 11 prosenttia oli tuulisähköä, mikä tarkoittaa 2 prosenttiyksikön nousua edellisvuoteen. Vesivoiman osuus oli noin viidennes ja ydinvoiman noin kolmannes.

Lämmöntarve suurimmillaan helmi–maaliskuussa

Kaukolämpöä myytiin 679 GWh vuoden 2018 aikana. Määrä on aika lailla sama kuin edellisvuonna (-0,7 %). Vaasan Sähkön myymästä kaukolämmöstä 99 prosenttia tuotettiin energiatehokkaasti sähkön ja lämmön yhteistuotantona Vaskiluodon Voiman ja Westenergyn voimalaitoksilla. Valtakunnallisesti tarkasteltuna yhteistuotannon osuus oli Vaasassa korkea.

Hiilen osuus kaukolämmön tuotannossa nousi ennätysvihreään edellisvuoteen verrattuna, mutta pysyi silti alhaisella tasolla, 9 prosentissa (vrt. 5 %). Nousun taustalla oli alkuvuoden pakkasten vaatimat korkeat kaukolämpötehot. Kaukolämmön tuotannosta 81 prosenttia oli hiilineutraalia.

Vähäistä kasvua sähkönsiirrossa

Vuonna 2018 Vaasan Sähköverkko Oy:n siirtämän sähköenergian kokonaismäärä oli 1 012 GWh. Sähkön käyttö pysyi lähes edellisvuoden tasolla (+0,3 %).

Sähkön toimitusvarmuus on ollut useita vuosia erinomainen. Vuonna 2018 Vaasan Sähköverkon alueella oli myrskystä aiheutuneita keskeytyksiä keskimääräistä enemmän ja toimitusvarmuus oli selvästi edellisvuotta heikompi.

Toimitusvarmuuden parantamiseksi tehtiin investointeja muun muassa keskijänniteverkon kaapelointiin. Keskijänniteverkosta on kaapeloitu nyt 38 prosenttia (vrt. 33 %), ja koko verkon kaapelointiaste on 60 prosenttia (vrt. 56 %). Vuoden aikana valmistui uusittu 110 kV:n voimajohto välille Höysälä–Laihia. Lisäksi tehtiin useita sähköpääasemiin kohdistuvia investointeja.

Edellä mainitut luvut perustuvat ennakkolaskelmiin. Lopulliset tiedot Vaasan Sähkö -konsernin toiminnasta julkaistaan vuoden 2018 tilinpäätöksen yhteydessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan Sähkö Oy
Vaasan Sähkö Oy
Kirkkopuistikko 0
65100 VAASA

06 324 5111http://www.vaasansahko.fi

Vaasan Sähkö on vahva energiakonserni, jonka liiketoimintoja ovat sähkökauppa, sähkönsiirto ja kaukolämpö sekä verkkourakointi. Konserniin kuuluu kaksi tytäryhtiötä: Vaasan Sähköverkko Oy sekä Oy RAVERA Ab. Konsernissa työskentelee noin 150 henkilöä ja liikevaihto vuonna 2017 oli noin 130 milj. euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan Sähkö Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme