Aluehallintovirasto

Kymenlaakson alueen asiakastiloja koskeva ns. turvavälimääräys kumotaan helpottuneen epidemiatilanteen vuoksi

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa päätöksen, jolla Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueen toimijoita on velvoitettu varmistamaan mahdollisuus asiakkaiden tai osallistujien välisten turvavälien säilyttämiseen sisä- ja ulkotiloissa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki 22.4.2021 koko toiminta-alueelleen jatkopäätöksen, joka velvoittaa alueen yksityisen ja julkisen sektorin toimijoita varmistamaan 16.5.2021 asti, että asiakkaiden tai osallistujien väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää erilaisissa asiakastiloissa eli että turvavälit voidaan säilyttää. Rauhoittuneen epidemiatilanteen vuoksi lain edellytykset määräykselle Kymenlaakson alueella eivät enää täyty, ja aluehallintovirasto kumoaa päätöksen 1.5.2021 alkaen alueellisen koronakoordinaatioryhmän suosituksen mukaisesti.

Vastaava päätös on edelleen voimassa muualla Etelä-Suomen alueella eli Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla tällä hetkellä 16.5.2021 asti. Aluehallintovirasto seuraa epidemiatilanteen kehitystä jatkuvasti yhdessä sairaanhoitopiirien kanssa ja toimii tilanteen vaatimalla tavalla.

Ns. turvavälipäätökseen on liittynyt vaatimus kirjallisen suunnitelman tekemiseen siitä, miten toimija varmistaa lähikontaktien välttämisen tiloissa. Tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden ei tarvitse jatkossa tehdä tätä suunnitelmaa Kymenlaakson alueella.

Yleiset hygieniavaatimukset on edelleen huomioitava

Tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden täytyy kuitenkin edelleen huomioida tartuntatautilain pykälän 58 c mukaiset yleiset hygieniavaatimukset:

  • Asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen.
  • Asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet.
  • Tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan.
  • Asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista. Mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.

Hygieniavaatimuksia on noudatettava niin kauan kuin väliaikainen tartuntatautilain pykälä 58 c on voimassa. Tällä hetkellä pykälä on voimassa 30.6.2021 saakka. Hygieniavaatimukset koskevat hyvin laajasti eri toimijoita niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla - käytännössä lähes kaikkia sisä- ja ulkotiloja, joissa on asiakkaita tai osallistujia. Ravintoloita koskevista vastaavanlaisista velvoitteista säädetään erillisessä tartuntatautilain pykälässä 58 a.

Aluehallintovirasto muistuttaa, että epidemiatilanne voi yhä kääntyä huonompaan suuntaan viime viikkojen suotuisasta kehityksestä huolimatta. Rajoituksia puretaan siksi varovasti ja harkiten, ja jokaisen on omalta osaltaan edelleen tärkeä noudattaa voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia.

Lisätietoa:

Medialle:

  • aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen, p. 0295 016 564 (jätä soittopyyntö tai tekstiviesti)
  • ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592 (jätä soittopyyntö tai tekstiviesti)

etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Regionförvaltningsverket i Södra Finland övervakade 2020 i synnerhet förmedlingsrörelsernas ansvarsförsäkringar, energicertifikat och ytangivelser18.5.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Registerärenden Förmedlingsrörelser som idkar mäklarverksamhet ska registrera sig i registret över förmedlingsrörelser som drivs av regionförvaltningsverket. Med mäklarverksamhet avses sådan verksamhet där en förmedlingsrörelse för att få ekonomisk nytta för samman en köpare och en försäljare eller en hyresvärd och en hyresgäst. Regionförvaltningsverket i Södra Finland avgjorde 515 ärenden gällande registret över förmedlingsrörelser, vilka huvudsakligen gällde registrering av en ny förmedlingsrörelse eller anmälan om ändring i registeruppgifterna för en förmedlingsrörelse som redan införts i registret, såsom ändring av ansvarspersoner som ingår i bolagets ledning, byte av ansvarig föreståndare eller ändring av ansvarsförsäkring. Från registret över förmedlingsrörelser ströks 82 rörelser. Den vanligaste orsaken till detta var att rörelsen hade upphört med sin verksamhet enligt uppgifterna i handelsregistret. I registret över förmedlingsrörelser som drivs av Regionförvaltningsverket i Sö

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoi vuonna 2020 tehostetusti välitysliikkeiden vastuuvakuutuksia, energiatodistuksia ja pinta-alailmoittelua18.5.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Rekisteriasiat Välitystoimintaa harjoittavan välitysliikkeen tulee rekisteröityä aluehallintoviraston ylläpitämään välitysliikerekisteriin. Välitystoiminnalla tarkoitetaan toimintaa, jossa välitysliike taloudellisen hyödyn saamiseksi saattaa ostajan ja myyjän tai vuokranantajan ja vuokralaisen kosketuksiin toistensa kanssa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto ratkaisi 515 välitysliikerekisteriin liittyvää asiaa, jotka olivat pääosin uuden välitysliikkeen rekisteröintejä tai rekisterissä olevan välitysliikkeen rekisteritietoihin liittyviä muutosilmoituksia kuten yhtiön johtoon kuuluvien vastuuhenkilöiden, vastaavan hoitajan tai vastuuvakuutuksen muutoksia. Välitysliikerekisteristä poistettiin 82 liikettä. Yleisin poiston syy oli se, että kaupparekisteritietojen mukaan liike oli lopettanut toimintansa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston välitysliikerekisteriin oli vuoden 2020 lopussa merkitty yhteensä 812 välitysliikettä. Valvontapäätökset Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tehtiin välitysl

Kuolemaan johtaneesta työturvallisuusrikoksesta 130 000 euron yhteisösakko kaivosyhtiölle17.5.2021 14:28:48 EEST | Tiedote

Lapin käräjäoikeus tuomitsi 30.4.2021 kaivosyhtiölle 130 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Tuomio liittyy Kittilän kaivoksella joulukuussa 2016 sattuneeseen työtapaturmaan, missä kaivinkoneenkuljettaja menehtyi pudottuaan koneen mukana 25 metriä syvään avoimeen louhokseen. Kaivinkoneenkuljettaja kuului työryhmään, joka teki kunnossapitotyötä louhoksen ylemmälle tasolle johtavalla kaivoskäytävällä.

Under 2020 effektiviserade regionförvaltningsverket tillsynen över indrivningsbyråerna, utredde hur överbetalningar behandlas och införde ett elektroniskt indrivningsregister17.5.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

I ett projekt som gällde indrivning utredde Regionförvaltningsverket i Södra Finland vilka rutiner indrivningsbyråerna har i sådana fall där gäldenären har använt fel referensnummer vid betalningen eller i misstag betalat ett för stort belopp. Också tillsynen effektiviserades och ett elektroniskt indrivningsregister togs i bruk.

Aluehallintovirasto tehosti perintätoimistojen valvontaa, selvitti liikamaksujen käsittelytapaa ja otti käyttöön sähköisen perintärekisterin vuonna 202017.5.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintoviraston perintää koskevassa hankkeessa selvitettiin perintätoimistojen toimintatapoja tapauksissa, joissa velallinen oli maksanut vahingossa liikaa tai suorittanut maksun puutteellisin viitetiedoin. Myös valvontaa tehostettiin ja otettiin käyttöön sähköinen perintärekisteri.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme