Kymenlaakson Sähköverkko on varautunut mahdollisiin sähköpulatilanteisiin

Kymenlaakson Sähköverkolla on ajantasaiset varautumissuunnitelmat myös sen varalta, että katkoja jouduttaisiin tekemään sähköpulatilanteessa, kertoo toimitusjohtaja Jouni Pylvänäinen. Sähköpulan aikana sähköverkosta on kytkettävä osa kulutuksesta irti, jotta järjestelmä pysyy toiminnassa. Tämän jälkeen sähkökatkoja kierrätetään alueittain noin kahden tunnin katkoina, kunnes sähköpulatilanne on päättynyt. Kuluttajiin kohdistuvat sähkökatkot ovat viimeisimpiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään.
Terveydelle ja turvallisuudelle kriittiset sähkön kuluttajat on rajattu sähkökatkojen ulkopuolelle. Kymenlaakson Sähköverkon alueella näitä ovat mm. sairaalat, terveyskeskukset ja pelastuslaitokset. Teknisten reunaehtojen vuoksi yksittäisiä asiakkaita ei voi rajata katkojen ulkopuolelle, vaan katkot toteutetaan johtolähdöittäin. Johtolähtö tarkoittaa sähkönjakeluasemalta lähtevää yksittäistä runkojohtoa, joka syöttää kyseisen alueen sähköverkkoa.
Sähköpulatilanteesta tiedotetaan useiden eri kanavien kautta
Sähköntarve on normaalioloissa suurimmillaan arkipäivisin aamun tunteina, jolloin yhteiskunta alkaa toimia, sekä vastaavasti alkuillasta, kun palataan kotiin. Sähköpulatilanteesta tiedotetaan asiakkaille tekstiviesteillä, yhtiön verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa sekä hyödyntämällä mediatiedotusta.
Sähköpulatilanteeseen on hyvä suhtautua rauhallisesti, vakuuttaa Pylvänäinen. Sähkökatko voi yllättää myös muista syistä ja sähköpulatilanteesta johtuva katko on täysin verrattavissa vaikkapa sähköverkon huoltotyön tai ukkosen aiheuttamaan katkoon. Kotona on hyvä olla varautumispaketti ihan tavallisenkin sähkökatkon varalta. Oleellisinta olisi nyt jokaisessa koti- ja yritystaloudessakin pohtia, miten omaa sähkönkulutusta voi vähentää ja laittaa suunnitelmat käytäntöön heti. Sähkön käyttöä vähentämällä saattaa olla mahdollista välttää sähköpulatilanteen vuoksi aiheutuvat sähkökatkot.
Miten voin varautua sähkökatkotilanteeseen?
Hyvä varautuminen on turvallisuuden ja toimintakyvyn perusta. Kotitalouksissa kahden tunnin sähkökatko ei aiheuta esimerkiksi pakastimen sisällön sulamista, mutta jos sähkökatko osuu pimeään vuorokaudenaikaan, on hyvä varata kotiin etukäteen vaikkapa patterilamppuja. Jokainen voi omalla toiminnallaan ehkäistä sähköpulan syntymistä vähentämällä sähkönkäyttöä omassa arjessaan.
Perusohjeita sähkökatkoihin varautumiseen ovat:
- Pidä kotona varalla pullovettä tai juotavaksi valmista mehua ja pieni varasto hyvin säilyviä ruokia.
- Huolehdi, että kotoa löytyy ainakin yksi paristoilla toimiva valaisin ja varapattereita.
- Varaa kotiin myös kynttilöitä ja tulitikkuja.
- Varaa kotiin pattereilla toimiva radio.
- Pidä puhelimet ja muut tietotekniset laitteet ladattuina. Hanki myös varavirtalähteitä.
- Jos sinulla on takka, varaa polttopuita talven varalle hyvissä ajoin.
- Pidä huolta, että sähköyhtiöllä on voimassa oleva puhelinnumerosi, jotta häiriötilanteiden viestit tavoittavat sinut. Omat tiedot voi päivittää KSOY:n Online-palvelussa.
- Pysy rauhallisena. Tilanne on sähköyhtiöiden ammattilaisten hallinnassa ja sähköt palautuvat takaisin katkon jälkeen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jouni PylvänäinenToimitusjohtajaKymenlaakson Sähköverkko Oy
Puh:05 7780 101Puh:040 554 5179jouni.pylvanainen@ksoy.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Kymenlaakson Sähköverkko Oy harjoittaa verkkoliiketoimintaa neljän maakunnan alueella Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Päijät-Hämeessä sekä Uudellamaalla. Sähköverkomme on yli 13 000 kilometrin pituinen ja toimitamme sähköä koteihin ja yrityksiin yli 100 000 asiakkaalle. Tavoitteenamme on turvata häiriötön sähkönjakelu vuoden jokaisena päivänä. Sähköverkkoa kehitetään jatkuvasti entistä paremmaksi ja investoimme vuosittain noin 15 miljoonaa euroa sähköverkon kehittämiseen ja uudistamiseen.
Kymenlaakson Sähköverkko Oy on Kymenlaakson Sähkö Oy:n kokonaan omistama tytäryhtiö. Konsernissamme työskentelee noin 60 asiantuntijaa. Toimipisteemme sijaitsevat Kouvolan Elimäellä ja Kotkassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kymenlaakson Sähköverkko Oy
Kymenlaakson Sähköverkko uudistaa sähkön mittausta17.1.2023 10:00:17 EET | Tiedote
Kymenlaakson Sähköverkko Oy on solminut yhteistyösopimuksen kotimaisen Aidon Oy:n kanssa uusien älykkäiden sähkömittarien hankinnasta, tiedonsiirtopalvelusta ja asennuksesta. Lisäksi Aidon toimittaa Kymenlaakson Sähköverkolle energiamittauksen ja mittaustiedonhallinnan kymmenen vuoden ajan. Kymenlaakson Sähköverkko uudistaa hankkeessa noin 100 000 sähkömittaria ja hankinnan arvo on noin 17 miljoonaa euroa.
Varaudumme mahdollisiin sähkönjakelun häiriöihin12.12.2022 13:24:52 EET | Tiedote
Alkuviikkoon 12.–13.12. ennustettu talvimyrsky on saavuttanut Kymenlaakson Sähköverkon alueen maanantaina iltapäivällä. Koko alueella on odotettavissa illan aikana 16–18 m/s puuskia, ja rannikon läheisyydessä puuskat voivat jopa yli 20 m/s lukemiin.
Voimajohtotyöt sulkevat veneliikenteen Kotkan Huumanhaarassa ja Huumanpohjassa ajoittain 31.8.–3.9.22.8.2022 13:37:05 EEST | Tiedote
Eltel Networks Oy suorittaa voimajohdon muutostöitä 31.8.–3.9.2022 välisenä aikana Kotkan Jumalniemessä. Muutostyöt ovat osa MM Kotkamills -tehtaan ja Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n Kotka-Kyminlinna 110kV -voimalinjan saneerausurakkaa.
Kymenlaakson Sähköverkko Oy uudistaa Inkeroisten sähköaseman20.7.2022 08:16:52 EEST | Tiedote
Kymenlaakson Sähköverkon sähköasema Kouvolan Inkeroisissa uusitaan, sillä vanha sähköasema on tullut käyttöikänsä päähän. Työt ovat käynnistyneet heinäkuun puolivälissä ja uudistusprojektin arvioidaan valmistuvan loka-marraskuussa 2022. Investoinnin arvo on noin 700 000 euroa.
Uusi tekniikka sähkönjakelussa parantaa sähkön laatua ja vähentää sähkökatkoja23.6.2022 12:36:22 EEST | Tiedote
Kymenlaakson Sähköverkko on ottanut ensimmäisten energiayhtiöiden joukossa käyttöön uutta tasasähköön perustuvaa tekniikkaa sähkönjakelussa. Asiakkaan näkökulmasta sähkön laatu paranee ja sähkökatkot vähenevät, ja verkkoyhtiön kannalta ”LVDC” (low voltage direct current) -teknologia tuo uuden mielenkiintoisen vaihtoehdon etenkin haja-asutusalueiden sähköverkkojen saneeraukseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme