Kymenlaakson Sähköverkko Oy

Kymenlaakson Sähköverkko on varautunut mahdollisiin sähköpulatilanteisiin

Jaa
Sähköpula syntyy, kun sähkön tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan sähkön kulutusta. Tilanne on Suomessa edelleen epätodennäköinen, mutta siihen on varauduttu sekä valtakunnallisesti että paikallisten verkkoyhtiöiden toimesta. Sähköpula on aina valtakunnallinen häiriötilanne, jossa kantaverkkoyhtiö Fingrid hallinnoi tilannetta valtakunnan tasolla ja ohjeistaa jakeluverkkoyhtiöitä toteuttamaan paikallisia sähkökatkoja.

Kymenlaakson Sähköverkolla on ajantasaiset varautumissuunnitelmat myös sen varalta, että katkoja jouduttaisiin tekemään sähköpulatilanteessa, kertoo toimitusjohtaja Jouni Pylvänäinen. Sähköpulan aikana sähköverkosta on kytkettävä osa kulutuksesta irti, jotta järjestelmä pysyy toiminnassa. Tämän jälkeen sähkökatkoja kierrätetään alueittain noin kahden tunnin katkoina, kunnes sähköpulatilanne on päättynyt. Kuluttajiin kohdistuvat sähkökatkot ovat viimeisimpiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään.

Terveydelle ja turvallisuudelle kriittiset sähkön kuluttajat on rajattu sähkökatkojen ulkopuolelle. Kymenlaakson Sähköverkon alueella näitä ovat mm. sairaalat, terveyskeskukset ja pelastuslaitokset. Teknisten reunaehtojen vuoksi yksittäisiä asiakkaita ei voi rajata katkojen ulkopuolelle, vaan katkot toteutetaan johtolähdöittäin. Johtolähtö tarkoittaa sähkönjakeluasemalta lähtevää yksittäistä runkojohtoa, joka syöttää kyseisen alueen sähköverkkoa.

Sähköpulatilanteesta tiedotetaan useiden eri kanavien kautta

Sähköntarve on normaalioloissa suurimmillaan arkipäivisin aamun tunteina, jolloin yhteiskunta alkaa toimia, sekä vastaavasti alkuillasta, kun palataan kotiin. Sähköpulatilanteesta tiedotetaan asiakkaille tekstiviesteillä, yhtiön verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa sekä hyödyntämällä mediatiedotusta.

Sähköpulatilanteeseen on hyvä suhtautua rauhallisesti, vakuuttaa Pylvänäinen. Sähkökatko voi yllättää myös muista syistä ja sähköpulatilanteesta johtuva katko on täysin verrattavissa vaikkapa sähköverkon huoltotyön tai ukkosen aiheuttamaan katkoon. Kotona on hyvä olla varautumispaketti ihan tavallisenkin sähkökatkon varalta. Oleellisinta olisi nyt jokaisessa koti- ja yritystaloudessakin pohtia, miten omaa sähkönkulutusta voi vähentää ja laittaa suunnitelmat käytäntöön heti. Sähkön käyttöä vähentämällä saattaa olla mahdollista välttää sähköpulatilanteen vuoksi aiheutuvat sähkökatkot.

Miten voin varautua sähkökatkotilanteeseen?

Hyvä varautuminen on turvallisuuden ja toimintakyvyn perusta. Kotitalouksissa kahden tunnin sähkökatko ei aiheuta esimerkiksi pakastimen sisällön sulamista, mutta jos sähkökatko osuu pimeään vuorokaudenaikaan, on hyvä varata kotiin etukäteen vaikkapa patterilamppuja. Jokainen voi omalla toiminnallaan ehkäistä sähköpulan syntymistä vähentämällä sähkönkäyttöä omassa arjessaan.

Perusohjeita sähkökatkoihin varautumiseen ovat:

  • Pidä kotona varalla pullovettä tai juotavaksi valmista mehua ja pieni varasto hyvin säilyviä ruokia.
  • Huolehdi, että kotoa löytyy ainakin yksi paristoilla toimiva valaisin ja varapattereita.
  • Varaa kotiin myös kynttilöitä ja tulitikkuja.
  • Varaa kotiin pattereilla toimiva radio.
  • Pidä puhelimet ja muut tietotekniset laitteet ladattuina. Hanki myös varavirtalähteitä.
  • Jos sinulla on takka, varaa polttopuita talven varalle hyvissä ajoin.
  • Pidä huolta, että sähköyhtiöllä on voimassa oleva puhelinnumerosi, jotta häiriötilanteiden viestit tavoittavat sinut. Omat tiedot voi päivittää KSOY:n Online-palvelussa.
  • Pysy rauhallisena. Tilanne on sähköyhtiöiden ammattilaisten hallinnassa ja sähköt palautuvat takaisin katkon jälkeen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kymenlaakson Sähköverkko Oy
Kymenlaakson Sähköverkko Oy
Yhdystie 7
47200 Elimäki

Vaihde 05 77801https://www.ksoy.fi/sahkoverkko

Kymenlaakson Sähköverkko Oy harjoittaa verkkoliiketoimintaa neljän maakunnan alueella Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Päijät-Hämeessä sekä Uudellamaalla.  Sähköverkomme on yli 13 000 kilometrin pituinen ja toimitamme sähköä koteihin ja yrityksiin yli 100 000 asiakkaalle. Tavoitteenamme on turvata häiriötön sähkönjakelu vuoden jokaisena päivänä. Sähköverkkoa kehitetään jatkuvasti entistä paremmaksi ja investoimme vuosittain noin 15 miljoonaa euroa sähköverkon kehittämiseen ja uudistamiseen.

Kymenlaakson Sähköverkko Oy on Kymenlaakson Sähkö Oy:n kokonaan omistama tytäryhtiö. Konsernissamme työskentelee noin 60 asiantuntijaa. Toimipisteemme sijaitsevat Kouvolan Elimäellä ja Kotkassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kymenlaakson Sähköverkko Oy

Kymenlaakson Sähköverkko uudistaa sähkön mittausta17.1.2023 10:00:17 EET | Tiedote

Kymenlaakson Sähköverkko Oy on solminut yhteistyösopimuksen kotimaisen Aidon Oy:n kanssa uusien älykkäiden sähkömittarien hankinnasta, tiedonsiirtopalvelusta ja asennuksesta. Lisäksi Aidon toimittaa Kymenlaakson Sähköverkolle energiamittauksen ja mittaustiedonhallinnan kymmenen vuoden ajan. Kymenlaakson Sähköverkko uudistaa hankkeessa noin 100 000 sähkömittaria ja hankinnan arvo on noin 17 miljoonaa euroa.

Uusi tekniikka sähkönjakelussa parantaa sähkön laatua ja vähentää sähkökatkoja23.6.2022 12:36:22 EEST | Tiedote

Kymenlaakson Sähköverkko on ottanut ensimmäisten energiayhtiöiden joukossa käyttöön uutta tasasähköön perustuvaa tekniikkaa sähkönjakelussa. Asiakkaan näkökulmasta sähkön laatu paranee ja sähkökatkot vähenevät, ja verkkoyhtiön kannalta ”LVDC” (low voltage direct current) -teknologia tuo uuden mielenkiintoisen vaihtoehdon etenkin haja-asutusalueiden sähköverkkojen saneeraukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme