Aluehallintovirasto

Kymenlaaksoon palautetaan määräys, jonka mukaan turvavälit on voitava varmistaa asiakastiloissa

Jaa

Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on heikentynyt, ja alueellisen koronakoordinaatioryhmän tilannekuvan mukaan lain mukaiset edellytykset ns. turvavälipäätökselle täyttyvät. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt turvavälien varmistamiseen velvoittavan päätöksen, joka on voimassa Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella 21.5.-15.6.2021.

Aluehallintoviraston päätöksen mukaan tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden pitää varmistaa, että asiakkailla tai toimintaan osallistuvilla on tosiasiallinen mahdollisuus välttää lähikontaktit toisiinsa. Asiakkaiden tai osallistujien on siis voitava säilyttää toisiinsa turvavälit tiloissa. Lähikontaktiksi määritellään laissa alle kahden metrin etäisyydellä oleskelu yli viidentoista minuutin ajan tai fyysinen kontakti. Määräys ei koske asiakkaiden ja henkilökunnan välistä kontaktia.

Määräys perustuu tartuntatautilain pykälään 58 d ja on voimassa 21.5.-15.6.2021 Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella.

Aluehallintoviraston määräys velvoittaa laajasti sekä julkista että yksityistä sektoria eli seuraavia toimijoita:

  • yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt
  • yksityiset elinkeinonharjoittajat
  • kunnat ja kuntayhtymät
  • uskonnolliset yhdyskunnat
  • julkisoikeudelliset laitokset.

Määräys koskee sisätiloja, joissa on samanaikaisesti yli kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava asiakasmääräraja on viisikymmentä. Ns. korkean tartuntariskin tiloissa, kuten sisäliikunta- ja virkistystiloissa, määräystä täytyy noudattaa ilman asiakasmäärärajoja. Turvavälimääräys ei koske oppilaitosten tai varhaiskasvatuksen toimintaa, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämää.

Päätöksen edellytykset on määritelty tartuntatautilaissa. Aluehallintovirasto voi tehdä päätöksen, jos nämä edellytykset täyttyvät:

  • 14 viimeisimmän päivän aikana todettujen tartuntojen ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden on vähintään 25 ja
  • alueella todetaan tautiryppäitä, joiden tartuntaketjuja ei pystytä luotettavasti jäljittämään ja jotka aiheuttavat merkittävän riskin uusien tartuntojen leviämiseen.

Edellytysten täyttymistä tarkastellaan alueellisissa koronakoordinaatioryhmissä, joita sairaanhoitopiirit johtavat. Kymenlaakson epidemiatilanne on tuoreimman tilannekuvan mukaan heikentynyt, turvavälipäätöksen edellytykset täyttyvät ja päätös arvioidaan välttämättömäksi. Päätökset on kumottava heti kun ne eivät ole enää välttämättömiä.

Toimijoiden pitää lisäksi tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät asiakkaiden tai osallistujien väliset lähikontaktit. Toimijat voivat määritellä keinot tähän itse - kyseeseen voivat tulla esimerkiksi asiakasmäärän rajoittaminen, kävijöiden porrastettu osallistuminen ja/tai erilaiset tilajärjestelyt. Suunnitelma on pidettävä tiloissa esillä siten, että asiakkaat tai toimintaan osallistuvat näkevät sen. Suunnitelmaa ei lähetetä aluehallintovirastolle hyväksyttäväksi.

Asiakastilojen käytöstä vastaavien toimijoiden täytyy aina huomioida myös tartuntatautilain pykälän 58 c mukaiset yleiset hygieniavaatimukset mm. pintojen tehostetusta puhdistamisesta ja asiakkaiden ohjeistamisesta käytännöistä, joilla ehkäistään viruksen leviämistä.

Pääsääntöisesti kunnat valvovat, että toimijat noudattavat hygienia- ja turvavälivelvoitteita. Jos velvoitteita ei noudateta, kunta tai aluehallintovirasto voi määrätä tilan kokonaan suljettavaksi enintään kuukauden määräajaksi tai asettaa toimijalle uhkasakon.

Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella on lisäksi voimassa 31.5.2021 asti aluehallintoviraston päätös, joka rajoittaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten henkilömäärän enintään kahteenkymmeneen. Aluehallintovirasto arvioi jatkuvasti alueellisten koronakoordinaatioryhmien kanssa voimassa olevien päätösten välttämättömyyttä ja tarvetta uusille päätöksille epidemiatilanteen mukaisesti.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tekee päätökset kesäkuun kokoontumisrajoituksista Kymenlaakson lisäksi Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueille maanantaina 24.5. ja tiedottaa päätöksistä heti niiden julkaisun jälkeen. Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin osalta päätös on tehty ajalle 19.5.-15.6.2021 (tarkemmin tiedotteessa: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69909556).

Lisätietoja:

Medialle:

  • aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen, p. 0295 016 564 (jätä soittopyyntö tai tekstiviesti), etunimi.sukunimi@avi.fi
  • ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592 (jätä soittopyyntö tai tekstiviesti), etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Coronabegränsningarna lindras i huvudstadsregionen och Mellersta Nyland den 15 juni, i vissa delar av Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt14.6.2021 16:17:17 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat beslut som lindrar sammankomstbegränsningarna i bland annat huvudstadsregionen. I Östra Nyland och största delen av västra Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt från och med den 15 juni. Dessutom upphävs i regionen det så kallade beslutet om säkert avstånd som i omfattande grad har förpliktat aktörer som svarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik att trygga möjligheten för kunderna att hålla säkert avstånd.

Koronarajoitukset lievenevät pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla 15.6., osassa Uuttamaata kokoontumisrajoitukset kumotaan kokonaan14.6.2021 13:30:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen, joilla kokoontumisrajoituksia lievennetään mm. pääkaupunkiseudulla. Itä-Uudellamaalla ja suurimmassa osassa läntistä Uuttamaata kokoontumisrajoitukset kumotaan kokonaan 15.6. alkaen. Lisäksi alueelta kumotaan ns. turvavälipäätös, joka on velvoittanut laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita takaamaan asiakkaille mahdollisuuden säilyttää turvavälit.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme