Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kymijoen vesistöalueen sekä Haminan ja Kotkan rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelmat hyväksytty

Jaa

Maa- ja metsätalousministeriö on päätöksellään 16.12.2021 hyväksynyt Kymijoen vesistöalueen ja Haminan ja Kotkan rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelmat vuosille 2022–2027. Tulvariskien hallintasuunnitelmissa esitetään alueelliset tulvariskien hallinnan tavoitteet ja toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Maa- ja metsätalousministeriön päätös ja siihen liittyvät asiakirjat ovat nähtävillä sähköisesti 27.1.2022 asti elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.ely-keskus.fi/kuulutukset (Kaakkois-Suomi).

Valmiustoimenpiteillä ja tulviin varautumisella keskeinen rooli tulvariskien hallinnassa

Vuosien 2022–2027 aikana tulvariskien hallinnassa keskitytään Kymijoen vesistöalueella ja Haminan ja Kotkan rannikkoalueella erityisesti kuntien ja välttämättömyyspalveluita tuottavien yritysten ja laitosten valmiuden ja tulviin varautumisen edistämiseen. Lisäksi keskeisiä tulvariskien hallinnan toimenpidekokonaisuuksia ovat maankäytön ja rakentamisen ohjaus, viranomaisten välisen yhteistyön ja viestinnän lisääminen, valmiusharjoittelu sekä tulvavaara-alueiden asukkaiden tulvatietoisuuden ja omatoimisen tulviin varautumisen parantaminen. Vuosien 2022–2027 aikana tulviin liittyvää tietopohjaa lisätään mm. Kymijoen alaosalle kehitettävän uuden virtaus- ja jäämallin avulla sekä laajentamalla tulvakartoitus kattamaan koko Päijänteen alue. Haminan ja Kotkan rannikkoalueella satamien ja teollisuuslaitosten tulvariskien tunnistamisella ja tulviin varautumisella on myös keskeinen rooli tulvariskien hallinnan onnistumisessa.

Merivesitulville ja Kymijoen alaosalla esiintyville hyydetulville on yhteistä, että tulvatilanteet voivat kehittyä nopeasti. Tämä lisää valmiustoimenpiteiden merkitystä tulvariskien hallinnassa. Toisaalta maankäytön suunnittelussa, rakentamisessa ja tulvasuojelutoimenpiteiden toteuttamisessa (tulvapenkereet, tieyhteyksien korottaminen ym.) tulee huomioida ilmastonmuutoksen pitkällä aikavälillä tulvariskiä lisäävä vaikutus sekä Kymijoella että Suomenlahden rannikkoalueella.

Toimenpiteitä toteutetaan yhteistyössä viranomaisten ja sidosryhmien kanssa

Tulvariskien hallintasuunnitelmissa kuvattuja toimenpiteitä toteutetaan vuosien 2022–2027 aikana yhdessä ELY-keskusten, kuntien, pelastuslaitosten sekä useiden muiden alueella toimivien viranomaisten, yritysten ja sidosryhmien kanssa. Tulvariskien hallintasuunnitelmien laatimiseen osallistuneet tulvaryhmät tulevat seuraamaan tulvariskien hallinnalle asetettujen tavoitteiden ja toimenpiteiden toteutumista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Johtava vesitalousasiantuntija Tapio Tuukkanen, p. 0295029225, tapio.tuukkanen@ely-keskus.fi

Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi, p. 0295029260, visa.niittyniemi@ely-keskus.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Maaseudun elpymisvaroja myönnetään alkuvuoteen 2022 painottuen17.1.2022 11:11:17 EET | Tiedote

EU:n elpymisvaroja kohdennetaan Suomeen myös maaseutuohjelman kautta, tässä vaiheessa maaseudun yrityksille ja maatiloille. Tarveperusteen mukaan kohdennettavat elpymisvarat ovat myönnettävissä vain vuonna 2022, mikä tarkoittaa sitä, että myöntövarat vähenevät loppuvuotta kohti. Elpymisvarojen lisäksi normaalia maaseuturahoitusta voi hakea syyskaudelle asti siirtymäkauden 2021–2022 varoista. Maaseudun uusi EU:n ohjelmakausi CAP27 alkaa vuoden 2023 alussa.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, marraskuu 202121.12.2021 08:44:07 EET | Tiedote

Kaakon työttömyyden kokonaiskuva on marraskuussa pysynyt melko samanlaisena kuin viime kuukausina. Työttömien määrä on laskenut viime vuodesta 19 prosentin ja toissa vuodesta neljän prosentin verran. Valtakunnallisesti alueella ollaan työttömien määrässä viime vuoteen verrattuna keskitason tuntumassa. Vuoden 2019 marraskuuhun verrattuna tilanne on selvästi koko maata parempi (koko Suomessa työttömyys on noussut 11 %). Nuorten työttömyys on edelleen laskenut hienosti – alle 25-vuotiailla on vuodentakaisesta laskua 34 prosenttia ja alle 20-vuotiailla 37 prosenttia. Pitkäaikaistyöttömien määrä on yhä noussut vuodentakaisesta, mutta nousua on vain kahden prosentin verran ja pitkäaikaistyöttömyys on laskussa edelliskuukausista. Uusia avoimia työpaikkoja on edelleen ilmoitettu paljon – määrä on noussut 75 prosentilla viime vuodesta.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, lokakuu 202123.11.2021 08:23:49 EET | Tiedote

Työttömyys on laskenut vuoden 2020 lokakuusta 17 prosentin verran ja on kaksi prosenttia matalampaa kuin vuoden 2019 lokakuussa. Kaakkois-Suomen työllisyyden kehitys on koko maan keskitasoa. Lomautettujen määrä on noussut syyskuusta 14 prosenttia, mutta on selvästi matalampi kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömiä on seitsemän prosenttia viime vuotta enemmän, mutta määrä on laskussa edelliskuukausista. Nuorten työttömien määrän kehitys on Kaakkois-Suomessa koko maata parempi – alle 25-vuotiaden työttömien määrä laski edellisvuodesta 32 prosenttia ja alle 20-vuotiaiden määrä laski 21 prosenttia. Uusia työpaikkoja oli Kaakossa lokakuun aikana auki 72 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme