Kehätieto Oy

Kysely: Järjestöt ottivat koronakeväänä digiloikan, mutta paikallistoiminta pysähtyi

Jaa

Kehätieto Oy selvitti suomalaisille järjestöille suunnatulla kyselyllä, minkälaisia digihaasteita ne kokivat koronakevään aikana. Järjestöjen työntekijöiden etätyöskentelyyn siirtyminen kävi melko helposti, mutta paikallistoiminta lähes pysähtyi.

Kyselyyn vastanneista yli 95 prosentilla toiminta muuttui digitaalisempaan suuntaan ja sähköisiä työkaluja omaksuttiin järjestön käyttöön. Valtaosalla henkilökunta oli siirtynyt etätöihin ja kokouksia pidettiin verkossa.

Selvästi tärkeimpänä yksittäisenä välineenä (98 %) mainittiin Microsoft Teams, eli etätyöalusta, jolla voidaan järjestää myös kokouksia. Hyvin moni (83 %) kertoi järjestön myös aloittaneen tai lisänneen webinaarien tai verkkokoulutusten pitämistä.

Paikallistoiminta lamaantui

Koska paikallistason yhdistysten toiminta on perinteisesti kasvokkain tapahtuvaa, vaikutti koronakevät voimakkaasti jäsenille suunnattuun paikallistoimintaan. Yli 90 prosenttia vastaajista, joiden järjestössä on paikallistoimintaa, kertoi sen vähentyneen poikkeusolojen aikana.

Kokoontumisia rajoittivat erityisesti osallistujien ikä tai muihin riskiryhmiin kuuluminen. Jäsenille suunnattuja tapaamisia tai ryhmätoimintaa verkossa oli järjestetty 44 prosentissa vastanneista järjestöistä.

Järjestöjen sääntömääräiset kokoukset ja muut isot tapahtumat jouduttiin keväällä perumaan kokoontumisrajoitusten takia. Jäsenäänestyksiä, kyselyjä tai sähköisiä vaaleja kuitenkin toteutettiin noin puolessa vastaajien järjestöistä.

Kolme neljästä vastaajasta (76 %) ilmoitti että järjestössä koettiin jonkinlaisia haasteita liittyen lähinnä käyttäjien tietoteknisiin valmiuksiin tai laitteiden ja ohjelmistojen käytön opetteluun.

Digitaalisuus on tullut järjestöihin jäädäkseen

Yli yhdeksän kymmenestä (93 %) vastanneesta arveli, että poikkeusoloissa tapahtuneet digityöskentelyn muutokset jatkuvat järjestön arjessa myös normaaliaikana. Osa kommentoi muutosten jopa auttaneen heitä eteenpäin digitalisaatiossa.

- Järjestöt ovat kohdanneet yhden niiden toiminnan suurimmista haasteista tämän vuoden aikana. Pakon saneleman digiloikan jälkeen on kuitenkin herännyt kiinnostusta kehittää digitaalisuutta edelleen. Monilla on suunnitteilla järjestää muun muassa liittokokousäänestykset sähköisten vaalien avulla. Tämä on helppo toteuttaa Kilta-jäsentietojärjestelmämme lisäosan avulla, Kehätiedon toimitusjohtaja Jari Sauvonsaari kertoo.


Kyselyn tiedot:
Kyselyyn vastasi 42 henkilöä 11. - 18.9.2020 välisenä aikana. Vastaajista 29 prosenttia kuului sosiaali- ja terveysalan järjestöön, 24 prosenttia muuhun kansalaistoiminnan järjestöön, 20 prosenttia työnantaja- tai yrittäjäjärjestöön ja 17 prosenttia ammattiliittoon. Vastaajista lähes kaikki toimivat keskusjärjestössä ja noin puolet edusti järjestön johtoa. Kyselyn toteutti Kehätieto Oy.

Kyselyn tulokset (PDF-tiedosto):
https://drive.google.com/file/d/1PyVs5i7ECgIrory7TnY46OuCw2Hph4Si/view?usp=sharing

Yhteyshenkilöt

Lisätietojen antaja:

toimitusjohtaja Jari Sauvonsaari, Kehätieto Oy
010 835 4401, jari.sauvonsaari@kehatieto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kehätieto Oy
Kehätieto Oy

HELSINKI

http://www.kehatieto.fi

Kehätieto Oy tarjoaa suomalaisille järjestöille IT-ratkaisuja, joiden avulla ne pystyvät toimimaan tehokkaammin ja vaikuttavammin. Kilta-jäsenrekisterin ja sen ympärille rakentuvan tuoteperheen avulla järjestöt voivat hallinnoida ja ohjata kaikkea toimintaansa sekä tarjota parasta mahdollista jäsenpalvelua. Kehätieto Oy on ainoa suomalainen, järjestöjä palveleva alan toimija. Yritys toimii Helsingin Käpylässä ja työllistää 37 henkilöä. Yrityksen omistaa yrityksen toimiva johto. Liikevaihto vuonna 2019 oli 3,2 miljoonaa euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.