Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Kysely: Kesätyöpaikkojen määrässä selvä nousu

Jaa

SAK:n kyselyyn vastanneista luottamushenkilöistä 78 prosenttia kertoo, että hänen työpaikalleen palkataan tänä kesänä kesätyöntekijöitä. Viime vuonna vastaava luku oli 67 prosenttia ja vuonna 2020 vain 56 prosenttia.

Lähde: SAK:n luottamushenkilöpaneeli, toukokuu 2022.
Lähde: SAK:n luottamushenkilöpaneeli, toukokuu 2022.

Koronapandemia leikkasi kesätyöpaikkojen määrää, mutta tuleva kesä näyttää kesätöitä havitteleville hyvältä: Kesätyöpaikkoja on tarjolla nyt enemmän kuin vuosiin. 

Kesätyöpaikkojen lisäys on suurinta yksityisellä palvelualalla, jossa 85 prosenttia luottamushenkilöistä kertoo, että työpaikalle palkataan kesätyöntekijöitä. Nousua vuodesta 2021 on 19 prosenttia.

– Yksityisellä palvelualalla koronapandemian helpottuminen on merkinnyt työvoimapulaa ja tämä näkyy myös meidän kyselyssämme. Alan luottamushenkilöistä 52 prosenttia arvioi, että kesätyöntekijöitä on vaikea löytää riittävästi, sanoo SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Kirsi Rasinaho.

Hän painottaa, että kaikilla toimialoilla on kesätöiden suhteen tapahtunut käänne parempaan. Kyselyyn vastanneista viidennes (21 %) kertoo, että kesätyöntekijöitä palkataan enemmän kuin viime kesänä.

Perehdytyksessä parannettavaa

Luottamushenkilöistä hieman yli puolet (55 %) kertoo, että kesätyöntekijöille tehdään perehdytyssuunnitelma. Tyypillisimmin perehdytyksestä huolehtivat muut työntekijät (37 %). Vastaajista neljä prosenttia sanoo, että perehdytyksestä ei huolehdi työpaikalla kukaan.

– Neljä prosenttia kuulostaa pieneltä määrältä, mutta sekin on liikaa. Nuorten perehdyttämisessä on edelleen parantamisen varaa. Tästä kertoo karua kieltä myös julkisuuteen tulleet tiedot nuorten huonoista työoloista.

Kirsi Rasinaho huomauttaa, että kyse ei ole vain työtehtäviin ja esimerkiksi työturvallisuuteen perehdyttämisestä vaan myös työsuhteeseen ja työntekijän oikeuksiin ja velvollisuuksiin liittyvästä tietämyksestä.

Tutustu työelämään ja tienaa -mallin kautta palkataan tänä kesänä hieman viime kesää enemmän kesätyöntekijöitä. Nyt 16 prosenttia (2021 14 %) luottamushenkilöistä kertoo, että omalle työpaikalle palkataan tätä kautta kesätyöntekijöitä.

– Tutustu työelämään ja tienaa -mallin suosio on valitettavan vähäistä. Sen avulla voidaan kuitenkin tarjota kesätyötä kaikkein nuorimmille eli yläkoululaisille ja alle 18-vuotiaille. Myös heidän on tärkeää saada kokemusta työelämästä, Kirsi Rasinaho muistuttaa.

SAK:n luottamushenkilöpaneelin vastasi 27.4.–4.5. 1058 luottamusmiestä tai työsuojeluvaltuutettua.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lähde: SAK:n luottamushenkilöpaneeli, toukokuu 2022.
Lähde: SAK:n luottamushenkilöpaneeli, toukokuu 2022.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC:s måttstock på ett gott arbete: Arbetstagarna mår bättre på de arbetsplatser där det finns en förtroendeman18.5.2022 07:00:22 EEST | Tiedote

Kvaliteten på arbetslivet försämras av en allt högre arbetstakt och strävan efter att maximera effektiviteten, även om arbetsförhållandena som helhet har förbättrats under de senaste åren. Arbetslivskvaliteten är bättre på de arbetsplatser där det finns en förtroendeman. Det här framgår av FFC:s måttstock på ett gott arbete, som visar hur arbetsförhållandena i FFC:s branscher utvecklas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme