Aluehallintovirasto

Kysely: Kouluruokailun järjestämisessä etäopetuksessa eroja

Jaa

Aluehallintovirasto ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat selvittäneet koronaepidemiaan liittyen varhaiskasvatuksen tilannetta viikolla 44 ja perusopetuksen tilannetta viikolla 46. Kysely suunnattiin varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäjille.

Varhaiskasvatuksessa aiempaa harvempi vastaaja arvioi poissaolojen määrän tavanomaista (esim. vuoden 2019 syksyyn verrattuna) runsaammiksi. Kun viikolla 38 yhteensä 50 prosenttia vastaajista arvioi lasten poissaolojen määrän tavanomaista runsaammaksi, viikolla 44 vastaavan arvion antoi enää 32,1 prosenttia vastaajista. Poissaolojen kestot arvioitiin kuitenkin edelleen tavanomaista pidemmiksi.

Päiväkotiyksikköjä on jouduttu sulkemaan erittäin vähän (3,4 prosenttia kaikista vastaajista). Pienten päiväkotien osalta koko henkilökunnan altistuessa on päiväkoti jouduttu sulkemaan. Tällöin altistumattomat lapset ovat siirtyneet toisiin yksiköihin.

Perusopetuksessa kouluruokailun järjestämisessä vaihtelevia tapoja

Etäopetuksessa oli tiistaina 10.11. yhteensä 6 701 perusopetuksen oppilasta. Määrä oli noussut viikosta 44. Etäopetuksessa olevia oppilaita oli kaikilla AVI-alueilla ja kaikissa maakunnissa. Selvästi eniten etäopetuksessa olevia oppilaita oli viikon 44 tavoin Uudellamaalla ja Pohjanmaalla.

Kyselyssä selvitettiin myös kouluruokailun järjestämistä etäopetuksessa oleville. Vastaajista 46 prosenttia oli varautunut tarjoamaan kouluruokana 5 kylmää ateriaa viikossa. Joka viides opetuksen järjestäjä ilmoitti etäopetuksessa oleville tarjottavan kouluruuan muodoksi muun kuin viidesti viikossa tarjottavan kylmän tai lämpimän aterian.

Vastauksista ilmenee, että yksittäisissä kunnissa on päätetty toteuttaa kouluruokailujärjestelyt muulla tavoin kuin lainsäädännössä edellytetään. Kouluruokailua on järjestetty mm. jakamalla ruokarahaa, ruokalippuja, joilla saa haettua ruuan kaupasta, lahjakortteja, maksusitoumuksia ja ostopalveluseteleitä kauppoihin sekä jakamalla ruokatarvikekasseja, jotka eivät ole perusopetuslain (521/2020) 20 a §:n tai lain esitöiden mukaisia ratkaisuja.

Kymmenesosa yläkouluista ei ollut varautunut maskihankintoihin

Maskien osalta joka kolmas vastanneista opetuksen järjestäjistä (30,7 %) oli hankkinut maskeja yläkouluikäisten oppilaiden käyttöä varten. Joka kymmenes vastaaja ilmoitti, ettei ole varautunut hankkimaan maskeja yläkouluikäisten oppilaiden käyttöön.

Opetuksen järjestäjät, jotka ovat vastausajankohtaan mennessä tarjonneet maskeja yläkoululaisten käyttöön, arvioivat, että keskimäärin viidesosa (20 %) oppilaista käyttää maskeja.

Koronaepidemian leviämisvaiheessa maskisuositus koskee myös yläkouluja. Osana kuntien valtionosuuskorotusta tuetaan yläkoululaisten ja toisen asteen koulutuksessa opiskelevien maskikustannuksia.Varhaiskasvatuksen järjestämistä koskevaan kyselyyn vastasi 223 kuntaa (vastausprosentti 75,8) ja 245 yksityistä päiväkoti- ja esiopetusta tuottavaa varhaiskasvatuksen palveluntuottajaa.

Perusopetuksen osalta kyselyyn vastasi 224 kuntaa (vastausprosentti 76,2) ja 43 yksityistä perusopetuksen järjestäjää.  

Kyselyjä on tehty opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille keväällä ja syksyllä 2020. Tiedonkeruuta jatketaan säännöllisillä kyselyillä loppuvuoden aikana. Tuoreimmat kyselyraportit päivitetään niiden valmistuttua avi.fi-verkkosivuille kohtaan Ajankohtaista / Korona – kuntaraportit.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastoissa:
Mari Kyllönen, opetustoimen ylitarkastaja, p. 0295 018 664
Anu Liljeström, ylitarkastaja, p. 0295 016 224
etunimi.sukunimi@avi.fi

Opetus- ja kulttuuriministeriössä:
Mika Puukko, opetusneuvos, p. 0295 330 032, mika.puukko@minedu.fi
Heli Nederström, opetusneuvos, p. 0295 330 122, heli.nederstrom@minedu.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Sammankomstbegränsningarna i Päijänne-Tavastland förlängs till 15 februari – tillställningar med över 10 personer förbjudna, även mindre bör undvikas21.1.2021 13:01:00 EETTiedote

Södra Finland Enligt den bedömning som Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts regionala coronasamordningsgrupp gjort är de nuvarande sammankomstbegränsningarna nödvändiga i distriktet även under de kommande veckorna. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förlänger begränsningarna av offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Päijänne-Tavastland sjukvårdsdistrikts område till och med den 15 februari 2021. Det är skäl att undvika alla sammankomster alltid då det är möjligt.

Päijät-Hämeen kokoontumisrajoitukset jatkuvat 15.2. asti – yli 10 hengen tilaisuudet kielletty, pienempiäkin tulisi välttää21.1.2021 13:00:00 EETTiedote

Etelä-Suomi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueellisen koronakoordinaatioryhmän arvion mukaan nykyiset kokoontumisrajoitukset ovat alueella tarpeen myös tulevina viikkoina. Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia rajoituksia 15.2.2021 asti. Kaikkia kokoontumisia on syytä välttää aina kun se on mahdollista.

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta: Abiturienttien lähiopetus sallittava19.1.2021 16:09:18 EETTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta pohti 19.1.2021 pitämässään kokouksessa koronapandemian edellyttämiä alueellisia toimia puheenjohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston 10 hengen yleisten kokousten ja yleisötapahtumien rajoitus Pohjois-Pohjanmaalla on voimassa 1. helmikuuta saakka, ja Kainuussa on voimassa 20 hengen kokoontumisrajoitus 9. helmikuuta saakka. Valmiustoimikunta evästi koronakoordinaatioryhmiä, että ylioppilaskirjoituksiin ja muihin loppututkintoihin valmistava lähiopetus toisella asteella sekä alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoiminta tulisi sallia paikallisilla päätöksillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme