Suomen Yrittäjät

Kysely: Luottamusmiesjärjestelmä on harvoin käytössä

Jaa
Vain 8 prosentissa työnantajayrityksistä ja vain joka viidennessä työnantajaliiton jäsenyrityksessä on käytössä luottamiesjärjestelmä, kertoo tuore Yrittäjägallup. - Aika on ajanut ohi luottamusmiesinstituutiosta, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Vain 8 prosentissa työnantajayrityksistä ja vain joka viidennessä työnantajaliiton jäsenyrityksessä on käytössä luottamiesjärjestelmä, kertoo tuore Yrittäjägallup.
Vain 8 prosentissa työnantajayrityksistä ja vain joka viidennessä työnantajaliiton jäsenyrityksessä on käytössä luottamiesjärjestelmä, kertoo tuore Yrittäjägallup.

- Kysely osoittaa, että luottamusmiesjärjestelmä on rapautunut. Se on lähinnä suurimpien yritysten neuvottelujärjestelmä, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjägallupin teki Kantar TNS Suomen Yrittäjien pyynnöstä. Kyselyyn vastasi 1007 yrittäjää eri puolilta Suomea.

Työntekijät voivat valita edustajakseen myös luottamusvaltuutetun. Tällaisia edustajia on 9 prosentissa työnantajayrityksistä. Pentikäisen mukaan on kiinnostavaa, että luottamusvaltuutettu on useammassa yrityksessä kuin luottamusmies.

- Luottamusvaltuutetun valintaan saavat osallistua kaikki, mutta luottamusmiehen valintaan vain kyseisen ammattiliiton jäsenet. Luottamusvaltuutettu on siis demokraattisemmin valittu kuin luottamusmies, Pentikäinen avaa termien eroa.

- Yrittäjien vahva kanta on se, että luottamusmies ei voi olla ainut osapuoli sopimiseen. Pitää olla mahdollisuus sopia myös luottamusvaltuutetun tai koko henkilöstön kanssa, Pentikäinen sanoo.

Kyselyn perusteella iso joukko yrittäjiä on myös valmis vahvistamaan henkilöstön edustajan asemaa, jos se edistää paikallista sopimista: 37 prosenttia yrittäjistä hyväksyisi sen, että henkilöstön asemaa ja suojaa yrityksessä vahvistetaan, jotta paikallinen sopiminen etenisi. 33 prosenttia vastusti ajatusta ja 30 prosenttia ei osannut sanoa.

Valtaosa sopinut paikallisesti

Työnantajayrittäjistä 74 prosenttia kertoi sopineensa paikallisesti kaikkia työntekijöitä koskevista asioista.

- On kiinnostavaa, että paikallisia sopimuksia esimerkiksi työajoista on tehty noin puolessa yrityksissä, ja noin kolmessa neljästä työnantajayrityksestä. Luvut ovat melkein samat riippumatta yrityksen järjestäytymisestä, Pentikäinen sanoo.

Tutkimus ei kerro, mistä tarkemmin on sovittu.

Pentikäisen mukaan on ilmeistä, että moni sopimuksia tehnyt ei ole tietoinen lakeihin ja työehtosopimuksiin kirjatuista rajoituksista.

- Olisi tärkeää, että paikallisia sopimuksia voitaisiin tehdä yhdessä pelkäämättä, että ne ovat laittomia tai sopimusten vastaisia, työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoo.

Samaan aikaan tutkimus osoittaa, että on yritykset haluavat sopia paljon nykyistä enemmän.

94 prosenttia on tehty koko henkilöstön eikä henkilöstön edustajan kanssa. Mikroyrityksissä (alle 10 työntekijää) lähes kaikki sopimukset on tehty koko henkilöstön kanssa.

- Tämä on äärimmäisen vahva signaali siitä, että paikallisen sopimisen pitää olla mahdollista koko porukan kanssa, Pentikäinen sanoo.

Näin kysyttiin

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.

Kyselyyn vastasi 1007 pk-yrityksen edustajaa.

Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta.

Tiedot kerättiin joulukuun 2019 kahden ensimmäisen viikon aikana.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vain 8 prosentissa työnantajayrityksistä ja vain joka viidennessä työnantajaliiton jäsenyrityksessä on käytössä luottamiesjärjestelmä, kertoo tuore Yrittäjägallup.
Vain 8 prosentissa työnantajayrityksistä ja vain joka viidennessä työnantajaliiton jäsenyrityksessä on käytössä luottamiesjärjestelmä, kertoo tuore Yrittäjägallup.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Työelämägallup: Vain joka viides kannattaa jäsenmaksujen vähennysoikeuden poistoa5.7.2025 07:16:00 EEST | Tiedote

Työelämässä olevista 66 prosenttia vastustaa hallituksen esitystä poistaa työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeus, kun taas 22 prosenttia kannattaa sitä. Vahvin kannatus löytyy yrittäjien joukosta, ja vähäisin tuki työntekijöiltä. Joka kymmenes arvioi, että muutos vaikuttaisi omaan jäsenyyteen liitossa, mutta 68 prosenttia uskoo, ettei vaikutusta olisi. Erityisesti nuoret kokevat vaikutusta. Heistä 14 prosenttia kertoo muutoksen vaikuttavan jäsenyyteensä.

Yrittäjät: Ansiotuloverotus kevenee – toiminimiyrittäjien veronkiristys peruttiin26.6.2025 12:05:18 EEST | Tiedote

Hallitus lähetti tänään lausunnoille veropaketin, joka keventää ansiotuloverotusta kaikissa tuloluokissa. Yrittäjien vaatimuksen mukaisesti hallitus perui aikeensa poistaa kaavamainen työhuonevähennys toiminimiyrittäjiltä. Kaavamaisen työhuonevähennyksen poisto olisi tarkoittanut verotuksen kiristymistä tuhansilla yksinyrittäjille ansiotuloveron kevennyksestä huolimatta. Lisäksi hallitus esittää, että eri järjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeus poistetaan, mikä koskee myös Suomen Yrittäjien jäseniä.

Yrittäjät SuomiAreenassa: Arkipyhiä karsittava puolustusmenojen rahoittamiseksi24.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote

Suomen Yrittäjät esittää arkipyhien karsimista. "Puolustusmenojen lisäys täytyy rahoittaa jotenkin. Joidenkin arkipyhien poistaminen olisi tähän yksi merkittävä väline. Pelkkä talouskasvu tuskin täyttää edes nykyistä kestävyysvajetta ja verot ovat jo tapissa", toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo. Yrittäjät esitti asiaa Porissa SuomiAreenan talouskeskustelussaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye