Novo Nordisk Farma Oy

Kysely: Onko ylipaino sairaus? Kysymys jakaa mielipiteet

Jaa

Ylipainosta kärsivät toivovat lääkäreiltä työkaluja painonhallintaan ja motivaation ylläpitoon.

Ylipainon mieltäminen sairaudeksi jakaa voimakkaasti mielipiteitä.  Novo Nordisk Farman teettämässä kyselyssä kävi ilmi, että ylipainon mielsi sairaudeksi 39 prosenttia vastaajista, 34 prosentin mielestä ylipaino ei ole sairaus ja kolmasosa ei osaa muodostaa mielipidettä asiaan. Ylipainoa ja lääkärien suhtautumista painoon selvittävään kyselyyn osallistui 188 vastaajaa, joista 133 määritteli itse itsensä ylipainoiseksi.

Ylipainon mieltäminen sairaudeksi yhdistyi vastaajien näkemykseen siitä, että ylipainon ajatellaan olevan geeneissä ja liittyvän myös muihin sairauksiin. Ne vastaajat, joiden mielestä ylipaino on omien valintojen ja epäterveellisten elintapojen seurausta, eivät osanneet pitää sitä sairautena.

Vastaajien kokemuksen mukaan lääkärit ovat passiivisia ottamaan potilaan ylipainoa puheeksi. 72 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että lääkärit ottavat potilaan ylipainon ja sen hoidon esille joko erittäin tai melko passiivisesti.

– Paino on hyvin henkilökohtainen asia. Sen ottaminen puheeksi saattaa tuntua myös loukkaavalta, minkä vuoksi lääkäritkin ehkä arastelevat aihetta. Potilaan kokonaisterveyden kannalta on kuitenkin tärkeää, että ylipainosta keskustellaan, sillä on monia sairauksia, joita ylipainon tiedetään aiheuttavan tai pahentavan, ja niiden ehkäisemisessä ja hoidossa painonpudotuksella on usein tärkeä rooli, sanoo Novo Nordiskin diabeteslääkäri Tero Saukkonen.

Lääkärit, jotka olivat puuttuneet ylipainoon, olivat tehneet sen pääasiassa kehottamalla potilaitaan laihduttamaan. Vain pieni osa vastaajista kertoi, että lääkäri oli ohjannut heitä eteenpäin ylipainon hoidossa tai antanut neuvoja painonpudotukseen. Eniten vastaajat kaipasivat lääkäriltä työkaluja motivointiin (50%), työkaluja painonalentamiseen ja hallintaan (47%) sekä vertaistukea (17%).

Vastaajista suuri enemmistö (82%) oli itse yrittänyt pudottaa painoaan. Suosituin laihdutuskeino oli ruokavalion muutokset (95%) ja liikunnan lisääminen (68%) Vain kaksi prosenttia oli turvautunut lääkehoitoon laihdutuksen kanssa. Vastaajista viidesosa kertoi käyneensä tai harkinneensa käymistä lääkärin vastaanotolla ylipainon takia.

Lääketieteessä ylipaino erotellaan lihavuudesta. Kummatkin lisäävät monien sairauksien riskiä verrattuna normaalipainoon, mutta vain lihavuus katsotaan sairaudeksi. Tämän hetkisen lääketieteellisen tutkimuksen mukaan perintötekijät selittävät 40–70 prosenttia, joidenkin tutkimusten mukaan jopa 80 prosenttia, lihavuudesta.

– Tämä ei tarkoita sitä, että lihavuus on ennalta määrätty asia, johon ei voi itse vaikuttaa. Oikeastaan se on jopa päinvastoin: uusien suomalaisten kaksostutkimusten mukaan elämäntavat vaikuttavat painoon eniten niillä, joilla on geneettinen alttius lihavuuteen, Saukkonen sanoo.

Kyselyn toteutti Novo Nordiskille tutkimusyhtiö Respondeo. Aineisto kerättiin online-kyselyllä maaliskuussa 2016. Yhteensä tutkimukseen osallistui 188 vastaajaa, jotka rekrytoitiin mukaan verkkoilmoituksella.

 

Viitteet:

Raevuori A: Syömishäiriöiden perinnöllinen tausta. Duodecim 2013;129(20):2126-32

Mustelin L: Liikunta vaimentaa lihottavat geenit. Diabetes ja lääkäri 2014 huhtikuu: 17-20.

Fakta: Painoindeksi määrittää ylipainoa & lihavuutta

Painoindeksi lasketaan jakamalla paino (kg) pituuden (m) neliöllä

Normaalipaino: 18.5–24.9

Liikapaino (ylipaino): 25.0–29.9

Lihavuus:  30.0–34.9

Vaikea lihavuus: 35.0–39.9

Sairaalloinen lihavuus: 40 tai yli

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Novo Nordisk Farma Oy
Novo Nordisk Farma Oy
Bertel Jungin aukio 5
02600 ESPOO

020 762 5300http://www.novonordisk.fi

Novo Nordisk on globaali lääkealan yritys, jolla on yli 90 vuoden kokemus edelläkävijänä diabeteshoidon kehittämisessä. Tämän työn kautta yrityksellä on kokemusta ja osaamista, jota se hyödyntää myös muiden vakavien pitkäaikaissairauksien, kuten hemofilian, kasvuhäiriöiden ja lihavuuden voittamiseksi. Novo Nordiskilla on yli 41 000 työntekijää 75 eri maassa, ja sen tuotteita markkinoidaan yli 180 maassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tanskassa.

Lisätietoa on luettavissa: www.novonordisk.fi ja www.novonordisk.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy

Jaakko Linna Novo Nordisk Farma Oy:n toimitusjohtajaksi6.4.2018 09:00:00 EESTTiedote

Novo Nordisk Farma Oy:n uutena toimitusjohtajana on 2. huhtikuuta 2018 aloittanut kauppatieteiden maisteri Jaakko Linna. Linna tulee Novo Nordiskille lääkeyritys Takedalta, jonka Balkanin toimintoja hän on johtanut viimeiset kolme vuotta Ateenassa. Aikaisemmin Jaakko Linna on toiminut mm. Takedan ja Leiraksen Suomen toimitusjohtajana. Lääketeollisuuden lisäksi Jaakko Linnalla on kokemusta talousjohdon tehtävistä useilta eri toimialoilta. Olen erittäin innostunut uudesta tehtävästäni Novo Nordiskilla. Olen useamman vuoden ajan seurannut läheltä terveydenhuoltoa maassa, jossa potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten tilanne on erittäin vaikea. Suomessa meillä on hyvä, toimiva järjestelmä ja suhtaudun hyvin optimistisesti mahdollisuuksiin kehittää sitä entistä paremmaksi yhteistyössä muiden terveysalan toimijoiden kanssa, Jaakko Linna tiivistää uuteen tehtäväänsä liittyviä tunnelmia. Novo Nordisk on maailman johtava diabeteslääkkeiden kehittäjä ja markkinoija. Lisäksi Novo Nordisk pa

Diabetes yleistyy, hoitoon tulossa muutoksia20.12.2017 15:07:11 EETTiedote

Diabeteksen yleistyminen Suomessa ja maailmalla jatkuu. Vaikka hoitokulut ovat potilasta kohden laskeneet, monitahoinen sairaus aiheuttaa ihmisille ja terveydenhuollolle suuria haasteita. Erityisesti huonosta hoitotasapainosta johtuvat liitännäissairaudet tulevat yhteiskunnalle kalliiksi. Joulukuun 12. päivä järjestetyssä Kansallisessa diabetesfoorumissa vaadittiin, että sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistuksessa kiinnitetään erityistä huomiota sairauden ehkäisemiseen sekä hoitamiseen. Diabetesliiton teettämän valtakunnallisen rekisteritutkimuksen mukaan lisäsairaudet yli kaksinkertaistavat tyypin 2 diabeteksen kustannukset. Tampereen yliopiston laskelmien mukaan pelkästään diabeetikoiden sairaanhoidon kustannukset ilman avopalveluja olivat vuonna 2011 noin 1,5 miljardia euroa eli noin 9 prosenttia terveydenhuollon menoista. THL:n rekisteritutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudulla oli vuonna 2014 jo noin 67 000 diabeetikkoa, mikä vastaa Hämeenlinnan kokoisen kaupungin asukasmäärä

Novo Nordisk kehottaa NovoPen Echo® ja NovoPen® 5 –insuliinikynän käyttäjiä vaihtamaan kynän osan uuteen5.7.2017 14:00:00 EESTTiedote

Novo Nordisk on havainnut, että joissakin tuote-erissä NovoPen Echo® ja NovoPen® 5 –kyniä insuliinisäiliön pidin voi murtua tai rikkoontua, jos se on altistunut tietyille kemikaaleille, esimerkiksi tietyille puhdistusaineille. NovoPen Echo® ja NovoPen® 5 ovat kestokäyttöisiä kyniä, joihin diabetesta sairastava potilas itse vaihtaa käyttämänsä insuliinin säiliön. Kynän turvallisen toiminnan varmistamiseksi Novo Nordisk kehottaa potilaita, joilla on käytössään NovoPen® Echo® ja/tai NovoPen® 5 kyseisistä tuote-eristä vaihtamaan insuliinisäiliön pitimen uuteen, vaikka pidin näyttäisi ehjältä. Pidin saattaa myöhemmin vaurioitua, jos sitä puhdistetaan käyttöohjeen vastaisesti. Vaihdon voi tehdä yrityksen nettisivujen kautta. Kyseiset tuote-erät on listattu alla. Kuvassa on insuliinisäiliön pidin. – Novo Nordisk haluaa näillä toimenpiteillä varmistaa, että potilaan hoito ei vaarannu sellaisessakaan tapauksessa, että potilas on käyttänyt Novo Nordiskin valmistetta käyttöohjeen vastaisesti, tot

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme