Kysely: Paikallinen sopiminen työajoista on tavallista, mutta osa-aikatyö puuttuu usein keinovalikoimasta
Osa-aikatyö houkuttelee työntekijöitä. SAK:laisten alojen luottamushenkilöistä kaksi kolmesta kertoo, että työpaikalla on työntekijöitä, jotka haluaisivat siirtyä osa-aikatyöhön.
Toiveesta huolimatta työntekijät eivät välttämättä pääse osa-aikatyöhön. SAK:n kyselyssä 67 prosenttia luottamushenkilöistä kertoo, että työntekijöiden toiveesta huolimatta osa-aikatyöhön siirtyminen ei ole ollut mahdollista tai se on ollut vain tapauskohtaista.
–Työn laadun parantaminen auttaa muun muassa työvoimapulaan, joten työnantajien vastahakoisuus on valitettavaa. Kokemuksemme mukaan työntekijöillä on huoli siitä, miten he jaksavat työuransa loppuun asti, sanoo SAK:n työmarkkinapäällikkö Karoliina Huovila.
Yleisintä halu siirtyä osa-aikaiseksi työntekijäksi on julkisella sektorilla, jonka luottamushenkilöistä 78 prosenttia arvioi työpaikalla olevan työntekijöitä, jotka haluaisivat siirtyä osa-aika työhön. Vastaava luku teollisuudessa on 59 prosenttia, yksityisellä palvelualalla 66 prosenttia ja kuljetusalalla 67 prosenttia.
SAK:n Työolobarometrin ennakkotietojen mukaan 69 prosenttia työntekijöistä haluaa lyhentää työaikaansa, jos lyhentynyttä työaikaa kompensoidaan edes osin. Myös niitä, jotka olisivat valmiita lyhentämään työaikaansa täysin ilman kompensaatiota, kuten palkkaa tai muuta yhteiskunnallista vastaantuloa, on useampi kuin joka kymmenes.
– Työpaikoilla on ilmeinen tarve työntekijöiden jaksamista parantaviin toimintamalleihin. Tällaista mallia kehittelemme parhaillaan myös SAK:ssa.
Työajoista sopiminen on yksi tavallisimmista paikallisen sopimisen muodoista. SAK:laisten alojen luottamushenkilöistä 45 prosenttia on tehnyt paikallisia sopimuksia työajoista.
Työnantajat, jotka eivät salli työntekijöiden osa-aikatyötä heidän toiveestaan huolimatta, tekevät muita useammin paikallisia sopimuksia työaikoihin liittyen. Toisin sanoen kovin halu paikalliseen sopimiseen on työnantajilla, jotka eivät halua ottaa huomioon työntekijöiden työaikatoiveita.
– Vaikka työajoista sovitaan työpaikoilla paikallisesti, samalla ei juurikaan sovita työntekijöiden mahdollisuudesta halutessaan lyhentää työaikaansa. Tätä mahdollisuutta ei ehkä edes pohdita, Karoliina Huovila toteaa.
Moderniin työelämään kuuluu mahdollisuus vaikuttaa omiin työaikoihinsa
Paikallisia työaikasopimuksia tehneistä luottamushenkilöistä yli puolet (51 %) ilmoittaa, että neuvottelut ovat sujuneet vaihtelevasti tai yleensä huonosti. Kuljetusalalla näin kertoo
60 prosenttia luottamushenkilöistä. Vastaava luku teollisuudessa on 57 prosenttia.
Jos työnantaja suhtautuu työntekijöiden osa-aikatyötä koskeviin toiveisiin sallivasti, paikalliset neuvottelut sujuvat useimmiten hyvin. Jos työnantaja ei salli osa-aikatyötä työntekijöiden toiveista huolimatta, neuvottelut sujuvat yleensä huonosti tai vaihtelevasti.
– Usein erityisesti yli 55-vuotiaat työntekijät kertovat halustaan lyhentää työaikaansa jaksamisen varmistamiseksi. Mahdollisuus vaikuttaa työaikoihin on kuitenkin tärkeää myös nuorille ja perheellisille, Karoliina Huovila sanoo.
Hän tähdentää, että moderniin työelämään kuuluu mahdollisuus vaikuttaa omiin työaikoihin, niiden pituuteen ja sijoitteluun. Ihmiset haluavat joustoja voidakseen yhdistää nykyistä sujuvammin elämän eri osa-alueet. Työnantajan hyötynä ovat sitoutuneet ja paremmin jaksavat työntekijät.
SAK:n kyselyyn työaikojen paikallisesta sopimisesta vastasi 1060 luottamushenkilöä touko-kesäkuun vaihteessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Karoliina HuovilaTyömarkkinapäällikkö
Puh:040 521 9083karoliina.huovila@sak.fiLiitteet
Tietoja julkaisijasta

Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki
020 774 000https://www.sak.fi
Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Perhevapaauudistuksen onnistuminen edellyttää työnantajien asennemuutosta3.8.2022 14:52:32 EEST | Tiedote
Suomessa työntekijät suhtautuvat myönteisesti perhevapaiden tasaisempaan jakautumiseen vanhempien kesken. SAK:laisten alojen luottamusmiehistä ja työsuojeluvaltuutetuista vain kolme prosenttia kertoo, että työpaikan ilmapiiri perhevapaiden tasaisempaa jakautumista kohtaan on torjuva. Tieto kerättiin 24.6.—4.7.2022 kyselyllä, johon vastasi 860 luottamushenkilöä SAK:laisilta aloilta.
Enkät: Det är vanligt med lokala avtal om arbetstider, men ofta saknas möjligheten att frivilligt jobba deltid29.6.2022 06:30:00 EEST | Tiedote
Arbetstagarna är allt mer intresserade av att jobba deltid. Två tredjedelar av förtroendemännen och arbetarskyddsfullmäktige inom FFC berättar att det på den egna arbetsplatsen finns arbetstagare som vill övergå till deltidsarbete.
SAK, Akava ja STTK: Työpaikoille tarvitaan lisää keinoja yhdenvertaisuuden vahvistamiseksi28.6.2022 06:28:00 EEST | Tiedote
Palkansaajien keskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK haluavat parantaa mahdollisuuksia puuttua työntekijöiden kohtaamaan syrjintään. Järjestöt esittävät muun muassa yhdenvertaisuussuunnitelmaa koskevan velvoitteen ulottamista myös alle 30 työntekijän työpaikoille ja suunnitelman säännöllistä päivittämistä.
SAK:n Eloranta: Suomi ei kaipaa ostovoimaa kurjistavaa kikyä13.6.2022 15:10:57 EEST | Tiedote
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esitti viikonloppuna ”hyvinvointisopimusta” ja tänään elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ehdottaa suoraan uutta kilpailukykysopimusta.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta: Mitä kokoomuksen hyvinvointisopimus tarkoittaisi?11.6.2022 16:36:04 EEST | Tiedote
Kokoomuksen puoluekokouksessa Kalajoella puhunut Petteri Orpo linjasi puheenvuorossaan tulevien eduskuntavaalien olevan talousvaalien sijaan kotitalousvaalit. Orpo myös lupasi ”työmiljardin” ansiotuloverokevennyksiin ja esitti ”uutta hyvinvointisopimusta”.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme