Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Kyselytutkimus: Kolmasosa vanhemmista ei tasannut perhevapaiden taloudellisia vaikutuksia

Jaa

Joka kolmannessa perheessä vanhemmat eivät sopineet perhevapaiden taloudellisten vaikutusten tasaamisesta, selviää Danske Bankin kesäkuussa teettämästä kyselytutkimuksesta. Taloudelliset vaikutukset jakautuvatkin usein epätasa-arvoisesti. Perhevapaiden painottuminen naisille huonontaa osaltaan naisten ansiokehitystä ja tätä kautta pitää yllä naisten heikompaa taloudellista asemaa.

Noin joka kolmannessa perheessä perhevapaiden taloudellisten vaikutusten tasaamisesta ei sovittu yhdessä. Taloudelliset vaikutukset jakautuvat erityisesti naisten mielestä epätasa-arvoisesti. Kun naisista joka neljäs oli sitä mieltä, ettei vapaiden taloudellisia vaikutuksia jaettu tasapuolisesti, miehistä vain joka seitsemäs koki jaon epätasa-arvoiseksi. Tulokset selviävät Danske Bankin kesäkuussa teettämästä Lasikatto lompakossa –kyselytutkimuksesta. 

Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaavan johtajan Riikka Laine-Tolosen mukaan naisilla on Suomessa miehiä heikompi taloudellinen asema, joka korostuu erityisesti lapsiperhevaiheessa. Lähes joka kolmas lapsiperheissä elävistä suomalaisnaisista kokee olevansa puolisoaan taloudellisesti heikommassa asemassa.    

“On tehty tutkimuksia, joiden mukaan naisten ansiokehitys koko uran ajalta voi ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen jäädä keskimäärin 20 prosenttia miesten vastaavasta. Lasikatto naisten lompakossa johtaa arjen eriarvoisuuteen ja epäoikeudenmukaisuuteen, mutta taloudellinen epätasa-arvo on myös iso yhteiskunnallinen ongelma.”, Laine-Tolonen sanoo.  

Kohti tasa-arvoisempia perhevapaita  

Tämän kuun alussa tuli voimaan perhevapaauudistus, joka muun muassa pyrkii lisäämään työelämän ja vanhempien tasa-arvoa ja pyrkii ottamaan huomioon myös monimuotoiset perheet. Uudistus antaa esimerkiksi ensimmäistä kertaa yhtä suuren vanhempainvapaakiintiön molemmille vanhemmille.  

Laine-Tolonen pitää yhteiskunnallisia ja rakenteellisia uudistuksia tarpeellisina. Vaikka perhevapaiden jakamiseen liittyy muitakin kuin taloudellisia näkökulmia, Laine-Tolonen kehottaa sopimaan talousasioista avoimesti, koska tämän päivän päätöksillä on vaikutusta tulevaisuuden taloudelliseen mielenrauhaan.      

”Kyselymme mukaan vain alle kolmasosa perheistä rahoittaa perhevapaita yhteisillä säästöillä. Yksi tapa jakaa kustannuksia on myös esimerkiksi aloittaa yhteinen säästäminen jo hyvissä ajoin ennen perhevapaan pitämistä.”, Laine-Tolonen sanoo. 

Tietoa tutkimuksista 

 Danske Bankin Lasikatto lompakossa -kyselytutkimuksen päätavoitteena oli selvittää naisten ja miesten taloudellisen tasa-arvon toteutumista. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1518 yli 18 vuotiasta suomalaista ja tiedot kerättiin sähköpostikyselynä 13.4.–18.4.2022 välisenä aikana. 

 Danske Bank on tehnyt Taloudellinen mielenrauha -tutkimuksia vuodesta 2018 asti. Vuonna 2021 kyselytutkimukseen vastasi 3030 suomalaista ja kaikissa pohjoismaissa vastaajia oli yhteensä 8065. Aineisto kerättiin Suomessa 13.8.–24.8.2021. 

 Molemmat kyselytutkimukset toteutti Danske Bankille YouGov Finland. 

Yhteyshenkilöt

Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen
riikka.laine-tolonen@danskebank.fi
puh. 050 343 0585

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bankin sijoitusnäkemys: Osakemarkkinoilla syytä olla yhä varovainen – hyviä mahdollisuuksia joukkovelkakirjoissa1.12.2022 13:00:00 EET | Tiedote

Danske Bankin tuore sijoitusnäkemys suosittelee edelleen varovaista suhtautumista osakemarkkinoihin ja näkee hyviä mahdollisuuksia joukkovelkakirjoissa. Sekä osakkeissa että joukkovelkakirjoissa Danske Bank kehottaa pitämään etäisyyttä markkinoiden riskialtteimpiin osiin. Suositus jatkaa ylipainotusta yhdysvaltalaisiin osakkeisiin, alipainotusta eurooppalaisiin sekä neutraalia painotusta kehittyviin markkinoihin ja Japaniin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme