Kyselytutkimus: Korona iskee henkilöstöryhmistä kovimmin työntekijöihin
Koronapandemian terveysuhat ja taloudelliset vaikutukset iskevät pahiten työntekijäammateissa työskenteleviin, SAK:n teettämästä kyselytutkimuksesta ilmenee. Koronasta huolimatta lähes 80 prosenttia työntekijöistä on työssään edelleen välittömässä fyysisessä yhteydessä muihin ihmisiin. Toimihenkilöillä vastaava osuus on noin puolet.
Työntekijöillä ei kyselytutkimuksen mukaan ole mahdollisuutta siirtyä etätöihin ja suojautua siten koronatartunnalta. Vain joka kymmenes työntekijä on siirtynyt tekemään töitä pääsääntöisesti etänä. Ylemmistä toimihenkilöistä etätöihin on siirtynyt yli puolet ja alemmistakin toimihenkilöistä 40 prosenttia.
Lähes puolet työntekijöistä (48 %) on pelännyt sairastuvansa koronaan omassa työssään, ja joka viides (19 %) heistä kokee, että työnantaja ei ole huolehtinut riittävästi työpaikan turvallisuudesta. Työturvallisuuslain mukaan työnantajalla on velvollisuus huolehtia työpaikan turvallisuudesta ja terveydestä työssä.
Joka viides työntekijä on joutunut koronan vuoksi lomautetuksi, kun toimihenkilöistä lomautus on koskenut 15 prosenttia. Työntekijöistä myös joka viides kertoo toimeentulonsa heikentyneen koronan vuoksi.
SAK:n kehittämispäällikön Juha Antilan mukaan tutkimus osoittaa korona-ajan lisänneen työelämän eriarvoistumista ja polarisaatiota.
– Korona kohtelee rajuiten niitä ihmisiä, joiden asema työelämässä on muutenkin heikko. Työntekijäasemassa olevien mahdollisuudet joustaa työajan ja työntekopaikan suhteen ovat muita henkilöstöryhmiä vähäisempiä ja heidän toimeentulonsa on muita niukempi.
Kolmannes palkansaajista voi korona-aikana henkisesti huonommin kuin aikaisemmin
Koronapandemia on heikentänyt työelämässä olevien henkistä hyvinvointia. Reilu kolmannes (35 %) työntekijöistä ja alemmista toimihenkilöistä voi huonommin kuin ennen koronan aiheuttamia muutoksia.
Lähes puolet työntekijöistä (44 %) kokee lisäksi, että työ on koronan aiheuttamien muutosten vuoksi aiempaa kuormittavampaa.
– Ennalta ehkäisevät ja työkykyä tukevat palvelut kuuluvat kaikille työntekijöille. Työnantajien on syytä yhdessä työterveyshuollon kanssa etsiä toimivat keinot työn kuormittavuuden hillitsemiseksi, Juha Antila korostaa.
SAK teettämän kyselytutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy marras- ja joulukuun vaihteessa. Tutkimukseen vastasi 2053 henkilöä, jotka edustavat Suomen työikäistä väestöä. Tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa koronan vaikutuksia eri henkilöstöryhmiin Suomessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
SAK:n kehittämispäällikköä Juha Antilaa voi haastatella tutkimuksen tuloksista etukäteen perjantaina 29.1. Pyydämme lähettämään haastattelupyynnöt hänelle tekstiviestillä, puh. 050 575 1790.
Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta

Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki
020 774 000https://www.sak.fi
Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 17:ää ammattiliittoa ja noin 900 000 jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Mer än hälften av arbetstagarna har ingen flexibilitet i den dagliga arbetstiden4.3.2021 05:55:00 EET | Tiedote
Mer än hälften (56%) av arbetstagarna har ingen möjlighet till flexibilitet i den dagliga arbetstiden. Av dem som arbetar i arbetstagaryrken har 15 procent flextid, medan 27 procent har arbetstidsbank. Det framgår av FFC:s arbetslivsbarometer som publicerades i dag.
Yli puolella työntekijöistä päivittäinen työaika ei jousta lainkaan4.3.2021 05:55:00 EET | Tiedote
Yli puolella (56 %) työntekijöistä päivittäinen työaika ei jousta lainkaan. Liukuva työaika on käytössä 15 prosentilla ja työaikapankki 27 prosentilla työntekijäammateissa työskentelevistä. Tiedot käyvät ilmi tänään julkaistusta SAK:n työolobarometrista.
SAK on pettynyt vastapuolen haluun heikentää toimivaa järjestelmää3.3.2021 17:56:36 EET | Tiedote
SAK on ollut valmis edistämään paikallista sopimista sitä pohtineessa työryhmässä. Luottamusmiehen aseman heikentäminen ei ole missään vaiheessa käynyt SAK:lle, koska sillä pyritään heikentämään työntekijän turvaa.
Marko Piirainen SAK:hon johtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi1.3.2021 09:30:03 EET | Tiedote
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n hallitus on tänään nimittänyt järjestön hallinto-osaston johtajaksi sekä johtoryhmän jäseneksi 1. huhtikuuta alkaen Marko Piiraisen (45). Hän siirtyy tehtävään Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n puheenjohtajan paikalta.
FFC om reformen av familjeledigheterna: Det blir lättare att kombinera jobb och familj, men flexibiliteten blev på hälft16.2.2021 11:02:17 EET | Tiedote
Fackcentralen FFC anser att förslaget till reform av familjeledigheterna som helhet är bra. Jämfört med den nuvarande modellen tar förslaget större hänsyn till behoven hos olika familjer, barnen behandlas lika oberoende av familjeform och incitamenten för papporna att ta ut familjeledighet ökar.
SAK perhevapaauudistuksesta: Työn ja perheen yhteensovittaminen helpottuu, mutta joustavuudessa jäätiin puolitiehen16.2.2021 10:59:35 EET | Tiedote
SAK pitää esitystä perhevapaiden uudistamiseksi kokonaisuutena hyvänä. Esitys huomioi aiempaa paremmin erilaisten perheiden tarpeet, asettaa lapset keskenään samanlaiseen asemaan perhemuodosta riippumatta ja lisää isille kannusteita jäädä perhevapaalle.
FFC:s styrelse: Också arbetstagarna behöver en handräckning av regeringen8.2.2021 11:48:23 EET | Tiedote
FFC:s styrelse kräver att maximitiden med arbetslöshetsdagpenning tillfälligt ska förlängas med 100 dagar eftersom coronapandemin har lett till långvarig arbetslöshet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme