Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Kyselytutkimus: Kuluttajien luottamus suomalaisen ruuantuotannon ympäristövastuullisuuteen ja metsien aktiivisen hoidon ilmastohyötyihin kasvanut

Jaa

MTK:n teettämä Ympäristöluotain-kysely osoittaa, että kuluttajien luottamus suomalaiseen ruuantuotannon puhtauteen ja ympäristöystävällisyyteen on vahvistunut. Samalla viljelijät ja metsänomistajat luottavat itse vankasti siihen, että osaavat toimia ympäristön kannalta kestävästi.

Touko/kesäkuun aikana Kantar TNS:n tekemä seurantatutkimus on jatkoa syksyllä 2018 tehdylle Ympäristöluotain-tutkimukselle. Tulokset edustavat noin 1050 kuluttajan, 920 MTK:n viljelijäjäsenen sekä 560 metsänhoitoyhdistysten jäsenen ympäristöasenteita ja arvioita eri ympäristökysymysten merkityksellisyydestä.

86 prosenttia kuluttajista luottaa täysin tai pääosin suomalaisen ruoan puhtauteen.

– Kyselyn tuloksissa käy myös ilmi, että ruokavalion merkitys ilmastomuutoksen hillinnässä saa kuluttajien keskuudessa aiempaa vähemmän painoarvoa. Yli puolet väestöstä on täysin tai samaa mieltä siitä, että suomalainen lihantuotanto on ilmaston kannalta kestävää. Vain 14 % on asiasta eri mieltä, kuvailee MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola tutkimuksen tuloksia.

Vuoden 2018 tutkimukseen verrattuna yhä useamman kuluttajan mielestä maa- ja metsätaloutta on mahdollista tehostaa ilman, että ympäristö kärsii. Myös metsän eri käyttömuotojen yhteensovittaminen nähdään aiempaa paremmin mahdollisena. 73 prosenttia kuluttajista on sitä mieltä, että metsien aktiivinen hoito lisää metsien ilmastohyötyjä.

– Metsänomistajilla itselläänkin on vahvistunut näkemys siitä, että ilmastonmuutoksen hillintään voi omilla valinnoilla vaikuttaa. Hiilensidontayksiköiden tuottaminen ja niihin liittyvä kaupankäynti nähdään selvästi aiempaa kiinnostavampana, Pietola kertoo.

Metsänomistajat ja viljelijät ovat kiinnostuneita maa- ja metsätalouden ympäristövaikutuksista ja pitävät niitä tärkeinä.

– Tutkimus osoittaa, että jäsenistöllämme on paljon kiinnostusta ympäristöasioihin ja vahva luottamus siihen, että oma toiminta on kestävällä pohjalla eri ympäristöseikkojen suhteen. Oman toiminnan jatkuvaan kehittämiseen on selvästi sitouduttu, Pietola sanoo.

Lisätietoja
Liisa Pietola, ympäristöjohtaja, MTK, puh. 050 438 4014

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Oman maan ruoka on kriisiajan henkivakuutus – vaikean kesän koettelemat maatalousyrittäjät peräänkuuluttavat vastuullista toimintaa ruokamarkkinoilla22.9.2020 15:29:09 EESTTiedote

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n johtokunta ja maaseutunuoret kiittävät kuluttajia lisääntyneestä arvostuksen osoituksesta suomalaista ruokaa ja sen tekijöitä kohtaan. Samaa arvostusta ja vastuullisuutta tarvitsemme myös kaupalta, jotta halpuuttamisella ei lähdetä syömään ruokaketjumme toimintaedellytyksiä. Kotimaisen raaka-aineen suosiminen on myös ravintoloiden ja julkisten hankintojen tekijöiden vastuullisuutta. Myös poliittisten päättäjien tulee kantaa vastuunsa ja tarjota niin taloudellista kuin henkistäkin tukea suomalaisen ruuan tuottajille.

Sade uhkaa viljasatoa – puinnit eivät etene – laatu heikkenee11.9.2020 08:05:03 EESTTiedote

Viljojen kasvukausi on nyt sadonkorjuuvaiheessa, mutta näkymät ovat todella huonot. Suomessa koko kasvukausi on ollut kokonaisuudessaan haasteellinen. Runsaiden sateiden takia sadonkorjuu on nyt monin paikoin täysin pysähdyksissä, ja laatutappioita syntyy, kun sateet hankaloittavat puinteja. Pellot alkavat myös olla pehmeitä. Osa ohran, vehnän ja myös kauran jyvistä on alkanut itää tähkässä. Entuudestaan heikon kannattavuuden kanssa kamppaileva peltokasvisektori on erittäin huolestunut tilanteesta: onko jälleen tulossa heikko vuosi?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme