Kyselytutkimus: Nuoret kantavat huolta alkoholin aiheuttamista haitoista – alkoholin myynnin vapauttamista ei kaivata
Kantar Publicin elo-syyskuun vaihteessa toteuttamassa kyselytutkimuksessa selvitettiin suomalaisten käsityksiä alkoholista ja alkoholipolitiikasta. Huomiota kyselytutkimuksessa kiinnitettiin myös nuorimpaan vastaajajoukkoon eli 18–24-vuotiaisiin.
Kyselytutkimuksen mukaan nuoret aikuiset ovat muita enemmän huolissaan alkoholin aiheuttamista haitoista. Erittäin merkittävinä ongelmina he pitävät alkoholinkäytön aiheuttamia ongelmia lapsiperheissä sekä alkoholinkäytöstä johtuvaa perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa.
Noin kolme neljäsosaa (74 %) nuorista kokee, että ihmisten terveydestä huolehtimisen pitäisi vaikuttaa päätöksentekoon nykyistä enemmän. Lähes yhtä moni (73 %) katsoo, että tutkitulla tiedolla ja asiantuntijoilla pitäisi olla suurempi merkitys päätöksenteossa.
”Alkoholipolitiikassa tulisi kiinnittää huomio yksittäisten asioiden sijaan siihen, mitä sillä tavoitellaan ja miten se vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin. Katseen tulee olla tulevaisuudessa. Nyt tehtävät päätökset vaikuttavat eniten juuri nuoriin ja siksi onkin korkea aika antaa alkoholikeskustelussa heille ääni”, sanoo EHYT ry:n osastopäällikkö Ilmo Jokinen.
Nuoret eivät kaipaa alkoholin myynnin vapauttamista
Suurin osa nuorista aikuisista ei kaipaa laajempaa ja vapaampaa alkoholin myyntiä. Jopa 68 % nuorista on sitä mieltä, että jos alkoholia olisi enemmän ja helpommin saatavilla, siitä aiheutuvat ongelmat lisääntyisivät. Enemmistö (56 %) nuorista vastaajista uskoo myynnin vapauttamisen myös lisäävän alkoholin kulutusta. Seitsemän kymmenestä (70 %) vastaajasta pitää nykyisiä alkoholin myyntiaikoja ja -paikkoja riittävinä.
”Kyselyn tulokset voivat olla yllättäviä niille, jotka uskovat nuorten kaipaavan erityisesti nykyistä vapaampaa alkoholipolitiikkaa”, Jokinen toteaa.
Nuoret kertovat muita ikäryhmiä useammin käyttävänsä alkoholia vain muiden seurassa. Huolestuttavaa kuitenkin on se, että jopa 41 % nuorista on juonut alkoholia sosiaalisissa tilanteissa, vaikka ei olisi halunnut. Sosiaalisten suhteiden lisäksi myös sosiaalinen media, mainokset ja tuotepakkaukset vaikuttavat nuorten alkoholinkäyttöön selvästi muita ikäluokkia enemmän.
Nuoret kantavat huolta läheisistä – ja itsestään
Nuoret kokevat selvästi muita ikäluokkia useammin, että lähipiirissä käytetään liikaa alkoholia: 62 % nuorista on ollut huolissaan jonkun läheisensä alkoholinkäytöstä. Kolmasosa vastaajista kokee, että heidän perheessään käytetään liikaa alkoholia. Yhtä monen mielestä omassa ystäväpiirissä alkoholia käytetään liikaa, vaikka toisaalta 70 % vastaajista kertoo ystäväpiiriinsä kuuluvan henkilöitä, jotka eivät käytä alkoholia lainkaan.
Nuoret ovat huolissaan myös omasta alkoholinkäytöstään vanhempia ikäluokkia enemmän. Yli neljännes (28 %) on ollut huolissaan omasta alkoholinkäytöstään. Nuoret puhuvat lähipiirissään alkoholin käytöstä ja sen ongelmista enemmän kuin vanhemmat ikäluokat.
Kyselyyn vastanneista enemmistö (66 %) ei pidä humaltumista trendikkäänä. Yli puolet kertoo myös käyttävänsä alkoholia vähemmän kuin omat vanhempansa.
”Nuorissa voi olla vastuullisemman ja fiksumman alkoholikulttuurin tulevaisuus. Tämän päivän päätökset heijastuvat pitkälle tulevaisuuteen. Siksi alkoholia koskevassa päätöksenteossa olisi erityisen tärkeää ajatella ja kuunnella nuoria ”, toteaa Jokinen.
Lisätiedot:
Ilmo Jokinen, osastopäällikkö
p. 050 407 7188
ilmo.jokinen@ehyt.fi
Kyselyn toteutti Kantar Public EHYT ry:n toimeksiannosta. Tutkimuksen kohderyhmän muodostivat maamme 18 vuotta täyttäneet (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Kyselyyn vastasi 1 138 henkilöä 26.8.–6.9.2022 välisenä aikana. Kyselyssä kiinnitettiin huomiota myös nuorimpaan vastaajaryhmään (18–25-vuotiaat) ja heitä otettiin mukaan suhteellista osuutta enemmän (204 vastaajaa). Vastaukset kerättiin Gallup Forumissa, joka on Kantar Publicin käyttämä internet-vastaajapaneeli. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin + 3,0 prosenttiyksikköä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi TiittanenViestintäpäällikkö
Puh:+358 50 362 0882paivi.tiittanen@ehyt.fiLiitteet
Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihdetyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö. Jäseninämme on yli 120 yhdistystä eri puolilta Suomea. Yhdessä teemme tärkeää työtä kaikenikäisten ja -taustaisten ihmisten parissa koululaisista ikäihmisiin.
Tehtävänämme on tarjota myös uusinta tutkittua ja luotettavaa tietoa niin päihdetyön kuin päätöksenteon tueksi sekä tuoda päihdekeskusteluun kansalaisten hyvinvoinnin näkökulmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
EHYT ry: Haittaverot nousevat, mutta järjestöleikkaukset vaarantavat kansanterveystyön24.4.2025 12:34:06 EEST | Tiedote
Hallitus päätti puoliväliriihessä korottaa alkoholin ja nikotiinin haittaveroja, mikä on askel oikeaan suuntaan. Samaan aikaan kuitenkin päätettiin tehdä uusia leikkauksia sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen, mikä nostaa järjestöjen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöhön kohdistuvat leikkaukset 140 miljoonaan euroon. Ehkäisevän työn tarve on Suomessa kasvussa, mutta resursseja karsitaan – tämä muodostaa uhkan kansanterveydelle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille.
Kannanotto: Rahapelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen edellyttävät korvamerkittyä rahoitusta17.4.2025 09:31:41 EEST | Tiedote
Verkossa tapahtuva rahapelaaminen ja vedonlyönti ovat avautumassa ulkomaisille yhtiöille rahapelilainsäädännön uudistamisen myötä. Rahapelihaittatyötä tekevät järjestöt vaativat, että osa peliyhtiöiden rahapelituotoista korvamerkitään haittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen. Oikeuskanslerin mukaan korvamerkinnästä on perusteltua säätää lailla.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n korjaussarja puoliväliriiheen: Neljä huomiota pääministeri Orpon hallituksen päihde- ja rahapelipolitiikasta2.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu huhtikuussa 2025 puoliväliriiheen. Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta hallituksen välitilinpäätös ei ole mairitteleva. Päihde- ja rahapelipolitiikan korjaussarjalle on akuutti tarve.
Hallitus tuo uuden rahapelilain eduskuntakäsittelyyn – EHYT ry varoittaa lisääntyvistä rahapelihaitoista20.3.2025 14:11:21 EET | Tiedote
Hallitus on tuomassa eduskuntaan esityksensä uudeksi rahapelilaiksi. Kyseessä on historiallinen lakimuutos, jonka seurauksena Veikkauksella ei olisi enää yksinoikeutta verkossa pelattaviin rahapeleihin, vaan ne avautuisivat ulkomaalaisille toimijoille ja yksityiselle voitontavoittelulle. Esityksen mukaan uuden lain tarkoituksena on ”taata rahapeleihin osallistuvien oikeusturva, estää rahapeleihin liittyvät väärinkäytökset ja rikokset sekä ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja.”
Nuoret löysivät matalan kynnyksen avun päihdeongelmiin - auttavan puhelimen tulevaisuus uhattuna29.1.2025 08:38:00 EET | Tiedote
Yhä useampi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvontaan soittavista on nuori aikuinen. Vuonna 2024 jo noin viidennes (19 %) palvelusta apua hakeneista oli 18–29-vuotiaita, kun vielä vuonna 2021 nuoria soittajia oli vain 12 %. Päihdeneuvonta tarjoaa neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme