EHYT

Kyselytutkimus: Nuoret kantavat huolta alkoholin aiheuttamista haitoista – alkoholin myynnin vapauttamista ei kaivata 

Jaa
Nuoret aikuiset kokevat alkoholin aiheuttamat ongelmat yhteiskunnassa suuremmiksi kuin vanhemmat ikäryhmät, selviää Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n teettämästä kyselytutkimuksesta*. Enemmistö nuorista myös uskoo, että alkoholin nykyistä vapaampi myynti lisäisi sekä alkoholin kulutusta että siitä aiheutuvia haittoja.

Kantar Publicin elo-syyskuun vaihteessa toteuttamassa kyselytutkimuksessa selvitettiin suomalaisten käsityksiä alkoholista ja alkoholipolitiikasta. Huomiota kyselytutkimuksessa kiinnitettiin myös nuorimpaan vastaajajoukkoon eli 18–24-vuotiaisiin.

Kyselytutkimuksen mukaan nuoret aikuiset ovat muita enemmän huolissaan alkoholin aiheuttamista haitoista. Erittäin merkittävinä ongelmina he pitävät alkoholinkäytön aiheuttamia ongelmia lapsiperheissä sekä alkoholinkäytöstä johtuvaa perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa.  

Noin kolme neljäsosaa (74 %) nuorista kokee, että ihmisten terveydestä huolehtimisen pitäisi vaikuttaa päätöksentekoon nykyistä enemmän. Lähes yhtä moni (73 %) katsoo, että tutkitulla tiedolla ja asiantuntijoilla pitäisi olla suurempi merkitys päätöksenteossa.   

”Alkoholipolitiikassa tulisi kiinnittää huomio yksittäisten asioiden sijaan siihen, mitä sillä tavoitellaan ja miten se vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin. Katseen tulee olla tulevaisuudessa. Nyt tehtävät päätökset vaikuttavat eniten juuri nuoriin ja siksi onkin korkea aika antaa alkoholikeskustelussa heille ääni”, sanoo EHYT ry:n osastopäällikkö Ilmo Jokinen.

Nuoret eivät kaipaa alkoholin myynnin vapauttamista 

Suurin osa nuorista aikuisista ei kaipaa laajempaa ja vapaampaa alkoholin myyntiä. Jopa 68 % nuorista on sitä mieltä, että jos alkoholia olisi enemmän ja helpommin saatavilla, siitä aiheutuvat ongelmat lisääntyisivät. Enemmistö (56 %) nuorista vastaajista uskoo myynnin vapauttamisen myös lisäävän alkoholin kulutusta. Seitsemän kymmenestä (70 %) vastaajasta pitää nykyisiä alkoholin myyntiaikoja ja -paikkoja riittävinä.

”Kyselyn tulokset voivat olla yllättäviä niille, jotka uskovat nuorten kaipaavan erityisesti nykyistä vapaampaa alkoholipolitiikkaa”, Jokinen toteaa.  

Nuoret kertovat muita ikäryhmiä useammin käyttävänsä alkoholia vain muiden seurassa. Huolestuttavaa kuitenkin on se, että jopa 41 % nuorista on juonut alkoholia sosiaalisissa tilanteissa, vaikka ei olisi halunnut. Sosiaalisten suhteiden lisäksi myös sosiaalinen media, mainokset ja tuotepakkaukset vaikuttavat nuorten alkoholinkäyttöön selvästi muita ikäluokkia enemmän.

Nuoret kantavat huolta läheisistä – ja itsestään

Nuoret kokevat selvästi muita ikäluokkia useammin, että lähipiirissä käytetään liikaa alkoholia: 62 % nuorista on ollut huolissaan jonkun läheisensä alkoholinkäytöstä. Kolmasosa vastaajista kokee, että heidän perheessään käytetään liikaa alkoholia. Yhtä monen mielestä omassa ystäväpiirissä alkoholia käytetään liikaa, vaikka toisaalta 70 % vastaajista kertoo ystäväpiiriinsä kuuluvan henkilöitä, jotka eivät käytä alkoholia lainkaan.

Nuoret ovat huolissaan myös omasta alkoholinkäytöstään vanhempia ikäluokkia enemmän. Yli neljännes (28 %) on ollut huolissaan omasta alkoholinkäytöstään. Nuoret puhuvat lähipiirissään alkoholin käytöstä ja sen ongelmista enemmän kuin vanhemmat ikäluokat. 

Kyselyyn vastanneista enemmistö (66 %) ei pidä humaltumista trendikkäänä. Yli puolet kertoo myös käyttävänsä alkoholia vähemmän kuin omat vanhempansa.

”Nuorissa voi olla vastuullisemman ja fiksumman alkoholikulttuurin tulevaisuus. Tämän päivän päätökset heijastuvat pitkälle tulevaisuuteen. Siksi alkoholia koskevassa päätöksenteossa olisi erityisen tärkeää ajatella ja kuunnella nuoria ”, toteaa Jokinen.

Lisätiedot:
Ilmo Jokinen, osastopäällikkö
p. 050 407 7188
ilmo.jokinen@ehyt.fi  

Kyselyn toteutti Kantar Public EHYT ry:n toimeksiannosta. Tutkimuksen kohderyhmän muodostivat maamme 18 vuotta täyttäneet (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Kyselyyn vastasi 1 138 henkilöä 26.8.–6.9.2022 välisenä aikana. Kyselyssä kiinnitettiin huomiota myös nuorimpaan vastaajaryhmään (18–25-vuotiaat) ja heitä otettiin mukaan suhteellista osuutta enemmän (204 vastaajaa). Vastaukset kerättiin Gallup Forumissa, joka on Kantar Publicin käyttämä internet-vastaajapaneeli. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin + 3,0 prosenttiyksikköä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 17-19
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihdetyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö. Jäseninämme on yli 120 yhdistystä eri puolilta Suomea. Yhdessä teemme tärkeää työtä kaikenikäisten ja -taustaisten ihmisten parissa koululaisista ikäihmisiin.


Tehtävänämme on tarjota myös uusinta tutkittua ja luotettavaa tietoa niin päihdetyön kuin päätöksenteon tueksi sekä tuoda päihdekeskusteluun kansalaisten hyvinvoinnin näkökulmaa.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Alkoholin myynnin laajentaminen syventäisi sote-kriisiä19.3.2023 07:50:00 EET | Tiedote

Sosiaali- ja terveyssektori on hyvinvointiyhteiskunnan selkäranka, jota alkoholihaitat kuormittavat merkittävästi. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n kyselytutkimukseen vastanneet lääkärit ja hoitajat ovat arvioineet alkoholinkäyttöön liittyvien vastaanottokäyntien lisääntyneen. Alkoholin sote-järjestelmälle aiheuttamaa mittavaa kuormitusta ei tule lisätä tuomalla yli 5,5 prosenttisia alkoholijuomia ruokakauppoihin, kioskeihin ja huoltoasemille. Suomalaisista 78 prosenttia pitää nykyisiä alkoholin myyntiaikoja ja -paikkoja riittävinä.

Nikotiiniton Suomi saavutetaan nuorten ympäristöihin vaikuttamalla1.2.2023 08:40:00 EET | Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmä julkisti eilen kehittämisehdotuksensa lakimuutoksiksi ja muiksi toimenpiteiksi, joiden tarkoituksena on tukea ja edistää tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppumista Suomessa vuoteen 2030 mennessä. Erityisen kannatettavia ovat EHYT ry:n näkemyksen mukaan toimenpide-ehdotukset, jotka liittyvät nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön aloittamisen ehkäisyyn.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme