Suomen Vuokranantajat ry

Kyselytutkimus: Yksityiset vuokranantajat kaihtavat isoja riskejä

Jaa

Yksityiset vuokranantajat kaihtavat riskiä ja maksavat vastikkeensa erittäin säntillisesti. Tämä käy ilmi Suomen Vuokranantajien tuoreesta jäsenkyselystä, johon vastasi lähes 2500 yksityistä vuokranantajaa. Suurimmaksi tulevaisuuden riskiksi vuokranantajat nostavat verotuksen kiristyminen. Vastausten perusteella verovähennysoikeuden poisto laskisi merkittävästi riskiä kaihtavien vuokranantajien kiinnostusta tarjota uusia vuokrakoteja.

Yksityiset vuokranantajat kaihtavat isoa riskiä ja hakevat maltillista tuottoa. Lähde: Vuokranantaja 2021 -kysely
Yksityiset vuokranantajat kaihtavat isoa riskiä ja hakevat maltillista tuottoa. Lähde: Vuokranantaja 2021 -kysely

Vuokranantajat ovat riskiä kaihtavia asuntosäästäjiä

Suomen Vuokranantajien tuore Vuokranantaja 2021 -jäsenkysely valottaa kuvaa suomalaisesta yksityisestä vuokranantajasta. Tyypillinen suomalainen vuokranantaja on keskituloinen ja keski-ikäinen nainen tai mies, joka vuokraa yhdestä kahteen asuntoa. Selkeästi yleisin asuntosijoittamisen tavoite on säästäminen eläkepäivien toimeentulon turvaksi (45 %).

”Vuokranantajat ovat riskinkaihtajia. Yli 90 prosentille vastaajista asuntosijoittamisessa ensisijaista on sijoittamisen turvallisuus. Asunnot ovat valikoituneet sijoituskohteeksi, koska ne nähdään matalariskisinä pienen tai maltillisen tuoton tuojina. Koronakriisin maltilliset vaikutukset vuokramarkkinoihin ovat osaltaan korostaneet asuntosijoittamisen vakautta muihin sijoitusmuotoihin verrattuna. Suurten pikavoittojen ja riskien sijaan asuntosijoittamisella haetaan pitkäjänteisesti turvaa tulevaisuuden varalle”, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Vastikkeet maksettu poikkeusoloissakin säntillisesti

Vuokranantajilta kysyttiin myös hoito- tai rahoitusvastikkeiden mahdollisista maksuvaikeuksista korona-aikana. Vastaajista 98 prosentilla ei ollut minkäänlaisia vaikeuksia hoitaa vastikevelvollisuuksia. Kaikista vastaajista suurempia vaikeuksia oli ollut vain kahdella promillella.

”Usein toistuva väite on, että asuntosijoittajat olisivat osakkaina riskialttiimpia kuin omistusasujat. Väitteelle ei kuitenkaan koskaan esitetä mitään näyttöä. Asuntojen keskittynyt omistus yhdelle taholle taloyhtiössä saattaa olla riski, mutta yksittäiset sijoittajaomistajat ovat tutkimuksemme mukaan poikkeusoloissakin maksaneet vastikkeet säntillisesti”, Rokkanen toteaa.

Verotuksen kiristyminen uhka vuokra-asuntojen tarjonnan kasvulle

Vuokranantajat nostavat kyselyssä verotuksen kiristymisen selkeästi suurimmaksi asuntosijoittamisen riskiksi. Kyselyssä kartoitettiin myös mahdollisen verovähennysoikeuden poiston vaikutuksia. Hallitusohjelmaan on kirjattu selvitys taloyhtiölainojen lyhennysten verovähennysoikeuden poistamisesta. Poiston jälkeen uudis- tai korjausrakentamista varten otettujen tuloutettujen taloyhtiölainojen rahoitusvastikkeita ei saisi enää vähentää verotuksessa vuokratuloista, vaan nämä huomioitaisiin vasta asuntoa myytäessä. 

Vastaajilta kysyttiin, miten mahdollinen verovähennysoikeuden poistaminen vaikuttaisi heidän kiinnostukseensa uudiskohteiden ja peruskorjattujen kohteiden asuntoihin, joissa on paljon yhtiölainaa.

”Molemmissa tapauksissa lähes 60 prosenttia vastaajista ilmoittaa, että heidän kiinnostuksensa loppuisi täysin tai laskisi merkittävästi. Kiinnostuksen pudotus on vielä merkittävämpi, jos tarkastelusta rajataan vastaajat, jotka eivät verotuksesta riippumatta ole kiinnostuneita hankkimaan uusia asuntoja”, Rokkanen sanoo.

Rokkanen ei pidä vuokranantajien vastauksia yllättävinä. Vuokranantajat tavoittelevat tyypillisesti positiivista kassavirtaa, jossa vuokrasta jää kuukausittain yli jonkin verran turvapuskuria vastikkeiden, lainanlyhennysten sekä verojen maksamisen jälkeen. Verovähennysoikeus vaikuttaa positiivisesti kassavirtaan ja siirtää veronmaksun hetkeen, kun tilillä on rahat asunnon myynnistä.

”Verovähennysoikeuden poistuminen kääntäisi monessa tapauksessa kassavirran negatiiviseksi. Tämä vähentäisi riskiä kaihtavien vuokranantajien kiinnostusta tarjota vuokrakoteja. Sijoittajakysynnän lasku vaikuttaisi taas negatiivisesti rakentamiseen. Vuokra-asuntojen etsijöiden ohella myös oman kodin ostajien tarjonta supistuisi, jos hankkeet lykkäytyisivät tai peruuntuisivat”, Rokkanen arvioi.

Vuokranantaja 2021 -kysely toteutettiin 19.11.–7.12.2020. Kysely on Suomen Vuokranantajat ry:n vuotuinen jäsenkysely. Kyselyyn osallistui 2466 vuokranantajaa ympäri Suomen. Vuokranantaja-kysely tarjoaa vuosittain Suomen laajimman kuvan yksityisten vuokranantajien tilanteesta ja näkemyksistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Yksityiset vuokranantajat kaihtavat isoa riskiä ja hakevat maltillista tuottoa. Lähde: Vuokranantaja 2021 -kysely
Yksityiset vuokranantajat kaihtavat isoa riskiä ja hakevat maltillista tuottoa. Lähde: Vuokranantaja 2021 -kysely
Lataa
Vuokranantajat nostavat kyselyssä verotuksen kiristymisen selkeästi suurimmaksi asuntosijoittamisen riskiksi.
Vuokranantajat nostavat kyselyssä verotuksen kiristymisen selkeästi suurimmaksi asuntosijoittamisen riskiksi.
Lataa
Vastikkeet maksettu poikkeusoloissakin säntillisesti.
Vastikkeet maksettu poikkeusoloissakin säntillisesti.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 300 000 asuntoa, joita vuokraavat eteenpäin yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 24 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Koronatilanne vaikuttaa taloyhtiöiden yhtiökokouksiin: kyllä etäyhteyksille, ei korjausten lykkäämiselle15.2.2021 08:00:00 EETTiedote

Kevään varsinaisen yhtiökokouksen järjestäminen on taas monessa taloyhtiössä ajankohtaista. Koronatilanne kannustaa edelleen etäyhteyksien tarjoamiseen yhtiökokouksissa. Korjaushankkeita ei kuitenkaan enää kannata lykätä koronatilanteen varjolla. Suomen Vuokranantajien lakimies Jenni Valkama koosti, miten koronatilanne kannattaa huomioida yhtiökokouksissa.

Vuokrat nousivat vuonna 2020 nopeimmin Turussa, Espoossa, Vantaalla ja Keravalla21.1.2021 11:10:00 EETTiedote

Tilastokeskuksen tuoreiden vuokratilastojen mukaan vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat viime vuonna koko maassa 1,2 prosentilla. Vuokrat nousivat suurissa kaupungeissa selkeästi keskisuuria ja pieniä kaupunkeja nopeammin. Poikkeuksen muodostavat pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen linkittyvät Kerava, Järvenpää ja Porvoo. Myös Rovaniemellä vuokrat nousivat lähes yhtä paljon kuin pääkaupunkiseudulla.

Asuntomarkkinoiden monipuolinen toimijakenttä tärkeää varmistaa - valtion roolia asuntopolitiikassa ei tule vahvistaa21.12.2020 10:55:22 EETTiedote

Asuntopoliittista kehittämisohjelmaa valmistellut virkamiestyöryhmä julkaisi perjantaina raporttinsa. Suomen Vuokranantajat pitää tärkeänä asuntopoliittisen kehittämisohjelman tavoitetta lisätä asuntopolitiikan ennustettavuutta ja pitkäjänteisyyttä. Ratkaisuna ei ole kuitenkaan valtion roolin vahvistaminen, vaan toimivien asuntomarkkinoiden ja monipuolisen toimijakentän merkityksen tunnistaminen nykyistä paremmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme