Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Kyyveden valuma-aluetalkkari –pilottihankkeessa edistetään maa- ja metsätalouden vesienhallintaa

Jaa
Vuoden alussa käynnistyneessä pilottihankkeessa tehdään yhteistyötä maanomistajien ja paikallisten toimijoiden kanssa ja edistetään valuma-aluelähtöisellä suunnittelulla maa- ja metsätalouden vesiensuojelutoimenpiteiden toteutumista.
Ilmakuva Kyyvedeltä.
Ilmakuva Kyyvedeltä.

Etelä-Savossa Mikkelin, Kangasniemen ja Pieksämäen alueilla toimiva valuma-aluetalkkari neuvoo, opastaa ja tukee Kyyveden valuma-alueen maanomistajia ja esimerkiksi osakaskuntia, ojitusyhtymiä, yhdistyksiä ym. toimijoita suunnitelmien ja toimenpiteiden edistämiseksi ja toteuttamiseksi. Talkkari järjestää yhteistyössä paikallisten toimijoiden ja maanomistajien kanssa työnäytöksiä sekä muita infoja ja tapaamisia, joissa havainnollistetaan käytännönläheisesti erilaisten maa- ja metsätalouden vesiensuojelutoimenpiteiden ja teknisten ratkaisujen toteutusta sekä kerrotaan niiden merkityksestä vesienhoidon ja vesiensuojelun tavoitteiden saavuttamiseksi. Pilottihankkeessa kokeillaan valuma-aluetalkkarin toimintatapaa ja kehitetään sen pohjalta vesienhoidon toimintamalli, jota voidaan soveltaa muillakin alueilla.

Metsistä ja pelloilta vesistöihin karkaavat ylimääräiset ravinteet, kiintoaine- ja humuskuormitus aiheuttavat rehevöitymistä ja muita ongelmia vesistöissä. Valuma-aluelähtöisen vesienhallinnan avulla huolehditaan sekä vesiensuojelusta että maa- ja metsätalouden toimintaedellytyksistä samanaikaisesti. Kestävä vesienhallinta auttaa sopeutumaan myös muuttuvaan ilmastoon, kuten tulviin ja kuivuuteen sekä varjelemaan luonnon monimuotoisuutta. Hankkeen rahoituksella toteutetaan vähintään kaksi vesienhallinnan rakennetta kohdealueelle sekä edistetään muiden vesiensuojelurakenteiden toteutumista hankkeessa koottavan suunnittelutyöpakin avulla ja ohjaamalla ne sopivan rahoituslähteen piiriin.

Pilottihankkeet osana vesiensuojelun tehostamisohjelmaa

Kyyveden valuma-aluetalkkari on yksi neljästä valtakunnallisesta ELY-keskusten koordinoimasta valuma-aluepilotista, jotka edistävät valuma-aluelähtöistä vesienhallintaa etsimällä parhaita käytäntöjä tunnistettuihin haasteisiin yhdessä maanomistajien kanssa. Pilottihankkeet on rahoitettu ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta. Kyyveden pilottihankkeen budjetti on yhteensä 250 000 euroa ja hankkeen toteutusta valvoo Etelä-Savon ELY-keskus.

Kyyveden valuma-aluetalkkarina toimii Eeva Lahtinen ProAgria Etelä-Savossa. Hänet tavoittaa puhelimitse numerosta 050 470 3884 ja sähköpostilla eeva.lahtinen@proagria.fi. Ota yhteyttä Eevaan, jos haluat osallistua pilottihankkeen toimintaan. Talkkaritoiminta jatkuu syksyyn 2024 saakka.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eeva Lahtinen, Kyyveden valuma-aluetalkkari, ProAgria Etelä-Savo, p. 050 470 3884, eeva.lahtinen@proagria.fi


Juho Kotanen, johtava asiantuntija, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 192, juho.kotanen@ely-keskus.fi

Kuvat

Ilmakuva Kyyvedeltä.
Ilmakuva Kyyvedeltä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Helmi-ohjelmassa tapahtuu: Rantasalmelle valmistellaan luonnon monimuotoisuutta vahvistavaa Helmi-keskittymää ja ELY-keskus etsii kunnostettavia pienvesikohteita26.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Helmi-elinympäristöohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön ohjelma, jossa hoidetaan ja kunnostetaan maamme arvokkainta luontoa. Etelä-Savoon on suunnitteilla useita Helmi-keskittymiä ja niistä ensimmäistä valmistellaan Rantasalmelle. Maanomistajat voivat ehdottaa Helmi-ohjelmaan maillaan sijaitsevia kunnostuksen tarpeessa olevia pienvesiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme