Oulun yliopisto

Laaja kohorttitutkimus selvittää koronapandemian vaikutuksia keski-ikäisten mielenterveyteen ja hyvinvointiin

Jaa

Oulun yliopiston tutkijat ovat alkaneet selvittää koronapandemian vaikutuksia vuonna 1966 syntyneisiin Pohjois-Suomen syntymäkohortin jäseniin. Tutkittavat ovat nyt 55-vuotiaita.

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää esimerkiksi sitä, miten pandemia on vaikuttanut henkilöiden mielenterveyteen tai muuttanut heidän terveyskäyttäytymistään tai sosiaalisia suhteitaan.

”Ihmiset reagoivat yksilöllisesti terveysuhkiin, sosiaaliseen eristäytymiseen sekä negatiivissävytteiseen uutisointiin. Nämä voivat joillain lisätä psykososiaalista stressiä. Haluamme saada lisätietoa muun muassa siitä, mitkä tekijät vaikuttavat psykososiaalisen stressin kehittymiseen ja ilmentymiseen”, professori Sylvain Sebert kuvaa.

Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966 on eliniän mittainen seurantatutkimus, joka kattaa yli 12 000 vuonna 1966 Pohjois-Suomessa syntynyttä henkilöä. Kohortin jäsenistä on kerätty tietoa jo raskausajalta lähtien säännöllisin väliajoin.

Nyt alkaneeseen tutkimukseen sisältyy verkkokysely ja kognitiivista suoriutumista mittaavia testejä. Tutkittavilta kerätään kyselyllä tietoa koronaviruspandemian vaikutuksista arkielämään, terveyskäyttäytymiseen, sosiaalisiin suhteisiin, talouteen ja työelämään sekä mielenterveyteen ja elämänlaatuun. Kognitiivisten testien avulla mitataan muistia ja oppimista.

”Kohortin jäseniä on seurattu läpi elämän ja tutkittavista on olemassa jo entuudestaan runsaasti tutkimustietoa ja näytteitä. Tämä kaikki antaa loistavan lähtökohdan tutkia pandemian vaikutuksia terveyden ja hyvinvoinnin kehittymiseen koko elinkaaren näkökulmasta”, tohtorikoulutettava Helmi Ikonen kertoo.

Tämänhetkinen tutkimusnäyttö osoittaa, että lihavuus, tyypin 2 diabetes sekä sydän- ja verisuonitaudit lisäävät riskiä koronavirusinfektioon sairastumiseen ja vakaviin oireisiin. Nyt alkanut tutkimus voi tuoda lisätietoa myös siitä, miksi jotkut sairastuvat vakavammin kuin toiset.

Jo yli 2 400 kohortin jäsentä on vastannut pandemian vaikutuksia selvittävään kyselyyn ja suorittanut kognitiivista suoriutumista mittaavia testejä. Kaikkiaan tiedonkeruu kestää kesään saakka. Ensimmäisiä tuloksia tutkijat odottavat saavansa jo tämän vuoden aikana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Professori Sylvain Sebert (englanti)
Elinikäisen terveyden tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto
sylvain.sebert@oulu.fi
p. 050 344 0842

Tohtorikoulutettava Helmi Ikonen
Elinikäisen terveyden tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto
helmi.ikonen@oulu.fi
p. 040 502 1258

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Sepelvaltimotauti on yleisin sydänperäisen äkkikuoleman syy myös nuorilla aikuisilla – ruumiinavauksessa löytyy usein pitkälle edennyt sydänsairaus3.3.2021 07:00:00 EETTiedote

Sepelvaltimotaudin ajatellaan olevan lähinnä vanhemman väestön sairaus mutta sen merkitys myös nuoremmilla ihmisillä on ymmärretty. Oulun yliopiston tutkijat selvittivät sepelvaltimotaudin yleisyyttä ja ruumiinavauslöydöksiä alle 50-vuotiailla sydänperäisen äkkikuoleman uhreilla. 44 % alle 50-vuotiaiden sydänperäisistä äkkikuolemista johtui sepelvaltimotaudista.

Iltavirkut kokevat työkykynsä aamuvirkkuja heikommaksi24.2.2021 05:00:00 EETTiedote

Iltavirkut keski-ikäiset kokevat työkykynsä huonoksi kaksi kertaa useammin aamuvirkkuihin ikätovereihinsa verrattuna, osoittaa Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 pohjautuva Oulun yliopiston tutkimus. Tutkimuksessa saatiin lisäksi viitteitä siitä, että iltavirkuilla miehillä riski ennenaikaiseen työkyvyttömyyseläkkeeseen voi olla kohonnut. Kyseessä on maailmanlaajuisesti ensimmäinen väestöpohjainen tutkimus, jossa on selvitetty yksilöllisen kronotyypin yhteyttä työkykyyn ja työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme