Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Laaja seurantaryhmä kävi keskustelua hyvinvointialueen valmistelun tilanteesta

Jaa

Hyvinvointialueen valmistelun seurantaryhmänä ja POPsote-hankkeen ohjausryhmänä toimiva laaja poliittinen ryhmä kokoontui vuoden viimeiseen etäkokoukseen maanantaina 20.12.2021. Ryhmään kuuluvat varsinaisten jäsenten lisäksi alueen kuntajohtajat ja sidosryhmien edustajat. Puhetta johti Antero Aulakoski.

Hyvinvointialueen valmistelu etenee ja POPsote-hanke jatkuu

Muutosjohtaja Ilkka Luoma kertoi hyvinvointialueen valmistelun etenemisestä. Toiminnallinen ja hallinnollinen muutos on valtava: Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on vuosibudjetiltaan maan kolmanneksi suurin, pinta-alaltaan toiseksi suurin ja hyvinvointialueella sijaitsevien kuntien ja yhteen liittyvien sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen organisaatioiden määrällä mitaten suurin.

Poliittisen rakenteen lisäksi organisaation valmistelu on edennyt järjestämistoiminnoissa, konsernipalveluissa, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannossa ja pelastustoimessa.

POPsoten hankejohtaja Jouko Luukkonen antoi tilannekatsauksen POPsote-hankkeesta ja hankkeiden jatkohauista. Rakennehanke päättyy tämän vuoden lopussa. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke jatkuu. Uusina kehittämisohjelmina alkavat kuntoutus ja vammaisten palvelut. Hankkeeseen sisältyy myös jonojenpurkutoimia.

Pelastustoimi on sosiaali- ja terveystoimen kanssa rinnakkainen toimiala

Pelastustoimen organisaatio on tarkentunut. Pelastustoimen aluejako poikkeaa jonkun verran sosiaali- ja terveyspalveluiden aluejaosta. Jako on kuitenkin hallinnollinen, eikä sillä ole merkitystä alueen väestön avunsaannin näkökulmasta. Pelastustilanteissa kohteeseen hälytetään aina lähin, nopein ja tarkoituksenmukaisin yksikkö aluerajoista riippumatta.

Poikkeava aluejako ei ole este yhteistyölle. Alueelliset poliittiset neuvottelukunnat käsittelevät sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi myös pelastustoimen asioita. Vuosina 2023–2024 tarkastellaan aluejakojen toimivuutta ja tarkoituksenmukaisuutta koko hyvinvointialueen tasolla.

Organisaatiota rakennetaan vastuuyksikkötasolle

Toimialueiden valmistelua on viety eteenpäin vastuuyksikkötasolle pelastustoimen lisäksi järjestämistoiminnoissa, konsernipalveluissa ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannossa.

Järjestämistoimintojen vastuuvalmistelija Kirsti Ylitalo-Katajisto esitteli järjestämisen kokonaisuutta, tehtäviä ja johtamisrakennetta.

Konsernipalvelujen vastuuvalmistelija Jouko Luukkonen kävi läpi konsernipalveluiden organisoitumista. Sisällöt ja johtamisjärjestelmä ovat tarkentuneet. Tutkimus- ja koulutuspalvelut ovat yhteiset järjestämistoiminnon kanssa.

Muutosjohtaja Ilkka Luoma esitteli sote-palvelutuotannon jatkovalmistelua. Viidelle toimialueelle sijoittuu merkittävä osa hyvinvointialueen resursseista. Keskeistä johtamisjärjestelmässä on matala organisaatio, jossa esihenkilöiden työmäärä on hallittava, sekä laadukkaiden, yhdenvertaisten palveluiden varmistaminen.

Seuraavat kokoukset

  • Ti 25.1.2022 klo 13–16
  • Ti 22.2.2022 klo 13–16

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Laajan poliittisen ohjaus- ja seurantaryhmän puheenjohtaja Antero Aulakoski
antero.aulakoski@raahe.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on yksi Suomen 21 hyvinvointialueesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme