Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Laaja tutkimusaineisto: Korona-ajan poikkeukselliset rajoitukset koettelivat nuoria – yksinäisyys lisääntyi ja osallisuus heikkeni

Jaa

Nuoret joutuivat Suomessa sopeutumaan koronapandemian aikana poikkeuksellisiin rajoituksiin, jotka estivät heitä harrastamasta, käymästä lähikoulua ja tapaamasta muita nuoria. Nuorten elämänpiiri rajautui kotiin ja lähimpiin ihmisiin. Korona-aikana nuorten yksinäisyys lisääntyi sekä osallisuus ja psyykkinen hyvinvointi heikentyivät.

Osallisuus heikentyi erityisesti taloudellisen tilanteensa tai terveytensä erittäin heikoksi kokeneilla sekä sukupuolivähemmistöön kuuluvilla nuorilla. Korona-aika supisti nuorten osallistumisen, elämän hallittavuuden, merkityksellisyyden ja yhteenkuuluvuuden kokemuksia.

”Nuoruuteen kuuluu erilaisten asioiden kokeileminen ja kokeminen sekä erilaisten ihmisten tapaaminen. Koska rajoitukset veivät niihin pitkälti mahdollisuudet, korona-ajan rajoitukset tuntuivat nuorten elämässä paljon, mikä saattoi johtaa ahdistukseen ja masennukseen”, kertoo johtava tutkija Anna-Maria Isola THL:stä.

Tiedot selviävät Nuorten elinolot -vuosikirjasta 2022, joka kokoaa monitieteisesti tutkimustietoa lasten ja nuorten korona-ajan kokemuksista ja vaikutuksista.

Korona lisäsi korkeakouluopiskelijoiden ja nuorten naisten yksinäisyyttä

Yksinäisyyden kokemukset lisääntyivät korona-aikana erityisesti korkeakouluopinnot vasta aloittaneilla. Koska opinnot alkoivat etäopiskeluna, näille nuorille ei päässyt muodostumaan hyvinvoinnin kannalta tärkeitä perinteisiä opiskelijayhteisöjä.

”Korona-aika sysäsi vaikeisiin elämäntilanteisiin osan niistäkin korkeakouluopiskelijoista ja työelämään siirtyvistä nuorista, joiden pärjäämisestä ei ollut huolta ennen pandemiaa. Nuorten mahdollisuudet turvautua sosiaalisen tuen lähteisiin, kuten kavereihin, harrastuksiin ja läheisiin ihmissuhteisiin, vähenivät tai katkesivat hetkeksi kokonaan”, toteaa THL:n erikoistutkija Marjatta Kekkonen.

”Kaikille nuorille korona-aika ei kuitenkaan ollut yhtä rankka, vaan osa nuorista sai etäopiskelussa onnistumisen kokemuksia opintosuoritusten tehostumisena, ajankäytön joustavuutena ja digitaalisten taitojen kehittymisenä”, Kekkonen jatkaa.

Yksinäisyyden kokemukset olivat viisi kertaa yleisempiä korkeakouluopiskelijoilla, jotka kokivat itsensä muutoinkin psyykkisesti kuormittuneeksi. Nuoret naisopiskelijat kokivat yksinäisyyttä miehiä useammin. Myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten yksinäisyyden kokemukset lisääntyivät.

Nuoret aikuiset joutuivat jatkuvasti punnitsemaan keitä he voivat tavata koronaturvallisesti, miten ja missä. Nuorten mahdollisuus itse säädellä yksinoloa häiriintyi.

Vakava koronatauti harvinainen nuorilla

Heinäkuuhun 2022 mennessä alle 30-vuotiailla oli ollut lähes 450 000 terveydenhuollossa varmennettua koronatartuntaa. Kuitenkin nuorten vakavat sairastumiset, tehohoidon tarve ja nuorten koronakuolemat ovat olleet hyvin harvinaisia. Koronaan liittyviä kuolemia oli todettu alle 20-vuotiailla yhdeksän ja 20–29-vuotiailla 18. Neljä viidestä 18–29-vuotiaasta nuoresta oli saanut vähintään kaksi koronarokotetta.

Nuorten elinolot -vuosikirjan on toimittanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yhteistyössä Nuorisotutkimusseuran sekä valtion nuorisoneuvoston kanssa. Joka toinen vuosi ilmestyvä vuosikirja tuottaa tietoa nuoruuden ikävaiheesta kulloinkin ajankohtaisen ilmiön näkökulmasta. Vuosikirja koostuu 15 empiirisestä tutkimuksesta sekä tilastokatsauksesta. Tutkimusaineistot ovat ainutlaatuista dokumentaatiota lasten ja nuorten kokemuksista koronakriisin alkuvaiheesta.

Lähde 

Marjatta Kekkonen, Mika Gissler, Päivi Känkänen, Anna-Maria Isola. Poikkeuksellinen nuoruus korona-aikaan. Nuorten elinolot -vuosikirja 2022. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL). Teema 34/2022.

Julkaisua voi ostaa painettuna THL:n verkkokaupasta

Lisätietoja

Marjatta Kekkonen (Nuorten elinolot -vuosikirja)
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 7401
etunimi.sukunimi@thl.fi

Anna Maria Isola (Nuorten elinolot -vuosikirja, osallisuus)
johtava tutkija
THL
puh. 029 524 7334
etunimi.sukunimi@thl.fi

Mika Gissler (Nuorten elinolot -vuosikirja, tilastot ja rekisterit)
tutkimusprofessori
THL
puh. 029 524 7279
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL:n koronaraportointi uudistuu 8.12. – verkkosivut tarjoavat aiempaa täsmällisempää tietoa sairaalahoidosta ja koronaan liittyvistä kuolemista7.12.2022 07:45:00 EET | Tiedote

THL:n koronaepidemian seurantaraportit muuttuvat torstaina 8.12.2022. Koronavirukseen liittyvän sairaalahoidon tietojen keräystapa muuttuu aiempaa yhtenäisemmäksi koko maassa. Lisäksi tapauksia aletaan raportoida yhdessä muiden hengitystieinfektioiden aiheuttamien sairaalahoitoa vaativien tapausten kanssa. Koronakuolemien raportointi perustuu puolestaan vastedes kuolemansyihin, ei tartunnan ja kuoleman ajalliseen yhteyteen. Sairaalahoidon tilannetta seurataan diagnoositiedoista 8.12. alkaen koronaviruksen sairaalahoitoa koskeva tieto haetaan diagnoosikoodeja käyttäen terveydenhuollon hoitoilmoitusrekisteri Hilmosta. Aiemmin sairaanhoidon kuormitusta on seurattu sairaanhoitopiirien täyttämän viikoittaisen kyselyn perusteella. Tähän asti käytetyssä kyselyssä on pyydetty erottamaan sairaalassa olevista koronan vuoksi ja koronan kanssa olevat potilaat. Arviot ovat vaihdelleen alueellisesti, ja osa sairaanhoitopiireistä ei ole pystynyt jakamaan potilaita ryhmiin. Hoitoilmoitusrekisteristä s

Kutsu: Tiedotustilaisuus koronan sairaalahoidon ja koronakuolemien raportoinnin muutoksesta ke 7.12. klo 9.305.12.2022 12:58:32 EET | Kutsu

Hyvät toimitukset, järjestämme medioille tiedotustilaisuuden keskiviikkona 7.12. klo 9.30-10.30. Tilaisuuden aiheena ovat muutokset koronaan liittyvän sairaalahoidon ja koronakuolemien raportointitavassa. Käymme tilaisuudessa läpi myös epidemiatilannetta. Tilaisuudessa esiintyvät THL:n ylilääkäri Tuija Leino ja johtava asiantuntija Sirkka Goebeler. Median kysymyksiin ovat vastaamassa paikan päällä myös terveysturvaajat-osaston johtaja Otto Helve ja tutkimusprofessori Mika Gissler (kuolleisuuteen liittyvät tilastot). Osallistuminen infoon Tilaisuuteen tulee ilmoittautua ennalta. Info pidetään hybridinä, eli tilaisuuteen voi tulla joko paikan päälle THL:ään tai osallistua etänä Teamsin välityksellä. Lähetämme Teams-linkin niille, jotka ovat ilmoittautuneet tilaisuuteen. Mahdollisille kamerahaastatteluille on varattu aikaa tilaisuuden jälkeen. Toivomme, että sovitte haastatteluista etukäteen. Infotilaisuutta voi seurata myös THL:n striimauksesta. Tilaisuudessa on suomenkielinen viittomaki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme