Laajat haasteet vaativat globaalia yhteistyötä
Apulaisprofessori Tiina Kontinen Yliopistojen kehitysyhteistyöverkoston UniPID:in johtoryhmän puheenjohtajaksi

Laajat, koko maapalloa koskevat haasteet, kuten pandemiat, ilmastonmuutos, luontokato tai oppimisen kriisi vaativat jatkuvaa yhteistyötä globaalin etelän yliopistojen kanssa. YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ovat nostaneet nämä kysymykset uudenlaisella tavalla myös suomalaisten yliopistojen tietoisuuteen.
– On ilo johtaa UniPID -verkostoa tilanteessa, jossa globaalin yhteistyön merkitys tunnistetaan entistä laajemmin yliopistoissa. Kestävä kehitys ja yhteistyö afrikkalaisten, aasialaisten tai latinalaisamerikkalaisten tutkijoiden kanssa ei enää ole vain muutamien asiasta kiinnostuneiden henkilöiden varassa, vaan osa institutionaalisia tavoitteita, apulaisprofessori Tiina Kontinen kertoo. Hänet valittiin 10.2.2021 UniPIDin johtoryhmän puheenjohtajaksi.
Yhdeksän suomalaisen yliopiston yhteinen verkosto painottaa globaalin vastuun ja globaalin etelän näkökulmien esiintuomista tutkimuksessa, koulutuksessa ja yhteiskunnallisessa vuorovaikutuksessa.
– Yliopistomaailmassa on juuri nyt meneillään useita mainittuihin kysymyksiin vastaavia aloitteita. Nämä avaavat erinomaisia mahdollisuuksia. UniPIDin lähes kaksikymmenvuotinen kokemus on arvokasta uusien yhteistyömuotojen suunnittelussa ja toteutuksessa, Kontinen jatkaa.
– Itse haluaisin painottaa globaalin etelän tärkeyttä, ei vain kansainvälisen vastuun vaan myös tutkimuksen laadun näkökulmasta. On kestämätön ajatus, että globaaleja haasteita koskevan tieteellisen tiedon tuotannosta voitaisiin jättää ulkopuolella maailman enemmistön elinympäristöt, yhteiskunnat, kokemukset ja tutkijat, Kontinen pohtii.
Tiina Kontinen on kansainvälisen kehitystutkimuksen apulaisprofessori Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteen ja filosofian laitoksella. Yhteistyö globaalin etelän tutkijoiden kanssa on ollut hänelle arkea koko akateemisen uran ajan.
Tällä hetkellä hän johtaa Suomen Akatemian DEVELOP-ohjelman rahoittamaa kansalaisuutta tutkivaa CS-LEARN tutkimuskonsortiota, johon kuuluu Oulun yliopisto, Makereren yliopisto Ugandasta ja Dodoman yliopisto Tansaniasta. Hän vastaa myös Kehityksen, koulutuksen ja kansainvälisen yhteistyön (DEICO) maisteriohjelmasta.
Yliopistojen kehitysyhteistyöverkosto UniPID: https://www.unipid.fi/
Lisätietoa
Tiina Kontinen, +358404856718, tiina.t.kontinen@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
QS Ranking 2021: Jyväskylän yliopistosta useita tieteenaloja maailman huippujen listalla, liikunta ja kasvatustieteet top 100 -joukossa4.3.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Vuoden 2021 QS World University Rankings by Subject -vertailun tulokset on julkaistu. Jyväskylän yliopiston aloista parhaiten sijoittui liikunta, joka paransi sijoitustaan viime vuodesta sijalta 50 sijalle 45. Myös kasvatustieteet säilyttivät asemansa sadan parhaan joukossa sijalla 92 (viime vuonna 51–100), kansallisella tasolla sijoitus on toinen.
Seminaarinmäen kampus on Suomen ensimmäinen hakukohde Euroopan kulttuuriperintötunnukseksi3.3.2021 10:04:32 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston hakema kohde Seminaarinmäen kampus tuo esiin Suomen ja Euroopan koulujärjestelmän merkitystä tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan perustana. Tuloksia odotetaan alkuvuonna 2022.
Yliopiston etävuosijuhlassa palkitaan tutkimuksen ja opetuksen huippuja3.3.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Yliopiston vuosijuhla keskiviikkona 10.3.2021 klo 18.00 alkaen Verkkolähetys, linkki lähetyspäivänä osoitteessa jyu.fi/vuosijuhla
Kuntavaalien asiantuntijoita Jyväskylän yliopistossa 2.3.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Kaipaatko asiantuntijaa politiikkaa ja tulevia kuntavaaleja koskeviin teemoihin? Jyväskylän yliopiston tutkijoilta löytyy näihin teemoihin tieteellistä ja asiantuntevaa osaamista eri näkökulmista. Alla on listattu asiantuntijoita, joilta voit saada vastauksia kysymyksiisi.
Jyväskylän yliopisto vankistaa ammattivalmentajien tutkitun tiedon osaamista26.2.2021 12:07:28 EET | Tutkimus
Vain kolmanneksella päätoimisista valmentajista on akateeminen koulutus. Jotta luku saadaan nousuun, Jyväskylän yliopisto uudistaa valmentajakoulutuksen syksyllä 2021. Kun valmennus nojautuu tutkittuun tietoon, urheilutuloksetkin paranevat.
Jyväskylän yliopisto läpäisi ensimmäisenä yliopistona kolmannen kierroksen auditoinnin – yliopisto panostaa opiskelijoihin ja hyvinvointiin25.2.2021 10:00:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopisto auditoitiin ensimmäisenä yliopistona kolmannella auditointikierroksella.Jyväskylän yliopisto sai auditoinnista erityistä kiitosta koulutustoiminnan johtamisesta ja monipuolisesta henkilöstön työhyvinvoinnista huolehtimisesta.
Ongelmallinen sosiaalisen median käyttö uhka koululaisten hyvinvoinnille25.2.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Sosiaalinen media on tiivis osa nuorten arkea. Somen käytön muuttuessa pakonomaiseksi ja intensiiviseksi riski haitallisille terveysvaikutuksille kasvaa. Koululaisten ongelmallinen sosiaalisen median käyttö on yhteydessä lisääntyneeseen oireiluun, väsymykseen, yksinäisyyteen ja vähäisen fyysiseen aktiivisuuteen. WHO-Koululaistutkimuksen tulosten mukaan joka kymmenes koululainen luokitellaan sosiaalisen median ongelmakäyttäjäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme