Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Lääkärien koulutusoikeudet Päijät-Hämeessä

Jaa

Lääkäriliitto vetoaa neuvotteluosapuoliin, jotta erikoislääkärikoulutus saadaan jatkossakin turvattua Päijät-Hämeessä.

Harjun Terveys Oy, joka on Päijät-Hämeen kuntien (omistus 49%) ja Mehiläisen (51%) yhteisyritys, on 1.1.2021 alkaen vastannut merkittävästä osasta Päijät-Hämeen alueen perusterveydenhuoltoa.

Lääkäriliiton näkemyksen mukaan yliopiston laatukriteerit täyttävä koulutus tulee hyväksyä osaksi lääkärien erikoistumiskoulutusta sekä yleislääketieteen erityiskoulutusta. Koulutuksen hyväksyttävyyden tulee perustua koulutuksen ja ohjauksen todettuun laatuun riippumatta palveluntuottajasta.

Lääkäriliitto näkee tarvetta lisätä yleislääketieteen erikoislääkärien koulutusmääriä perusterveydenhuollon vahvistamiseksi, jotta palveluiden saatavuus ei vaarannu. Koulutuksen aloittavien lääkäri-ikäluokkien koko on kasvanut ja lähivuosina on odotettavissa runsaasti erikoislääkärien eläköitymistä.

Terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain pohjalta annetun sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (56/2015, muutettu versio 55/2020) mukaan yleislääketieteen erityiskoulutusta suorittavan lääkärin tulee palvella lääkärin tehtävissä lääketieteellisen alan tutkintoja antavan yliopiston (koulutusyksikkö) hyväksymässä terveyskeskuksessa vähintään yhdeksän kuukauden ajan palvelussuhteessa kuntaan tai kuntayhtymään.

Lisäksi terveydenhuoltolain 60 §:ssä säädetään erikoistumiskoulutukseen kuuluvan terveyskeskuskoulutuksen kustannusten korvaamisesta valtion varoista. Korvaus suoritetaan vain, mikäli terveyskeskuskoulutusta suorittavalle on nimetty ohjaaja, joka on palvelussuhteessa kuntaan tai kuntayhtymään ja jonka tulee varmistaa koulutuksen laatu ja kehittäminen. Terveydenhuoltolain sanamuoto tai lain esityöt eivät edellytä koulutukseen osallistuvan tai ohjaajan palvelusuhdetta kuntaan tai kuntayhtymään koulutuksen hyväksyttävyyden näkökulmasta.

Lääkäriliitto vetoaa osapuoliin sellaisen ratkaisun pikaiseksi löytämiseksi, jolla voidaan varmistaa lääkärien koulutusoikeuksien mahdollisimman kattava jatkuminen Päijät-Hämeessä huolimatta palvelujen uudesta järjestämismallista. Lääkäriliitto pitää tärkeänä, että Päijät-Hämeen alueen lääkärintehtävät säilyvät houkuttelevina myös koulutusvaiheessa oleville lääkäreille, millä on keskeinen merkitys alueen väestön palvelutason häiriöttömälle turvaamiselle.

Lisätietoja:

Lääkäriliiton puheenjohtaja Tuula Rajaniemi, tuula.rajaniemi@laakariliitto.fi, 040 542 7211

Lääkäriliiton Jäsenpalvelut-toimialan johtaja Liisa Aro, liisa.aro@laakariliitto.fi, 050 4077185

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Mäkelänkatu 2
00500 HELSINKI

http://www.laakariliitto.fi

Suomen Lääkäriliitto on ammattijärjestö, johon kuuluu noin 93 % Suomessa toimivista lääkäreistä. Lääkärit yhdessä potilaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Lääkäriliiton kanta: hyvä saattohoito tärkeintä – ei eutanasialle10.12.2020 15:01:03 EETTiedote

Lääkäriliiton valtuuskunta keskusteli kokouksessaan 10.12.2020 elämän loppuvaiheen hoidosta sekä eutanasiasta. Liitto pitää tärkeänä laadukkaan palliatiivisen hoidon ja saattohoidon varmistamista jokaiselle sitä tarvitsevalle potilaalle. Lääkäriliitto ei kannata eutanasian laillistamista. Vastauksia tuoreeseen, liiton jäsenten mielipiteitä eutanasiasta kartoittaneeseen kyselyyn kertyi lähes 7 000. Kysymys eutanasiasta jakaa lääkärikuntaa. Lääkärien suhtautuminen eutanasiaan ei ole muuttunut edellisen, vuonna 2013 toteutetun, kyselyn tuloksiin nähden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme