Lääkärit Ilman Rajoja

Lääkärit Ilman Rajoja: Haavoittuvimmassa asemassa olevat siirtolaiset evakuoitava Libyasta turvallisiin maihin

Jaa
Lääkärit Ilman Rajoja kehottaa turvallisia maita, kuten Suomea ja muita Euroopan maita, tarjoamaan suojelua Libyassa loukossa oleville siirtolaisille. Haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten evakuointia on nopeutettava välittömästi vahvistamalla olemassa olevia mekanismeja ja avaamalla vaihtoehtoisia reittejä pois maasta, järjestö vaatii. Kansainvälistä pakolaispäivää vietetään 20. kesäkuuta.
Turvalliset reitit ulos Libyasta ovat hyvin rajoitetut ja riittämättömät. Kuva: Lääkärit Ilman Rajoja
Turvalliset reitit ulos Libyasta ovat hyvin rajoitetut ja riittämättömät. Kuva: Lääkärit Ilman Rajoja

”Libyassa suurin osa siirtolaisista joutuu mielivaltaisen säilöönoton, kidutuksen, väkivallan ja seksuaalisen väkivallan uhriksi”, sanoo Claudia Lodesani, järjestön Libyan toiminnan johtaja.

”Siirtolaisilla on äärimmäisen rajalliset mahdollisuudet saada fyysistä ja oikeudellista suojelua Libyassa. Sen vuoksi hengenvaarallinen reitti Välimeren kautta on usein heidän ainoa ulospääsynsä”, Lodesani sanoo.

Euroopan unioni ja sen jäsenmaat ovat rahoittaneet Libyan rannikkovartiostoa vuosien ajan ja tukeneet sitä kautta siirtolaisten palauttamista väkisin takaisin Libyaan.

Näillä mailla on nyt velvollisuus auttaa väkivallan uhrien evakuoinnissa välittömästi.

Lääkärit Ilman Rajoja julkaisee tänään Out of Libya -raportin, jossa kuvataan, miten heikkoja nykyiset suojamekanismit ovat. Libyassa jumissa oleville ihmisille tarkoitetut mekanismit eivät suojele ihmisiä riittävällä tasolla.

YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) ja Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) tarjoamat harvat lailliset reitit turvallisiin maihin ovat hitaita ja rajoittavia. Rekisteröityminen on mahdollista vain yhdeksän maan kansalaisille. Rekisteröityminen Tripolin ulkopuolella ja säilöönottokeskuksissa on käytännössä mahdotonta. Paikkoja siirroille turvallisiin maihin on rajallinen määrä.

Viime vuonna UNHCR:n uudelleensijoittamisohjelmaan rekisteröityneistä noin 40 000 ihmisestä vain 1 662 lähti Libyasta, kun taas IOM:n vapaaehtoisen paluun ohjelman kautta lähti noin 3 000 ihmistä. Yhteensä Libyassa asuu noin 600 000 siirtolaista.

”On selvää, että nämä keinot eivät riitä. Ihmiset elävät turvattomissa, epäinhimillisissä ja terveydelle vaarallisissa oloissa säilöönottokeskuksissa. He eivät voi odottaa”, sanoo järjestön Suomen toimiston viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta.

Lääkärit Ilman Rajoja esittää myös muita ratkaisuja Libyasta pois pääsyyn, kuten avustusjärjestöjen ja valtioiden välinen yhteistyö. Italiassa on jo avattu humanitaarinen käytävä, jonka avulla voidaan evakuoida kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevia ja suojelua tarvitsevia ihmisiä, kuten Lääkärit Ilman Rajoja hoitamia potilaita. Ranskassa keskustellaan viranomaisten kanssa kidutuksesta ja väkivallasta selviytyneiden ja vakavista sairauksista kärsivien evakuoinnista niin, että Lääkärit Ilman Rajoja huolehtisi heistä Ranskaan saapumisen jälkeen. Lääkärit Ilman Rajoja esittää vastaavan mekanismin ottamista käyttöön muissakin maissa.

”Olemme myös vedonneet Suomeen ja sisäministeri Krista Mikkoseen ihmisten välittömäksi evakuoimiseksi Libyasta. Keinolla ei ole väliä: mielivaltaisesti säilöön otetut ihmiset on saatava turvaan viipymättä”, sanoo Kaisa Väkiparta.

”Mahdollisuutemme auttaa heitä Libyassa ovat rajalliset: lääketieteellisen hoidon tarjoaminen säilöönoton kaltaisissa olosuhteissa on monin tavoin ongelmallista. Jotta voimme todella auttaa haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä, meidän on ennen kaikkea saatava heidät mahdollisimman pian pois säilöönottokeskuksista – ja pois maasta”, Väkiparta jatkaa.

Lääkärit Ilman Rajoja on yksi harvoista Libyassa toimivista kansainvälisistä avustusjärjestöistä. Järjestö tarjoaa yleistä terveydenhuoltoa ja psykososiaalista tukea säilöönottokeskuksiin suljetuille ja tilapäismajoituksessa asuville siirtolaisille. Järjestö myös järjestää vakavasti sairaiden siirrot sairaalaan ja auttaa halukkaita rekisteröitymään UNHCR:n ja IOM:in ohjelmiin auttaakseen heitä pääsemään pois maasta.

Lääkärit Ilman Rajoja on toiminut Libyassa vuodesta 2016.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Turvalliset reitit ulos Libyasta ovat hyvin rajoitetut ja riittämättömät. Kuva: Lääkärit Ilman Rajoja
Turvalliset reitit ulos Libyasta ovat hyvin rajoitetut ja riittämättömät. Kuva: Lääkärit Ilman Rajoja
Lataa
Siirtolaisia pidetään säilöönottokeskuksissa hengelle ja terveydelle vaarallisissa oloissa. Kuva: Lääkärit Ilman Rajoja
Siirtolaisia pidetään säilöönottokeskuksissa hengelle ja terveydelle vaarallisissa oloissa. Kuva: Lääkärit Ilman Rajoja
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lääkärit Ilman Rajoja
Lääkärit Ilman Rajoja
Kumpulantie 5
00520 Helsinki

Lääkärit Ilman Rajoja on maailmanlaajuinen sairaanhoitoon keskittyvä avustusjärjestö. Olemme 50 vuoden ajan tarjonneet hoitoa siellä, missä kärsimys on suurinta. Terveydenhuolto, tuskan lievitys ja hengissä pysyminen eivät saa olla riippuvaisia taustasta, uskonnosta, mielipiteistä luonnonkatastrofien, sotien ja muiden kriisien keskellä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lääkärit Ilman Rajoja

Mediatilaisuus: Gazan tilanne keväällä 20247.3.2024 14:51:58 EET | Kutsu

Suomalainen Linda Nyholm on palannut juuri avustustyöstä Jerusalemista, jossa hän toimi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Palestiinan viestintäpäällikkönä 1,5 kuukauden ajan. Gazassa on kuollut viime lokakuun jälkeen yli 30 000 ihmistä ja haavoittunut yli 70 000. Miltä Gazan tilanne näyttää sairaanhoitoon keskittyvän avustusjärjestön näkökulmasta? Millaiset mahdollisuudet Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöllä on tällä hetkellä tarjota Gazassa hoitoa? Miten Gazan sota on vaikuttanut Länsirantaan? Tilaisuus järjestetään hybridinä. Voit tulla paikalle Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toimistolle tai osallistua Teamsin kautta etänä. Ilmoittaudu tilaisuuteen osoitteeseen anna-reetta.korhonen@helsinki.msf.org. Tarkenna myös, tuletko paikan päälle vai osallistutko etänä. Huom: Nyholm ei ole ollut sisällä Gazassa. Milloin: tiistaina 12.3. klo 10–11. Missä: Jämsänkatu 2, Helsinki tai etänä Teamsin kautta. (Linkki tilaisuuteen lähetetään ilmoittautuneille.)

Tervetuloa mediatilaisuuteen: anestesialääkärinä Haitissa27.11.2023 11:56:01 EET | Kutsu

Haiti on ajautunut kaaokseen aseellisten ryhmien otettua vallan suurimmassa osassa pääkaupunki Port-au-Princeä. Terveydenhuolto on romahtanut maassa, josta erikoislääkärit pyrkivät pois ja työntekijöiden on vaarallista kulkea työpaikoilleen. Haitista avustustyöstä juuri palannut anestesian ja tehohoidon erikoislääkäri Kariantti Kallio kertoo Haitin terveydenhuollon tilasta medialle. Kallio työskenteli Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön projektissa Haitin pääkaupungissa Port-au-Pricessä. Tabarren sairaalasssa annetaan kirurgista hoitoa esimerkiksi liikenneonnettomuuksien ja aseellisen väkivallan uhreille sekä hoidetaan palovammoja. Tilaisuus järjestetään hybridinä. Voit tulla paikalle Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toimistolle tai osallistua Teamsin kautta etänä. Voit ilmoittautua tilaisuuteen osoitteeseen viivi.kairala@helsinki.msf.org. Tarkenna myös, tuletko paikan päälle vai osallistutko etänä. Milloin: keskiviikkona 29.11. klo 10–11. Missä: Jämsänkatu 2, Helsinki, tai etänä Teamsin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye