Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA

Lääkebarometri selvitti lääkehoidosta aiheutuvaa arjen kuormitusta

Jaa
Lääkebarometri 2021 -väestökyselyn mukaan lääkehoidon aiheuttamaa kuormitusta aiheuttavat yleisimmin lääkkeiden haittavaikutuksiin ja terveydenhuollon toimintaan liittyvät tekijät. Eri pitkäaikaissairauksien välillä on eroja siinä, miten lääkehoitojen koetaan auttavan ja kuinka usein hoidosta ollaan yhteydessä terveydenhuoltoon. Tulokset selviävät Fimean syksyllä 2021 toteuttamasta väestökyselystä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää väestötasolla lääkehoidon seurantaa ja kuormittavuutta sekä kokemuksia lääkkeiden hankkimisesta.

Lääkehoito kuormittaa ja siinä on ongelmia

Vastaajista 60 % koki, että lääkkeistä mahdollisesti aiheutuvat haittavaikutukset on kestettävä ja 42 % oli huolissaan lääkkeen mahdollisista haittavaikutuksista. Vastaajista 36 % koki rasitteeksi sen, että vastuu hoidosta on jakautunut liian monelle terveydenhuollon ammattilaiselle ja 22 % koki hankalaksi, että sairauksien hoidon vuoksi joutuu asioimaan terveydenhuollossa usein.

Lääkärin määräämiä lääkkeitä viimeksi kuluneen viikon aikana käyttäneistä vastaajista 61 % oli kokenut vähintään yhden lääkehoitoonsa liittyvän ongelman. Useimmiten ongelmat liittyivät lääkkeiden haittavaikutuksiin (47 % ongelmia lääkehoidossa kokeneista) ja tehottomuuteen (35 %). Ongelmaksi koettiin myös se, että lääkettä joutuu käyttämään liian pitkän aikaa (18 %) tai lääkkeitä on liian monta käytössä (17 %).

Useat tekijät tukevat lääkehoidon onnistumista

Tutkimus osoitti myös lääkehoidon onnistumista tukevia tekijöitä: Lähes kaikki reseptilääkkeitä käyttävät vastaajat tiesivät kaikkien käyttämiensä reseptilääkkeiden käyttötarkoituksen. Kaikista vastaajista 20 % ja pitkäaikaissairaista 26 % ilmoitti, että heillä on ajantasainen lääkityslista. Omaa terveydentilaansa vastaajat seurasivat useilla eri tavoilla: yleisimmin tarkkailemalla omaa yleistä vointia (73 %), tekemällä omamittauksia (43 %) ja seuraamalla painoa (38 %).

Lähes kaikki vastaajat (95 %) kokivat, että apteekkeja on riittävän lähellä, jotta lääkkeitä saa vaivattomasti. Vastaajista 75 % asioisi mieluummin apteekissa kuin tilaisi lääkkeen apteekin verkkopalvelusta. Kuitenkin 52 % oli valmis ostamaan lääkkeet apteekin verkkopalvelusta. Vastaajista 36 % ostaisi mieluummin itsehoitolääkkeensä päivittäistavarakaupasta kuin apteekista.

Lääkebarometri toteutetaan joka toinen vuosi

Lääkebarometri on joka toinen vuosi toteutettava väestökysely, jonka avulla selvitetään suomalaisten näkemyksiä lääkkeistä. Kysely on toteutettu aiemmin vuosina 2015, 2017 ja 2019. Barometri täydentää rekistereistä saatavaa tietoa väestön lääkkeiden käytöstä.

Lääkebarometri 2021 -väestökysely toteutettiin verkkokyselynä syyskuussa 2021. Kutsu osallistua kyselyyn lähetettiin yhteensä 10 105 Taloustutkimuksen internetpaneeliin kuuluvalle 18–79 -vuotiaalle henkilölle. Otanta toteutettiin ositettuna satunnaisotantana ottaen huomioon ikä, sukupuoli, koulutustaso ja asuinalue. Kyselyyn vastasi yhteensä 2 081 henkilöä, joista 52 % oli naisia. Vastaajista 70 %:lla oli jokin pitkäaikaissairaus. Yleisimmät sairaudet tai sairauksien riskitekijät olivat kohonnut verenpaine (28 %), kohonnut veren kolesteroli (16 %) ja tuki- ja liikuntaelinsairaus tai -vamma (pois lukien reuma) (14 %).

Lue lisää

Fimea kehittää, arvioi ja informoi -julkaisusarja 3/2022: Lääkebarometri 2021 - Lääkehoidon kuormittavuus arjessa (julkari.fi)

Lisätietoa lääkebarometri-tutkimuksesta Fimean verkkosivuilla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johanna Jyrkkä, tutkija, p. 029 522 3514

Katri Hämeen-Anttila, tutkimus- ja kehittämispäällikkö, p. 029 522 3513

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA
PL 55
00034 FIMEA

029 5223341http://www.fimea.fi

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ylläpitää ja parantaa väestön terveyttä valvomalla ja kehittämällä lääkealaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA

En analys av de privata apotekens ekonomiska situation 2021 har publicerats14.3.2023 14:42:57 EET | Tiedote

Enligt Fimeas bokslutsanalys av privata apotek var de privata apotekens verksamhet företagsekonomiskt lönsam 2021 och apoteken var i regel solventa trots att de privata apoteken är mycket olika sinsemellan. Analysen omfattade de privata apotek som var verksamma under hela granskningsperioden och som hade en hel räkenskapsperiod 2018– 2021. Utöver de ekonomiska uppgifterna beskrevs apotekens verksamhet och apotekstjänsternas tillgänglighet, såsom apotekstätheten, personalstrukturen, öppettiderna och expedierade läkemedelsrecept 2021. Analysen bygger på de uppgifter som apoteken uppgett till Fimea. Den genomsnittliga omsättningen ökade, men rörelsevinsten och försäljningsbidragsprocenten sjönk År 2021 var de privata apotekens genomsnittliga omsättning exklusive mervärdesskatt 4,3 miljoner euro. Omsättningen ökade med 2,5 procent från 2020 och med nästan 8 procent från 2018. Läkemedelsförsäljningen utgjorde 94 procent av apotekens omsättning, av detta utgjorde 86 procent receptläkemedel.

Analyysi yksityisten apteekkien taloudellisesta tilanteesta vuonna 2021 on julkaistu13.3.2023 10:52:51 EET | Tiedote

Fimean toteuttaman yksityisten apteekkien tilinpäätösanalyysin mukaan vuonna 2021 yksityisten apteekkien toiminta oli liiketaloudellisesti kannattavaa ja apteekit olivat pääsääntöisesti vakavaraisia, vaikka yksityiset apteekit ovat keskenään hyvin erilaisia. Analyysissä olivat mukana ne yksityiset apteekit, jotka olivat toiminnassa koko tarkastelujakson ajan ja joilla oli täysi tilikausi vuosina 2018–2021. Taloustietojen lisäksi analyysissä kuvattiin apteekkien toimintaa ja apteekkipalveluiden saavutettavuutta kuten apteekkitiheyttä, henkilökuntarakennetta, aukioloaikoja ja toimitettuja lääkemääräyksiä vuonna 2021. Analyysi perustuu apteekkien Fimealle ilmoittamiin tietoihin. Keskimääräinen liikevaihto kasvoi, mutta liikevoitto ja myyntikateprosentit laskivat Vuonna 2021 yksityisten apteekkien keskimääräinen arvonlisäveroton liikevaihto oli 4,3 miljoonaa euroa. Tämä oli 2,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020 ja lähes 8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. Apteekkien liikevaihdosta 94

Apteekkien etämyyntipalveluiden lääkeneuvontaa tulee kehittää16.1.2023 12:00:00 EET | Tiedote

Itsehoitolääkeneuvonnan laatu ja asiakkaan palveluprosessit vaihtelevat apteekkien eri etämyyntipalveluissa. Asia selvisi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean toteuttamassa haamuasiakastutkimuksessa, jonka tavoitteena oli selvittää itsehoitolääkeneuvonnan toteutumista suomalaisten apteekkien verkkopalveluissa ja muissa etämyyntipalveluissa. Tutkimuksen perusteella etämyyntipalveluiden merkittävin kehittämiskohde on itsehoitolääkeneuvonnan sisällön ja laadun parantaminen.

EMAn lehdistötilaisuus 16.12.202214.12.2022 15:03:17 EET | Kutsu

Euroopan lääkevirasto EMA järjestää lehdistöinfon ajankohtaisista asioista perjantaina 16.12.2022 klo 12 Suomen aikaa. Tilaisuutta voi seurata verkon kautta. Lisätietoja Kutsu: The next press briefing is taking place on Friday, 16 December at 11:00 (CET). Information is provided on our website here. The press briefings are streamed via Europe by Satellite and can be followed on EMA's YouTube channel. Journalists who would like to actively participate in the press briefing need to be first accredited by the EMA. They can submit their request to be accredited via email to press@ema.europa.eu attaching a copy of their press pass or a letter from the editor confirming their affiliation. Once accredited they will receive invitations to all future EMA press briefings.

Tuotantoeläinten antibioottien myynti Euroopassa lähes puolittunut kymmenessä vuodessa18.11.2022 10:24:45 EET | Tiedote

Tuotantoeläinten antibioottien kokonaismyynti Euroopassa on vähentynyt merkittävästi vuoden 2011 jälkeen, kertoo Euroopan lääkeviraston tuore ESVAC-raportti. Myös kriittisen tärkeitä antibiootteja myytiin selvästi aikaisempaa vähemmän. Maakohtaiset erot ovat edelleen huomattavia. Raportti kattaa vuosien 2010–2021 tiedot, ja myynti on siinä suhteutettu tuotantoeläinten määrään. Pisimpään, vuodesta 2011 mukana olleiden 25 maan antibioottien yhteenlaskettu kokonaismyynti on kymmenessä vuodessa lähes puolittunut (–47 %). Maakohtaisissa tuloksissa myynti väheni 23 maassa (4–65 %) ja lisääntyi kahdessa maassa (30–39 %). Suomi kuuluu maihin, joissa tuotantoeläinten antibioottien kokonaismyynti on maltillista ja hallittua. Tuotantoeläinten määrään suhteutettu antibioottien myynti lisääntyi Suomessa vuonna 2021 viisi prosenttia edellisvuoteen verrattuna, mutta tulos oli kuitenkin toiseksi matalin koskaan mitattu. Suomessa yli kaksi kolmasosaa tuotantoeläinten antibiooteista on yksilölääkintään

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme