Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA

Lääkekasvatuksen oppimateriaalit löytyvät nyt Terve koululainen -sivustolta

Jaa
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean laatimat lääkekasvatusmateriaalit on päivitetty ja julkaistu uudistettuna UKK-instituutin ylläpitämälle Terve koululainen -sivustolle. Yhteistyön tavoitteena on lisätä tietoisuutta laadukkaan lääkekasvatusmateriaalin olemassa olosta ja tarjota se peruskoulun opettajien käyttöön.

Terveyden lukutaito on tärkeä kansalaistaito

Lääkekasvatuksen tavoitteena on opettaa lapsille lääkkeiden järkevää käyttöä sekä opettaa heitä keskustelemaan lääkkeisiin liittyvistä asioista terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolla ja apteekissa.

”Meistä jokainen joutuu käyttämään lääkkeitä jossain elämänsä vaiheessa ja joskus lääkkeiden käyttö voi olla jopa elintärkeää. Lääkkeisiin ja terveyteen liittyvän tiedon luotettavuuden arviointi on tärkeä kansalaistaito.”, toteaa Fimean ylijohtaja Eija Pelkonen.

Uutta sisältöä liikunnan merkityksestä sairauksien ja oireiden hoidossa

Lääkekasvatusmateriaalit tarjoavat laajan tietopaketin lääkkeistä ja niiden erilaisista käyttötarkoituksista, lääkkeiden oikeasta käytöstä sekä luotettavista lääketiedon lähteistä.

Materiaali sisältää myös kuvaukset tyypillisimmistä lasten sairauksista, niiden oireista, ennaltaehkäisystä ja hoidosta. UKK-instituutin yhteistyön myötä kuvauksiin on lisätty tietoa liikunnan merkityksestä sairauksien ja oireiden ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

”Liike lääkkeenä sopii lääkekasvatukseen. Materiaalissa tuodaan esiin myös muita lääkkeettömiä vaihtoehtoja, kuten ravinnon ja levon merkitys, oireiden hoidossa.”, kertoo UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari.

Mitä lääkekasvatusmateriaalit sisältävät?

Materiaalit on jaoteltu ala- ja yläkouluun opetussuunnitelman (OPS 2016) tavoitteita tukien. Opettajille materiaalista löytyy valmiita tuntisuunnitelmia. Suurimman osan tehtävistä oppilas voi itse tehdä millä tahansa laitteella, jossa on internetyhteys. Materiaalit ovat tarjolla suomeksi ja ruotsiksi sekä suppeammin englanniksi.

Materiaaliin kuuluu myös oppilaille tarkoitettu TroppiOppi -peli, joka löytyy Fimean verkkosivuilta. Pelin avulla voi harjoitella lievien ja lapsille tyypillisten oireiden hoitoa lääkkeettömin keinoin ja itsehoitolääkkein.

Tutustu lääkekasvatuksen oppimateriaaleihin

UKK-instituutin Terve koululainen -verkkosivustolla: Lääkekasvatusyhteistyö 

Fimean verkkosivustolla: Lääkekasvatusyhteistyö 

Fimean verkkouutinen 2.12.2021: Fimea yhteistyöhön ukk-instituutin kanssa –lääkekasvatussivuston materiaali tavoittaa opettajat aikaisempaa paremmin

Lisätietoja antaa

Eija Pelkonen, ylijohtaja, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea (Yhteistyö ja sopimus)
p. 029 522 3100, Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi

Tommi Vasankari, johtaja, UKK-instituutti (Yhteistyö ja sopimus)
p. 040 505 9157, Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ukkinstituutti.fi

Päivi Kiviranta, kehittämissuunnittelija, Fimea (Lääkekasvatusmateriaalin sisällöt)
p. 029 522 3522, Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi

Raija Oksanen, viestintäasiantuntija (Terve koululainen -sivusto), tavoittavissa 27.-28.1.2022 ja 7.2.2022 eteenpäin, UKK-instituutti
p. 050 364 5875, Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ukkinstituutti.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA
PL 55
00034 FIMEA

029 5223341http://www.fimea.fi

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ylläpitää ja parantaa väestön terveyttä valvomalla ja kehittämällä lääkealaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA

En analys av de privata apotekens ekonomiska situation 2021 har publicerats14.3.2023 14:42:57 EET | Tiedote

Enligt Fimeas bokslutsanalys av privata apotek var de privata apotekens verksamhet företagsekonomiskt lönsam 2021 och apoteken var i regel solventa trots att de privata apoteken är mycket olika sinsemellan. Analysen omfattade de privata apotek som var verksamma under hela granskningsperioden och som hade en hel räkenskapsperiod 2018– 2021. Utöver de ekonomiska uppgifterna beskrevs apotekens verksamhet och apotekstjänsternas tillgänglighet, såsom apotekstätheten, personalstrukturen, öppettiderna och expedierade läkemedelsrecept 2021. Analysen bygger på de uppgifter som apoteken uppgett till Fimea. Den genomsnittliga omsättningen ökade, men rörelsevinsten och försäljningsbidragsprocenten sjönk År 2021 var de privata apotekens genomsnittliga omsättning exklusive mervärdesskatt 4,3 miljoner euro. Omsättningen ökade med 2,5 procent från 2020 och med nästan 8 procent från 2018. Läkemedelsförsäljningen utgjorde 94 procent av apotekens omsättning, av detta utgjorde 86 procent receptläkemedel.

Analyysi yksityisten apteekkien taloudellisesta tilanteesta vuonna 2021 on julkaistu13.3.2023 10:52:51 EET | Tiedote

Fimean toteuttaman yksityisten apteekkien tilinpäätösanalyysin mukaan vuonna 2021 yksityisten apteekkien toiminta oli liiketaloudellisesti kannattavaa ja apteekit olivat pääsääntöisesti vakavaraisia, vaikka yksityiset apteekit ovat keskenään hyvin erilaisia. Analyysissä olivat mukana ne yksityiset apteekit, jotka olivat toiminnassa koko tarkastelujakson ajan ja joilla oli täysi tilikausi vuosina 2018–2021. Taloustietojen lisäksi analyysissä kuvattiin apteekkien toimintaa ja apteekkipalveluiden saavutettavuutta kuten apteekkitiheyttä, henkilökuntarakennetta, aukioloaikoja ja toimitettuja lääkemääräyksiä vuonna 2021. Analyysi perustuu apteekkien Fimealle ilmoittamiin tietoihin. Keskimääräinen liikevaihto kasvoi, mutta liikevoitto ja myyntikateprosentit laskivat Vuonna 2021 yksityisten apteekkien keskimääräinen arvonlisäveroton liikevaihto oli 4,3 miljoonaa euroa. Tämä oli 2,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020 ja lähes 8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. Apteekkien liikevaihdosta 94

Apteekkien etämyyntipalveluiden lääkeneuvontaa tulee kehittää16.1.2023 12:00:00 EET | Tiedote

Itsehoitolääkeneuvonnan laatu ja asiakkaan palveluprosessit vaihtelevat apteekkien eri etämyyntipalveluissa. Asia selvisi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean toteuttamassa haamuasiakastutkimuksessa, jonka tavoitteena oli selvittää itsehoitolääkeneuvonnan toteutumista suomalaisten apteekkien verkkopalveluissa ja muissa etämyyntipalveluissa. Tutkimuksen perusteella etämyyntipalveluiden merkittävin kehittämiskohde on itsehoitolääkeneuvonnan sisällön ja laadun parantaminen.

EMAn lehdistötilaisuus 16.12.202214.12.2022 15:03:17 EET | Kutsu

Euroopan lääkevirasto EMA järjestää lehdistöinfon ajankohtaisista asioista perjantaina 16.12.2022 klo 12 Suomen aikaa. Tilaisuutta voi seurata verkon kautta. Lisätietoja Kutsu: The next press briefing is taking place on Friday, 16 December at 11:00 (CET). Information is provided on our website here. The press briefings are streamed via Europe by Satellite and can be followed on EMA's YouTube channel. Journalists who would like to actively participate in the press briefing need to be first accredited by the EMA. They can submit their request to be accredited via email to press@ema.europa.eu attaching a copy of their press pass or a letter from the editor confirming their affiliation. Once accredited they will receive invitations to all future EMA press briefings.

Tuotantoeläinten antibioottien myynti Euroopassa lähes puolittunut kymmenessä vuodessa18.11.2022 10:24:45 EET | Tiedote

Tuotantoeläinten antibioottien kokonaismyynti Euroopassa on vähentynyt merkittävästi vuoden 2011 jälkeen, kertoo Euroopan lääkeviraston tuore ESVAC-raportti. Myös kriittisen tärkeitä antibiootteja myytiin selvästi aikaisempaa vähemmän. Maakohtaiset erot ovat edelleen huomattavia. Raportti kattaa vuosien 2010–2021 tiedot, ja myynti on siinä suhteutettu tuotantoeläinten määrään. Pisimpään, vuodesta 2011 mukana olleiden 25 maan antibioottien yhteenlaskettu kokonaismyynti on kymmenessä vuodessa lähes puolittunut (–47 %). Maakohtaisissa tuloksissa myynti väheni 23 maassa (4–65 %) ja lisääntyi kahdessa maassa (30–39 %). Suomi kuuluu maihin, joissa tuotantoeläinten antibioottien kokonaismyynti on maltillista ja hallittua. Tuotantoeläinten määrään suhteutettu antibioottien myynti lisääntyi Suomessa vuonna 2021 viisi prosenttia edellisvuoteen verrattuna, mutta tulos oli kuitenkin toiseksi matalin koskaan mitattu. Suomessa yli kaksi kolmasosaa tuotantoeläinten antibiooteista on yksilölääkintään

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme