Lääkkeiden väärinkäyttö on lisääntynyt nuorilla aikuisilla - Ehkäisevän päihdetyön viikolla otetaan lääkkeet puheeksi

Ehkäisevän päihdetyön viikolla marraskuussa puhutaan lääkkeistä ja kannustetaan kysymään lääkkeistä. Nyt nuoret saavat apua kysymyksiinsä helpommin myös somessa.
Lääkkeet ja päihteet eivät ole kaukana toisistaan ja niiden yhteiskäyttö on erityisen ongelmallista. Syksyllä Helsingin Sanomat uutisoi, että äärimmäisen voimakas rauhoittava lääke leviää nuorten keskuudessa, kun viimeaikaisten nuorten kuolemien taustalla epäiltiin olleen Ksalol, jota oli mahdollisesti terästetty vahvalla kipulääkkeellä.
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkostoon kuuluva A-klinikkasäätiö palkkasi syksyllä somelääkäri Atte Virolaisen kertomaan päihteistä nuorille.
”Huumeista, alkoholista lääkkeistä – kaikista näistä kysytään. Mitä käytöstä voi seurata ja mistä voisi saada apua”, Virolainen kertoi.
Suosittuun Ksalol-lääkkeeseen liittyy hänen mukaansa se ongelma, että se menettää tehoaan aika nopeasti, joten saman vaikutuksen saadakseen joutuu ottamaan aina isompia annoksia.
”Lopputuloksena on bentsodiatsepiiniriippuvuus ja myös paha ahdistus, koska lääke ei hoida ahdistuksen ja pahan olon perimmäistä syytä”, Virolainen kertoi syksyllä.
Tavoitteena on, että somelääkäri Atte Virolainen voisi entistä enemmän vastata myös nuorten henkilökohtaisiin kysymyksiin chat-kanavilla, mikä madaltaa nuorten kynnystä hakeutua hoitoon.
Suomi on nuorten huumekuolemissa Euroopan kärkimaa. A-Klinikkasäätiön yhteistyö päihdelääkärin kanssa on hyvä esimerkki siitä, miten nuoria voidaan auttaa matalalla kynnyksellä, jotta apua saataisiin ajoissa.
Ehkäisevän päihdetyön viikolla monia tapahtumia ja koulutuksia ympäri Suomen
Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään viikolla 45 (7.-13.11.)
Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus järjestetään Ehkäisevän päihdetyön viikolla tiistaina 8.11. Helsingissä, ja tänä vuonna tilaisuuksia järjestetään monella muullakin paikkakunnalla.
Ennaltaehkäisemällä ja puuttumalla mm. lääkkeiden väärinkäyttöön voidaan vaikuttaa siihen, että haittoihin onnistutaan puuttumaan, ennen kuin suurempia ongelmia syntyy. Erityisesti lääkeneuvonta voi auttaa välttämään sudenkuoppia.
- Tiettyjen lääkkeiden kanssa alkoholin käyttö voi olla erityisen haitallista. Esimerkiksi unilääkkeet voivat aiheuttaa jopa henkeä uhkaavia yhteisvaikutuksia alkoholin kanssa.
Myöskään keskushermostoa lamaavien lääkkeiden, kuten esimerkiksi lihasrelaksanttien tai rauhoittavien lääkkeiden kanssa ei alkoholia tulisi käyttää, proviisori Mika Wallin opastaa.
Kipulääkkeidenkin kanssa saattaa ilmaantua eriasteisia ongelmia, hän lisää. Esimerkiksi tulehduskipulääkkeiden suolistoon kohdistuvat haittavaikutukset voivat lisääntyä alkoholin käytön yhteydessä, mutta ongelmallisimpia ovat parasetamoli ja opioidit.
Tänä vuonna halutaan kannustaa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia kysymään ja keskustelemaan lääkkeiden käytöstä eri ikäisiltä, jotta lääkkeiden väärinkäyttöön onnistuttaisiin puuttumaan ajoissa.
Teema on tärkeä kaikenikäisille, sillä lääkkeiden väärinkäyttö voi olla myös varsin huomaamatonta ja liittyä esimerkiksi ikääntymisen haasteisiin.
Eri ikäryhmien kanssa eri asiat ovat tärkeitä nostaa esiin. Esimerkiksi ikääntyneet ovat herkempiä lääkkeiden vaikutuksille ja käyttö on terveyssyistä runsaampaa. Ikäihmisille suunnatussa lääkeoppaassa on tietoja käytetyimmistä lääkkeistä ja siitä, miten ne vaikuttavat yhdessä alkoholin kanssa. Tiedot on kerännyt EPT-verkostoon kuuluva Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry yhteistyössä Apteekkariliiton kanssa.
EPT-viikon tapahtumia ja koulutuksia on kerätty kampanjasivujen tapahtumakalenteriin: https://www.ept-verkosto.fi/ept-viikon-tapahtumakalenteri-2022/ Tapahtumia järjestetään ympäri Suomen ja myös etätapahtumina.
Lääkkeiden väärinkäyttö usein seurausta muista ongelmista
Lääkkeiden väärinkäyttö on usein seurausta jostakin muusta ongelmasta. Lääkkeiden käyttötarkoituksena voi olla myös päihtyminen, mikä onkin kärjessä lääkkeiden väärinkäytön tilastoissa.
Kampanjan verkkosivuilla on tarjolla materiaalia, jonka avulla keskustelu lääkkeistä on helpompaa eri ikäisten kanssa. Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto kokosi huoneentaulun, jossa on huomioitu eri ikäryhmät ja ne asiat, jotka eri ikäisten kanssa keskusteltaessa on hyvä ottaa huomioon.
Kampanjasivulla www.kysyminenkannattaa.fi löytyy materiaalia myös viime vuosien teemoihin liittyen mm. kannabikseen, joka on ollut viikon teemana viimeksi ja kiinnostaa laajasti edelleen.
Ehkäisevän päihdetyön viikolla tapahtumia järjestetään laajasti ehkäisevään päihdetyöhön liittyen. Myös Päihdelinkin sivuilta löytyy aiheesta kattavasti tietoa sekä apua: https://paihdelinkki.fi/fi/mista-apua/auttavat-puhelimet
Somessa kampanjaa voi seurata tunnisteilla #EPTviikko ja #KysySelventäväKysymys
Ehkäisevän päihdetyön verkosto yhdistää lähes 60 järjestöä, jotka haluavat ehkäistä ja vähentää päihdehaittoja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ehkäisevän päihdetyön viikko:
EHYT ry/ Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto,
viestinnän asiantuntija Muusa Kostilainen,
puh. 044 7631 329
muusa.kostilainen@ehyt.fi
Tietoa lääkkeistä ja päihteistä:
apteekkari Mika Wallin, Kauhavan Ykkösapteekki
puh. 06 4348 000
mika.wallin@apteekit.net
A-Klinikkasäätiön sometyö nuorille:
Hankepäällikkö Hanna Paikkala, A-Klinikkasäätiö
puh. 045 3318 079
hanna.paikkala@a-klinikka.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto edistää yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointia ja ehkäisevän päihdetyön edellytyksiä. Ehkäisevän päihdetyön verkosto yhdistää lähes 60 järjestöä, jotka haluavat ehkäistä ja vähentää päihdehaittoja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EPT-verkosto
Emme halua viinejä ruokakauppoihin, eikä niitä sinne tarvita6.6.2023 10:18:47 EEST | Blogi
Keskustelu viinien saamisesta ruokakauppoihin on edennyt nyt hallitusneuvotteluihin. Julkisuudessa asiaa on tähän saakka pyöritelty milloin kenenkin näkökulmasta – ja luonnollisesti sekä puolesta että vastaan. Päivittäistavarakaupan kanta on selvä, ja sitä ohjaa taloudellinen mielenkiinto sekä halu saada lisää voittoa. Moni kuluttaja puolestaan saattaa ajatella, että oma elämänlaatu paranee, kun viinin saa näppärästi ruokaostosten kanssa samasta paikasta. Mutta unohtuuko tällöin ajatella asiaa itseä laajemmin?
Läheisten päihteiden käyttö ja mielenterveyden haasteet huolettavat suomalaisia9.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Päihteiden käyttö horjuttaa koko perheen hyvinvointia. Tuore kysely osoittaa, että kolmasosa suomalaisista on huolissaan läheisen päihteiden käytöstä tai mielenterveyden haasteista. Huoli kuormittaa erityisesti alle 35-vuotiaita heikossa sosioekonomisessa asemassa olevia naisia. Palveluissa tulee huomioida myös läheisten jaksaminen ja kehittää yhteistyötä ammattilaisten kanssa.
Organisationerna vädjar: Nu är inte läge att öka alkoholtillgänglighet!27.4.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Välfärdsstatens centrala element är dess första ord: välfärd. Politiskt beslutsfattande ska styras av sådana åtgärder som förstärker och stödjer befolkningens trygghet, hälsa och välfärd. Därför vädjar vi organisationer att det inte är dags att öka på tillgängligheten av alkoholen. Alkohol är ett berusningsmedel som på många sätt påverkar finländarnas väl- och illamående. Därför anser man i välfärdssamhällen att alkohol inte är en vanlig livsmedel och därför ska dess pris och tillgänglighet kontrolleras. Alkohol orsakar direkta skador både för individer, samfund och samhället.
Järjestöt vetoavat: Nyt ei ole oikea aika lisätä alkoholin saatavuutta27.4.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Hyvinvointivaltion keskeinen elementti on sen ensimmäisessä sanassa: hyvinvointi. Poliittista päätöksentekoa tulee ohjata sellaiset toimet, jotka vahvistavat ja tukevat kansalaisten turvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia. Siksi me järjestöt vetoamme, että nyt ei ole oikea aika lisätä alkoholin saatavuutta.
Alkoholipoliittisissa päätöksissä katse lapsiin ja perheisiin16.3.2023 08:10:00 EET | Tiedote
Alkoholipolitiikan tarkoitus on vähentää alkoholin käyttäjille, heidän läheisilleen, muille ja yhteiskunnalle aiheutuvia ongelmia ja haittoja. On olemassa vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että alkoholin saatavuuden rajoittaminen on tehokkain keino kulutuksen ja haittojen vähentämisessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme