Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Laakson yhteissairaalan asemakaavamuutos hyväksyttiin

Jaa

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Laakson sairaala-alueen uuden asemakaavan. Asemakaavaa on muutettu kaupunkilaisten palautteen perusteella. Muun muassa tulevaa päärakennusta on osittain madallettu ja siirretty etäämmälle kadusta, jolloin Urheilukadun asuinkatumainen luonne säilyy. Uudisrakentamisen määrä on samalla hieman vähentynyt.

Kuva: Uusia tiloja voisi rakentaa sairaalan alueelle noin 110 000 kerrosneliömetriä maan päälle ja noin 30 000 kerrosneliömetriä maan alle. Laakson LATU.
Kuva: Uusia tiloja voisi rakentaa sairaalan alueelle noin 110 000 kerrosneliömetriä maan päälle ja noin 30 000 kerrosneliömetriä maan alle. Laakson LATU.

Hyväksytty asemakaava mahdollistaa, että Laakson sairaalan alueelle voidaan toteuttaa nykyaikaista hoitoa tarjoava HUSin ja Helsingin kaupungin sairaalakampus. Alueelle saa rakentaa sekä uusia rakennuksia että lisätilaa kuntoutuskeskuksen rakennukseen. Vanhat, arvokkaat sairaalarakennukset ja sairaalapuutarha suojellaan.

Laakson sairaala-alueelle on tulossa uusi pääajoyhteys maan alta Auroranportin kautta, sillä sairaala-alueen liikennemäärät lisääntyvät. Vaikka nykyiset ajoliittymät sairaala-alueelle säilyvät, sairaalan tuottaman liikenteen määrän arvioidaan vähenevän Urheilukadulla.

Maanalaisiin tiloihin on suunnitteilla uudet pysäköintitilat enintään 650 autolle sekä saattoliikenne- ja huoltotiloja. Meilahden ja Laakson sairaala-alueiden välille tulee logistiikkatunneli.

Kaavan suunnittelun keskiössä on ollut helppo liikkuminen ja suunnistautuminen laajalla sairaala-alueella sekä mm. viihtyisien potilaspihojen ja sairaalan toiminnan tarpeiden huomioiminen.

Uusi sairaala tuo nykyaikaiset palvelut paremmin saavutettavalle paikalle

HUS ja Helsingin kaupunki ovat suunnitelleet uutta sairaalaa ja sairaalahanketta samanaikaisesti asemakaavan valmistelun kanssa. Sairaalan uusi päärakennus tulee Urheilukadun varteen. Sen paikalta puretaan asuintaloja, terveysasema sekä päiväkoti. Alueen vehreään pohjoisosaan on tarkoitus rakentaa uudisrakennus, jossa tarjotaan lapsia ja nuoria palvelevaa psykiatrista hoitoa. Kolmas, alueen itäosaan suunniteltu uudisrakennus, osoitetaan myös psykiatrisen hoidon käyttöön.

Tontin pohjoisosien arvokkaat 1920–30-lukujen vaihteen sairaalarakennukset ja 1950-luvun entinen tuberkuloositoimisto peruskorjataan. Sairaalarakennukset muutetaan poliklinikkakäyttöön sekä hallinnon, koulutuksen ja tutkimuksen tiloiksi. Sairaalapuutarha kunnostetaan.

Laakson yhteissairaala tarjoaa hoitoa psykiatrisiin ja elimellisiin sairauksiin. Sairaalaan tulee tilat HUSin ja Helsingin kaupungin psykiatriselle sairaalahoidolle, HUSin vaativalle neurologiselle kuntoutukselle ja puolelle Helsingin sairaalan osastoista. Lisäksi tulee tiloja sairaalatoimintoja tukeville poliklinikoille sekä opetukselle ja tutkimukselle.

Tilat, jotka uusi Laakson yhteissairaala korvaa, sijaitsevat hajallaan. Ne ovat huonossa kunnossa, eikä niitä saa pelkästään korjaamalla vastaamaan nykyaikaisen hoitotyön eikä esimerkiksi potilaiden yksityisyyden tarpeisiin.

Laakson yhteissairaalan tiloja on suunniteltu yhteistyössä sairaalan henkilökunnan sekä potilaiden ja asiakkaiden edustajien kanssa. Hanke on saanut 2021 Mielen avain -tunnustuspalkinnon ansiokkaasta toiminnasta kokemusasiantuntijuuden ja osallisuuden edistämisessä.

Laakson yhteissairaalaa tarvitaan nopeasti

Sairaalan rakennushanke ajoittuu tämänhetkisen aikataulun mukaan vuosille 2022–2030. Rakennushankkeen toteuttaa Laakson yhteissairaalan allianssi.

Toteutuksen suunnittelussa on pyritty nopeuttamaan työmaavaihetta ja siten vähentämään alueen asukkaille väistämättä aiheutuvaa häiriötä. Lisäksi asukkaita huomioidaan ohjaamalla työmaaliikenne kulkemaan pääosin Laakson kentän kautta. Rakentamisesta viestitään tarkemmin sitä mukaa, kun aikataulut ja työn laajuus vahvistuvat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki (asemakaava)
Kaupunkiympäristö / asemakaavoitus
Tommi Suvanto, arkkitehti
p. 09 3103 7032, tommi.suvanto@hel.fi

Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaala (sairaalahanke)
Marko Virtanen, toimitusjohtaja
p. 040 139 4300, ext-marko.virtanen@hus.fi

Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaala (rakennuttaminen)
Maarit Tulokas, rakennuttajajohtaja
p. 040 190 3894, maarit.tulokas@hus.fi

Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala (yhteissairaalan tilat ja toiminta)
Riina Kotaviita, projektipäällikkö
p. 09 3102 0700, riina.kotaviita@hel.fi

Kuvat

Kuva: Uusia tiloja voisi rakentaa sairaalan alueelle noin 110 000 kerrosneliömetriä maan päälle ja noin 30 000 kerrosneliömetriä maan alle. Laakson LATU.
Kuva: Uusia tiloja voisi rakentaa sairaalan alueelle noin 110 000 kerrosneliömetriä maan päälle ja noin 30 000 kerrosneliömetriä maan alle. Laakson LATU.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunki kunnostaa lintuvesiä Ruovikosta lentoon -hankkeessa23.5.2022 09:03:38 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungilla on käynnistynyt Ruovikosta lentoon -Helmi-hanke, jossa keskitytään lintuvesien ja rantojen elinympäristöjen tilan parantamiseen. Hankkeen aikana tehdään käytännön hoitotoimia, jotka edesauttavat linnustoa ja muuta luonnon monimuotoisuutta. Samalla saadaan arvokasta tietoa järviruo’on talvileikkuusta ja ruokomassan hyödyntämisestä sekä kehitetään eri toimijoiden yhteistyötä. Hanketta rahoitetaan valtakunnallisesta Helmi-elinympäristöohjelmasta.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 19.5.202219.5.2022 19:03:51 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 19.5.2022. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 9.6.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme