Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Laakson yhteissairaalan toteutukselle sosiaali- ja terveysministeriön poikkeuslupa

Jaa

Helsingin kaupunki on saanut Laakson yhteissairaalan uudis- ja peruskorjaushankkeen rakennusinvestoinnille poikkeusluvan sosiaali- ja terveysministeriöltä.

Alustava suunnittelukuva Laakson sairaalan alueesta. Arkkitehtiryhmä LATU.
Alustava suunnittelukuva Laakson sairaalan alueesta. Arkkitehtiryhmä LATU.

Päätös antaa kaupungille ja HUSille mahdollisuuden rakentaa yhdessä kauan kaivatut, nykyaikaiset, muun muassa mielenterveyden hoitoa tukevat tilat. Lisäksi Helsingin kaupunki saa Laaksoon paljon muuta uutta sairaalatilaa palvelemaan jopa puolta helsinkiläisistä. Uudet tilat korvaavat osan nykyisistä tiloista, joista pitää luopua pian, joten pyrimme samaan purkutyöt käyntiin vuoden 2022 alussa ja hankkeen ensimmäisen vaiheen rakennustyöt vuoden 2022 loppupuolella”, kertoo hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja ja sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja Juha Jolkkonen.  

Laakson yhteissairaalahankkeessa rakennetaan vuosina 2022–2030 tilat HUSin ja Helsingin psykiatriselle sairaalahoidolle. Alueelle valmistuu tiloja myös Helsingin sairaalalle, HUSin vaativalle neurologiselle kuntoutukselle, saattohoidolle sekä näitä tukeville poliklinikkatoiminnoille, tukipalveluille, opetukselle, tutkimukselle ja hallinnolle.

Laakson yhteissairaalan hankkeessa rakennetaan kolme uudisrakennusta ja peruskorjataan kolme vanhaa rakennusta sairaalan käyttöön. Lisäksi rakennetaan sairaalaa palvelevat maanalaiset paikoitus- ja huoltotilat.

Yhteissairaalaan tulee noin 930 sairaansijaa, joista 444 on psykiatrian, 394 somatiikan, 54 neurologisen kuntoutuksen, ja 30 lastenpsykiatrian sairaansijaa. Lisäksi asumisvalmennukselle tulee 10 asiakaspaikan tilat.  

Koko hankkeen kustannusarvio on 838 miljoonaa euroa (hinta on sidottu indeksiin, eli sen odotetaan muuttuvan hintatason muutosten myötä). Rakennushankkeen rahoittaja ja rakennusten omistaja tulee olemaan Helsingin kaupungin ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) yhteisomistukseen perustettava kiinteistöosakeyhtiö. 

Hanke toteutetaan allianssimallilla. Hankkeen päätoteuttajan kilpailuttaminen on käynnissä, ja päätoteuttajan valintapäätös on tavoitteena tehdä toukokuun alkuun mennessä. 


Hanke verkossa: hel.fi/Laakson-yhteissairaala

Kuva: Laakson yhteissairaalahankkeen uusi sairaalarakennus Reijolankadun ja Urheilukadun läheisyydessä on yhä suunnitteilla. Kun se valmistuu, monelta sairaalakampukselta vapautuu tilaa muuhun käyttöön. Alustava suunnittelukuva. Arkkitehtiryhmä LATU. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Riina Kotaviita
erityissuunnittelija
Helsingin kaupunki / sosiaali- ja terveystoimiala
riina.kotaviita@hel.fi, p. 09 310 20700

Kuvat

Alustava suunnittelukuva Laakson sairaalan alueesta. Arkkitehtiryhmä LATU.
Alustava suunnittelukuva Laakson sairaalan alueesta. Arkkitehtiryhmä LATU.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 2.3.20212.3.2021 18:12:23 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 2.3.2021 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Vähäpäästöisten autojen houkuttelevuuden lisäämiseksi Helsingissä tarvitaan monipuolisia kannustimia2.3.2021 16:06:04 EETTiedote

Helsinki selvitti, miten kaupunki voisi kannustaa asukkaita vähäpäästöisten ajoneuvojen hankintaan ja käyttöön. Liikenteen vähäpäästöisyys on tärkeä tavoite Helsingille, sillä liikenne aiheuttaa noin viidenneksen kaupungin hiilidioksidipäästöistä. Liikenteen päästöt heikentävät myös ilmanlaatua merkittävästi ja aiheuttavat meluhaittoja. Vähäpäästöisten ajoneuvojen osuuden kasvattaminen on yksi tärkeistä toimenpiteistä liikenteen päästötavoitteiden saavuttamisessa.

Helsingfors har anställt ett team av ingenjörer för att hjälpa bostadsaktiebolag med energirenoveringar – målet är 350 renoveringar per år1.3.2021 14:40:18 EETTiedote

I nästan alla höghus i Helsingfors kan energieffektiviteten förbättras på ett för bostadsägarna ekonomiskt lönsamt sätt. Det är dock inte alltid så lätt för husbolagen att identifiera nyttan med en energirenovering, och det kan verka besvärligt att göra en renovering. Helsingfors stad börjar erbjuda gratis experthjälp för privata husbolag, för att fler bostadsaktiebolag ska inspireras att börja planera en energirenovering.

Helsinki palkkasi insinööritiimin auttamaan taloyhtiöitä energiaremonteissa – tavoitteena 350 remonttia vuodessa1.3.2021 14:38:20 EETTiedote

Lähes kaikissa Helsingin asuinkerrostaloissa voidaan parantaa energiatehokkuutta niin, että se on asunnonomistajille taloudellisesti kannattavaa. Taloyhtiöiden ei kuitenkaan ole aina helppoa tunnistaa energiaremonttien hyötyjä, ja remontointi voi vaikuttaa hankalalta. Helsingin kaupunki ryhtyy tarjoamaan yksityisille taloyhtiöille ilmaista asiantuntija-apua, jotta yhä useampi taloyhtiö innostuisi aloittamaan energiaremontin suunnittelun.

Siltamäen ja Suutarilan kouluja, päiväkoteja ja muita kaupungin lähipalveluja uudistetaan – nyt suunnitellaan mitä korjataan ja mitä rakennetaan uusiksi1.3.2021 12:53:11 EETTiedote

Suutarilan peruspiirin eli Siltamäen ja Töyrynummen osa-alueiden koulujen, päiväkotien ja muiden kaupungin rakennuksien korjaus- ja uudisrakentamistarpeita on ryhdytty tarkastelemaan kokonaisuutena. Tilat on rakennettu pääosin 1980-luvulla, ja vaatisivat lähivuosina perusteellisen korjauksen. Lisäksi on tarve päivittää oppimisympäristöt vastaamaan nykyisiä opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmien vaatimuksia, joten nyt on oikea aika päättää mitä rakennuksia tullaan korjaamaan ja mitä rakentamaan uudelleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme